Zoeken

Roofs 2000-02-36 Nieuw sandwich-element heeft ingebouwde dampremmer

Noviteiten ontstaan vaak door vraag vanuit de markt. Wanneer de Research & Development afdeling met deze vraag aan de slag gaat is er natuurlijk het risico dat hier niet aan voldaan kan worden. Of dat de markt inmiddels alweer andere vragen heeft en de noviteit in de prullenbak beland. Unilin heeft het risico genomen met de ontwikkeling van het dakelement Sandwich PU met dampremmer. De vraag is nu hoe de markt hierop reageert.

Onlangs bracht Unilin, producent van dakelementen en -platen een nieuw product op de markt: Dakelement Sandwich PU met dampremmer. Het nieuwe element van is vervaardigd na een duidelijke vraag vanuit de markt naar een sandwichpaneel met dampremmer. De eerste berichten vanuit de markt zijn volgens de producent louter positief. "Het gaat dan ook om een dakelement met een aantal belangrijke voordelen", vertelt commercieel directeur G. Janssen. "Om te beginnen kan een keuze worden gemaakt uit 4 typen onderplaten. Het gaat om de Univision, witgelakt en krasvast; de Unidesign, met een houtachtige structuur; de Unigreen, met een watervaste laag en de Uniplex met een Fins spruce exterieur-1 verlijmde triplexplaat. Bepaalde type platen hebben bovendien een brandwerendheid tot veertig minuten!" Maar daar houdt het nog lang niet op. Andere voordelen van de sandwichpaneel zijn onder meer de isolatie met een Rc-waare tot 3,5 m2 K/W, dat het speciaal geschikt is voor vochtige ruimten (toepasbaar in klimaatklasse 3 en 4) en dat het horizontaal toepasbaar is op een sporenkap. Verder zijn lengten tot 7000 millimeter leverbaar, met uitzondering van gelakte platen. De symmetrische elementen worden op maat geleverd, dus verzagen van standaardlengten is niet nodig.

Rekening houden

"Bij de ontwikkeling van dit nieuwe element is rekening gehouden met de verschillende soorten daken die we in Nederland kennen", zegt rayonmanager M. Dirkmaat. "De opdracht aan de R&D afdeling was: zorg dat het op elk type dak is toe te passen. En na een lang traject van ontwikkelen en uitproberen is dat gelukt!" Om te beginnen is de Sandwich PU toepasbaar op koper, zink en aluminium. Bovenop het paneel wordt een waterkerende scheidingslaag aangebracht om eventuele condensatie af te voeren. De bovenplaat van 12 mm OSB is geschikt om felsdelen mechanisch op te bevestigen.
Speciaal voor zinken- en pannendaken is er ook een element met tengel vervaardigd. Het voordeel hiervan is dat de klangen voor zinken daken of de panlatten voor pannendaken zonder moeite op het element bevestigd kunnen worden.
Voor bitumineuze daken moet op het sandwichpaneel eerst een eenzijdig gebitumineerde onderlaag worden bevestigd. Dit gebeurt mechanisch. Vervolgens wordt er een gemineraliseerde APP dakbaan overheen gebrand waarna de toplaag kan worden aangebracht.
Bij een kunststof toplaag wordt op het paneel een scheidingslaag van neutraal polyestervezelvlies aangebracht. Vervolgens wordt een polyestermat met gewapende PVC folie verdekt onder de overlap in de 12 mm dikke OSB bovenplaat bevestigd. De naden worden thermisch gelast, waarna de toplaag kan worden aangebracht.
"Waar we erg trots op zijn de dakplaten Sandwich PU, speciaal voor vegetatiedaken", zegt Dirkmaat. "De elementen lenen zich hier uitermate goed voor tuindaken. Bovenop het element moet een wortelvast EPDM dakbedekkingsysteem worden aangebracht, daarop komt een beschermmat van polypropyleen, een drainage/watersparende laag van 25 mm dikte, een recyclings-substraatlaag en een sedumtapijt en/of een kruidenvegetatie. Het spreekt vanzelf dat het planten van bomen met deze opbouw niet mogelijk is."

Interactief

Omdat de sandwichpaneel zo veelzijdig is te gebruiken heeft Unilin een nieuwe, interactieve brochure ontwikkeld. Een overzichtelijke index laat in een oogopslag zien welke panelen beschikbaar zijn en voor welke doeleinden ze zijn te gebruiken.
"In deze hectische tijd kan je niet meer aankomen met een dikke folder waar de klant eerst door heen moet worstelen alvorens hij de informatie vindt die hij zoekt", meent Janssen. "In de nieuwe brochure hebben wij de informatie al geselecteerd. Het enige dat de klant hoeft te doen is de betreffende pagina open te slaan."
In de toekomst zal het nog makkelijker worden voor de klant, aangezien er plannen zijn deze vorm van informeren op het internet te gebruiken. Met een druk op de knop kan er dan vanuit de computer worden besteld. "Ook dit gebeurt omdat er vraag is vanuit de markt", zegt de commercieel directeur. "Effici├źntie is misschien wel het sleutelwoord voor deze nieuwe eeuw. Ik denk dat we met deze nieuwe brochure en de sandwichpaneel met dampremmer al erg goed op weg zijn!

door: Stefan Tetelepta