Zoeken

Roofs 2000-07-13 Met blijdschap geven wij kennis....

Onlangs heeft de vakrichtlijn gesloten dakbedekkingssystemen het licht gezien. Een uitgebreid document waarin de richtlijnen voor ontwerp en uitvoering van dakbedekkingsconstructies en -systemen zijn vastgelegd. Zowel voor bitumen als voor kunststof dakbedekkingen. De vakrichtlijn zal jaarlijks worden geactualiseerd en daarmee zal de vakrichtlijn altijd een goed beeld geven van de laatste stand der techniek.

In het begin van de negentiger jaren is de BRL 4702 de beoordelingsrichtlijn inzake de uitvoering van dakbedekkingsconstructies in bitumen en kunststof verschenen. Deze BRL heeft een aantal bijlagen, waarin ontwerp- en uitvoeringsrichtlijnen zijn vastgelegd. Inmiddels is het acht jaar geleden, dat deze richtlijnen zijn vastgesteld. Op een aantal punten zijn in de afgelopen jaren de inzichten omtrent constructies en uitvoeringsrichtlijnen bijgesteld. Voor Dakmerk betekent dit, dat er verscheidene aanvullingen zijn op de BRL 4702. Deze aanvullingen zijn vastgelegd in de Dakmerk goedgekeurde constructies.

Het is echter te prefereren om wijzigingen en aanvullingen rechtstreeks vast te leggen in de desbetreffende richtlijn. Wanneer de richtlijn zeer regelmatig geactualiseerd kan worden, geeft deze richtlijn de meest recente stand der techniek weer. Dit komt de duidelijkheid en de eenduidigheid ten goede. Mede daarom is het initiatief ontstaan om een vakrichtlijn op te stellen, die de meeste bijlagen van de BRL 4702 kan vervangen. Deze vakrichtlijn is opgesteld door een werkgroep bestaande uit vertegenwoordigers van BDA dakadvies, BDA Intron, Dakmerk en Vebidak. Deze organisaties hebben tevens de taak op zich genomen om de jaarlijkse actualisatie te begeleiden.

Qua techniek is er in de vakrichtlijn een keuze gemaakt voor kwaliteit en voor duidelijkheid in voorschriften. Vanuit deze gedachten gang zijn de meest voorkomende systemen beschreven. Bovendien zijn in ontwerp en uitvoeringsrichtlijnen duidelijke keuzes gemaakt. Keuzes gericht op het vermijden van uitvoeringsgevoelige constructies. Of te wel, waar mogelijk dienen uitvoeringsrisico's te worden vermeden.

Een paar voorbeelden van de keuzes die worden gemaakt? Bijvoorbeeld de toepassing van geperforeerde systemen. Het is algemeen bekend, dat met name deze zogenaamde brandper rollen gevoelig zijn in de uitvoering als het gaat om voldoende hechting en daarmee windvastheid. Daarom is er in de vakrichtlijn voor gekozen om de voorkeur te geven aan de zogenaamde geprofileerde banen, banen met aan de onderzijde een structuur die zorgt voor een goede partiƫle hechting. Daarnaast pleit Dakmerk al jaren voor het beperken van de hoogte van de toepassing van partieel gekleefde systemen. De tabellen die Dakmerk hiervoor toepast zijn nu ook in de vakrichtlijn vastgelegd.

Bij het ontwerp van dakbedekkingsconstructies wordt in de vakrichtlijn de keuze gemaakt voor de toepassing van dampremmende lagen onder alle isolatiematerialen. De ontwerpers, die de Dakmerk informatieservice gebruiken, kennen ongetwijfeld de noodzaak hiervoor. Het gebruik van dampremmende lagen als noodlagen kent vele voordelen, maar ook bij mogelijke wijziging van bestemming van gebouwen en ruimtes in de toekomst kan de toepassing van een dampremmende laag veel voordelen bieden.

Het zou hier te verstrekken om de gehele vakrichtlijn te bespreken. Maar voor meer informatie kunt u natuurlijk contact opnemen met Dakmerk, telefoon: 030 6061117, e-mail: info@dakmerk.nl.

door: Corry de Ridder