Zoeken

Roofs 2000-06-52 'Alleen het eindresultaat telt'

Je ziet ze steeds vaker: dakpanplaten. Ze zijn licht in gewicht, duurzaam en esthetisch doen ze nauwelijks onder voor de traditionele dakbedekking. In de hoofdstad worden momenteel diverse asielzoekerscentra voorzien van dakpanplaten. Dit systeem wordt gemonteerd door Vasco Profiel, een klein maar dynamisch bedrijf uit Amsterdam.

Ron de Groot is doorweekt als hij aanschuift voor een interview. "We waren bijna klaar met een dak, begint het ineens te hozen. En in onze branche ga je dan niet schuilen, maar moet je zo snel mogelijk de klus klaren. Ach, ik wordt vanzelf weer droog."
De Groot is eigenaar-directeur van Vasco Profiel, een bedrijf uit Amsterdam dat is gespecialiseerd in het leveren en monteren van dakpanplaten. Zijn onderneming bestaat nu vijf jaar. Het begon als zelfstandige zonder personeel. Tegenwoordig heeft hij vier fulltime krachten in dienst. Eigenlijk moet er personeel bij, want Vasco wordt steeds meer gevraagd door grote, landelijk opererende aannemers.
Niet zo vreemd, meent De Groot. Want dakpanplaten hebben een aantal belangrijke voordelen. Ze zijn licht in gewicht, duurzaam en esthetisch doen ze niet onder voor de traditionele dakpan. Een recent, prestigieus project is het dak van het asielzoekerscentrum aan de Troelstralaan in Amsterdam, dat hij maakte in opdracht van aannemersbedrijf Ursem.
"Het was een arbeidsintensieve klus, waar we ruim 9 weken aan gewerkt hebben. Dat ik door Jan Ursem ben gevraagd om ook andere asielzoekerscentra te voorzien van dakpanplaten zegt genoeg over het eindresultaat."

Tuinhuisje

De Groot is niet geheel toevallig in deze branche gerold. Ruim vijf jaar geleden las hij over een nieuwe trend: tuinhuisjes. Het dak van deze huisjes baarde sommigen nogal wat zorgen. Want het dak moest behalve water- en winddicht ook duurzaam zijn. Bovendien moest het er een beetje mooi uit zien.
"Het probleem met de traditionele dakpan, die aan al deze eisen voldoet, is dat ze te zwaar zijn voor de gevelconstructie", zegt de Amsterdammer. "Uit het clubblad van de Vereniging van Tuinders bleek dat dakpanplaten amper werden toegepast. Een gat in de markt dus. Aanvankelijk werd er sceptisch tegen dit product werd aangekeken, men dacht dat het lelijk zou zijn. Gelukkig kreeg ik de kans het tegendeel te bewijzen. Tegenwoordig zijn dakpanplaten op tuinhuisjes niet meer weg te denken."
De Groot staat in de branche bekend om zijn perfectionisme. En dat eist hij ook van zijn personeel. "We vertrekken elke dag precies om halfzeven. Wie te laat komt krijgt een verplichte vrije dag, want ik ben dan inmiddels vertrokken. Daar tegenover staat dat de jongens behoorlijk wat vrijheid hebben. Wanneer ze zo hard werken dat een klus al om halfdrie klaar is, dan hoeven ze niet naar het volgende project. Ik ben soms streng zijn, maar altijd rechtvaardig."
Vasco Profiel is overigens ook leverancier van dakpanplaten. "Ik haal het persoonlijk voor de klant op bij de producent en lever het af op de bouwplaats", zegt hij. "Desgewenst geef ik technische adviezen tijdens het maken van het dak. Want laten we eerlijk zijn, een dakpanplaat monteren is niet een kwestie van even de elementen op elkaar schroeven. Daar komt nog behoorlijk wat specialisme bij kijken. En dat deel ik graag met derden, want uiteindelijk is het eindresultaat wat telt."