Zoeken

Roofs 2000-04-16 Woningconsument en stedelijke vernieuwing thema's op BouwRai

Ook dit jaar is er weer een BouwRai. Editie 2000 biedt een overzicht van actuele ontwikkelingen binnen bouwbranche. Veel aandacht is er voor de steeds mondiger wordende woonconsument en voor de vernieuwing van stedelijke gebieden. Met 375 exposanten, vele noviteiten, themapaviljoens en een vernieuwd seminarprogramma biedt BouwRai 2000 de opdrachtgevers uit de bouwwereld een interessant platform.

Ook dit jaar vindt er weer een BouwRai plaats. Van 11 tot en met 14 april reizen duizenden bezoekers weer af naar Amsterdam om zich te laten informeren over klassieke producten en noviteiten.
Veel exposanten gebruiken de vakbeurs om nieuwe producten of diensten te introduceren. Deze keer krijgen deze innovaties extra aandacht met de uitreiking van de Nationale Bouw Prijs. Dit is een prijs voor de meest innovatieve ontwikkeling op het gebied van projectontwikkeling, bouwen, wonen en werken.
Tijdens de beurs worden diverse thema's aangesneden. Ondanks de nog krappe huizenmarkt wordt de woonconsument steeds kritischer en mondiger. Dat leidt ertoe dat de woningbouwbranche producten en diensten steeds meer op de bewoners afstemt. Een ruimere keuze in producten, afgestemd op specifieke doelgroepen leidt tot flexibeler bouwen en afwerken.
Een aantal voorbeelden illustreert dit. Zo besteedt de gemeente Almere aandacht aan consumentgericht bouwen. Een onderdeel van de beurspresentatie is de bouwexpositie '(ge)wild wonen'. De consument stelt aan de hand van een bouwpakket zijn eigen woning samen. Iets vergelijkbaars is het 'Personal Housing' concept van ERA Bouw. Per project worden keuzepakketten ontwikkeld die de koper de vrijheid geeft om zelf te bepalen hoe de woning eruit komt te zien.
Daarnaast is te zien dat opdrachtgevers nieuwe producten ontwikkelen voor de woonconsument. De Stuurgroep Experimenten Volkshuisvesting introduceert in samenwerking met Novem de woonhandleiding. Met behulp van een computerprogramma kunnen woningcorporaties, projectontwikkelaars en makelaars een gebruiksaanwijzing maken voor woningen die ze verhuren of verkopen. De bewoners krijgen hiermee uitgebreide uitleg hoe ze het beste met de voorzieningen in huis kunnen omgaan.

Stedelijke vernieuwing

De tweede pijler van BouwRai is het thema "Stedelijke Vernieuwing". Nu vrijwel alle nieuwbouwlocaties zijn toegewezen en in de uitvoeringsfase zijn, gaat de aandacht weer terug naar de stad. Verouderde wijken worden opgeknapt, andere gebieden worden herontwikkeld tot woningbouwlocaties. Het platform voor dit onderwerp is de beurspresentatie van KEI, het kennis-, expertise en innovatiecentrum voor stedelijke vernieuwing. KEI dat onlangs werd opgericht, heeft als missie de kwaliteit, het tempo en het rendement van integrale stedelijke vernieuwing te vergroten. Dit initiatief van zowel private als publieke partijen wordt voor het eerst aan het grote publiek gepresenteerd op deze beurs.
Bezoekers aan de BouwRai kunnen gratis een bezoek brengen aan de internationaal toonaangevende vakbeurs Intertraffic. Deze beurs toont de laatste ontwikkelingen op het gebied van infrastructuur voor verkeer en vervoer. In de huidige ontwikkeling en herontwikkeling van woongebieden is de infrastructuur en inrichting van de omgeving ook een onderwerp wat de bouwwereld aan gaat. Voor meer informatie: www.rai.nl/bouwrai.

door: Stefan Tetelepta