Zoeken

Roofs 2000-06-33 Zwembad krijgt schelp als dak

De meeste zwembaden in Nederland getuigen niet van een fantasierijk ontwerp. In Bergen op Zoom is onlangs echter een opmerkelijk project gerealiseerd dat ook een lust voor het oog is. Het gaat om een zwembad waarvan het dak de vorm van een schelp heeft gekregen.

In Bergen op Zoom kunnen watersportliefhebbers sinds kort terecht in Zwembad De Schelp. Van Aarsen Kunststof Dakbedekking uit Roosendaal maakte de vijfde gevel, die de vorm van een schelp heeft, waterdicht.
Het zwembad, met een ovale grondvorm, bestaat uit 3 zwemzalen waarin respectievelijk een wedstrijd-, oefen- en een recreatiebad zijn ondergebracht. Door het gebruik van kozijnloos glas oogt het geheel echter als een grote ruimte in de buitenlucht. Ook in de gevels is veel glas gebruikt waardoor het totale gebouw een open karakter heeft gekregen. Verder zijn in het gebouw de gebruikelijke kleed- en sanitaire ruimtes en een horecagedeelte opgenomen.
"Voor een leverancier/adviseur blijft een dergelijk project altijd weer een uitdaging", zegt F. Krijnen, technisch adviseur bij Aliso. "Het gaat hier immers niet alleen om de correcte levering van materiaal maar ook om een deskundige advisering bij de voorbereiding en uitvoering." Bouwfysica en esthetica speelden bij dit dak een essentiƫle rol.
Dakdekkersbedrijf Aarsen Kunststoffen nam de uitvoering van de vijfde gevel voor zijn rekening. Het dak is opgebouwd uit geprofileerde staalplaten op stalen liggers. Uit een dwarsdoorsnede van het gebouw blijkt dat het dak in feite uit 3 segmenten bestaat. Deze worden ter plaatse van de segmentovergangen gescheiden door 2 brede goten. In de dwarsrichting van het gebouw zijn op een h.o.h. afstand van 5 meter smalle goten aangebracht
"De creatie van deze goten en vooral ook de accentuering hiervan had gevolgen voor de keuze van het dakbedekkingssysteem. In verband met de hoge temperaturen en de hoge relatieve vochtigheid in het gebouw was toepassing van een dampdichte folie met een hoge mu-waarde noodzakelijk", aldus Krijnen.
Op de geprofileerd stalen ondergrond is een dampdichte laag van Miofol 125AV aangebracht. Om condensatieproblemen te voorkomen zijn alle naden afgedicht met dubbelzijdig zelfklevend alu-tape. Ter plaatse van dakdoorbrekingen is de dampdichte folie zelfs dubbel afgetaped.
Op deze folie is 120 mm Taurox C. MWR isolatie aangebracht. Als dakbedekking is voor een grijze van Besouw 400/D PVC kunststoffolie gekozen. Deze dakbanen zijn tussen de smalle goten in een gelijke breedte mechanisch bevestigd in de bouwkundige ondergrond. De goten zijn verdiept aangebracht door in plaats van steenwol een dunnere PUR isolatieplaat toe te passen. Om de goten te accentueren is een zwarte PVC folie toegepast.
"Extra zorg werd besteed aan het strak aanbrengen van de PVC dakfolie op de schuine, verlopende dakvlakken. Tijdens de uitvoering van de werkzaamheden zaten de dakdekkers, op de hellende dakvlakken vast aan veiligheidslijnen. De lijnen dienden in dit geval als hulpmiddel om het werken mogelijk te maken. Werkend als bergbeklimmers hebben de dakdekkers uiteindelijk een fraai dak gerealiseerd", aldus Krijnen. Een dak dat sterk bijdraagt aan de bijzondere uitstraling van dit gebouw

Project: zwembad de Schelp - Bergen op Zoom

 Dakoppervlakte:8.500 m2Type dakbedekking:Van Besouw 400/D, grijs en zwartOpdrachtgever:Gemeente Bergen op ZoomArchitecten:Jan Brouwer Associates - Den Haag
Zwarts & Jansma - AbcoudeAannemer:Bouwbedrijf van de Linden - St. MichielsgestelDakdekker:Aarsen Kunststoffen - Roosendaal, 0165-548834Leverancier:Aliso bv - Breda

door: Stefan Tetelepta