Zoeken

Roofs 2000-06-35 Voormalig fort wordt luxueus appartementencomplex

Wonen in een fort, onder een groen dak, gelegen aan het water. Dat kan deze zomer in Werkendam. Van der tol, tuinarchitecten, hoveniers en terrein-inrichters en Mastum dakbedekkingen Nederland zijn momenteel bezig met het aan brengen van steile grasdaken op het Fort Steurgat te Werkendam. Dit voormalige bolwerk ondergaat een metamorfose naar een luxueus appartementencomplex.

Wie graag woont in een natuurrijke omgeving kan deze zomer terecht in Werkendam. Aan de rand van deze gemeente wordt momenteel de laatste hand gelegd aan een luxueus appartementencomplex.
"Het gebouw is eigenlijk een honderd jaar oud fort en behoorde toe aan de Hollandse Waterlinie", zegt A. Veerman, hoofd projectwerving bij Van der tol . "Dit speciale project is ontworpen door architect J. Knoester uit Dordrecht. Dat het fort een appartementencomplex wordt is niet zo vreemd. Het ligt immers op een prachtige locatie buiten de drukte van de stad."
Het fort moet wel eerst grondig worden gerenoveerd. Van der tol en Mastum leggen er zelfs een compleet nieuw grasdak op.
Hiervoor wordt een speciale daktuintechniek gebruikt die het grasdek behoedt voor afschuiven. Op de vlakke daken wordt onder andere een tweelaagse dakbedekking aangebracht op een afschotisolatie met een afschot van 30 mm/m1 met als toplaag een wortelvaste epdm-dakbedekking.

Te zwaar

"Op het oude dak van het fort lag een meter grond maar bij de renovatie kwam men er achter dat dit met de huidige bepalingen te zwaar zou zijn dus werd er gekozen voor een lichtgewicht daktuin systeem" zegt Veerman. " De hellingen vormen ook een probleem omdat ze 35 tot 40 graden stijl zijn. Om dat probleem op te lossen worden ZinCo drainage platen gebruikt die het water snel afvoeren volgens de DIN 4095.
Hierop wordt vervolgens een beschermdoek en een anti-afschuifconstructie van hout aangebracht dat het lichtgewicht ZinCo-substraat op zijn plaats moet houden. Door de substraten groeit het gras snel en het overtollige water wordt snel afgevoerd. Op deze wijze wordt met moderne techniek een oud fort in zijn volle glorie hersteld."
Als alles volgens schema verloopt is het complex in het najaar klaar. Mastum is nu met vijf man bezig om de dakbedekkingen te plaatsen. Zodra die klus geklaard is zal Van der tol de groenbedekkingen in ongeveer zes werkweken realiseren.
"Twee keer per maand maait de plaatselijke hovenier het gras", zegt Veerman. "Het systeem zit zo in elkaar dat je er verder geen omkijken naar hebt. We controleren tweemaal per jaar het dak, maar onder normale omstandigheden hoeven we er de komende tien jaar niks meer aan te doen. En dat is wel zo prettig voor de toekomstige bewoners van het fort."

door: Kiki Posch