Zoeken

Roofs 2000-03-28 Opblaasbare tent maakt dakdekken ook bij regen mogelijk

Airprob uit Nijmegen heeft in samenwerking met dakdekkersbedrijf Weijers Eikhout uit Groesbeek een opblaasbare doorwerktent ontwikkeld. Tegen een relatief lage investering kan bij regen altijd worden doorgewerkt. Ook in een tamelijk droog jaar met minder dan het gemiddelde aantal van 25 verletdagen kan de doorwerktent al heel vlug worden terugverdiend.

Het najaar van 1998 was bijzonder nat. Zo nat dat veel dakdekkers in het gunstigste geval hun werkdagen grotendeels in de keet doorbrachten maar in de meeste gevallen helemaal niet op de werken verschenen. Het kostte de branche veel geld. Om niet nóg eens de rekening te krijgen van deze verletdagen zocht dakdekkersbedrijf Weijers Eikhout uit Groesbeek maar een oplossing. In samenwerking met het Nijmeegse bedrijf Airprob werd deze oplossing ook gevonden: een opblaasbare doorwerktent. Eind vorig jaar werd de tent voor het eerst in de praktijk uitgetest bij de renovatie van 130 woningen in Apeldoorn. En over het gemak zijn de participanten zeer te spreken.
Dat het dakdekkersbedrijf met Airprob contact zocht was niet toevallig. Airprob bv is naast producent van springkussens en opblaasbare objecten voor promotionele doeleinden ook gespecialiseerd in de vervaardiging van tenten voor industriële toepassingen. Volgens Bert Broekman, directeur van Airprob, is de ontwikkeling van de doorwerktent gestart met in het achterhoofd een viertal wezenlijk voorwaarden waaraan moest worden voldaan: de doorwerkvoorziening moest sterk zijn, een licht gewicht hebben, gemakkelijk te verplaatsen en windvast zijn.
De doorwerktent voldoet ruimschoots aan de genoemde criteria. Sterk is de tent beslist en het gewicht blijft ruimschoots onder het maximale laadvermogen van de pannenlift. Binnen een uurtje is de tent opgezet en het verplaatsen hoeft niet langer dan een kwartier in beslag te nemen. De tent kan een stevige bries weerstaan. In tegenstelling tot de gebruikelijk manier om tenten zijwaarts af te spannen, wordt de doorwerktent geheel verticaal afgespannen. Daartoe zijn over de gehele lengte speciale linten gestikt waardoor de tent als het ware in een net zit gevangen.
De luchtkamers staan met elkaar in verbinding. Een compacte ventilator blaast de tent in tien minuten overeind. De tent is voorzien van een opening ten behoeve van de pannenlift. Mede dankzij deze opening en de open zijkanten kan de wind gemakkelijk ontsnappen waardoor het risico dat de wind eronder slaat en de tent optilt klein is. Overigens zijn de zijflappen voorzien van klittenband waarmee de tent ook kan worden afgesloten en het comfort daardoor groter wordt.

Voorkoming van schade

Volgens Querijn Walraven, namens Weijers Eikhout bij de ontwikkeling van de doorwerktent betrokken, beperken de voordelen van het gebruik zich niet uitsluitend tot het terugdringen van het aantal verletdagen. "Bij het verwijderen van de bestaande dakbedekking wordt door het gebruik van de tent het risico van schade aan eigendommen van bewoners als gevolg van weersinvloeden kleiner. En schades door lekkages komen vaak voor. Dat we die ellende nu kunnen voorkomen is een groot voordeel. Niet onbelangrijk ook is het feit dat de arbeidsomstandigheden voor de dakdekkers veel aangenamer zijn. Bij renovatiewerken moet het dak altijd weer snel dicht zijn. Dakdekkers zijn daardoor vaak gedwongen in weer en wind door te werken. Die risico's zijn door het gebruik van de doorwerktent nu beheersbaar geworden."
De tent is gemaakt van een sterke kunststof. Een deel van het materiaal is lichtdoorlatend waardoor er onder de tent voldoende daglicht is om veilig te werken. Het opzetten van de tent vereist nauwelijks enige instructie. Met de pannenlift wordt het pakket naar de nok gebracht waarna de tent aan weerszijden van de dakvlakken wordt uitgerold. Vervolgens is het een kwestie van de luchtkamers vullen en de boel vastzetten. De doorwerktent rust op de steigers. De consequentie hiervan is dat de werkbreedte op de steiger minimaal een meter moet zijn. De wand van de tent is namelijk zo'n 50 centimeter dik. Bij gebruik van smallere steigers blijft er onvoldoende loopruimte over. De investering die met de inmiddels gepatenteerde doorwerktent is gemoeid bedraagt zo'n fl.18.500. Een simpel rekensommetje leert dat de investering al binnen twaalf dagen is terugverdiend. In de berekening wordt uitgegaan van een drie man tellende werkploeg die gemiddeld 85 gulden per uur kosten, samen 255 gulden. Uitgaande van een productie van 6,5 uur (met het opbouwen en afbreken is 1,5 uur gemoeid) betekent dat dus een kostenpost van 6,5 x 255 gulden = 1657,50 per dag.

Verstandig

De doorwerktent is 7,5 meter breed en 10,5 meter lang. Dankzij de flexibiliteit van het materiaal kan de lengte variëren van 10 tot 11 meter waardoor deze voorziening kan worden toegepast op alle 'doorsnee' woningen. Een investering die zowel met het oog op de verdere verbetering van de arbeidsomstandigheden als in bedrijfseconomisch opzicht verstandig is. Bovendien maakt de tent de planning van de werken er een stuk eenvoudiger op. Met name het kleinere dakdekkersbedrijf is bij dreigende regen niet altijd in de gelegenheid zijn ploeg op andere projecten in te zetten. De aanschaf is daarom misschien wel juist aantrekkelijk voor dit type bedrijf.

door: Mari van Lieshout