Zoeken

Roofs 2000-11-40 Bram Kranenburg: 'Een dak hoeft niet saai te zijn'

Omdat er in Nederland nog geen instantie is om dakbedekking voor groendaken te testen, is Esha Nederland uitgeweken naar Duitsland. "We hebben de test in de eerste plaats voor onszelf uit laten voeren", zegt Bram Kranenburg. "Want we willen zeker weten dat onze producten in de praktijk ook perfect werken.

Bram Kranenburg werkt inmiddels bijna 25 jaar voor Esha Nederland. Een lange tijd, maar hij klinkt nog altijd even enthousiast. Zeker als het om groendaken gaat. "De architect is nog vaak huiverig als het gaat om het ontwerpen van groendaken", weet Kranenburg. "Maar dat is echt nergens voor nodig. Neem nu de dakbedekking voor groenprojecten, die is perfect. En zal ik je eens wat vertellen: die is al 25 jaar perfect. Esha Nederland was 25 jaar geleden al betrokken bij projecten die nu nog steeds in uitmuntende staat zijn.
Esha Nederland heeft een tweetal dakbedekkingen die speciaal voor de groendakenbranche op de markt zijn gebracht: de Esha-Universal WS (Wortel-Stop) en de Eshaflex WS. Deze dakbedekkingen zijn overigens getest in Duitsland op het Professor Hellriegel Institut te Bernburg. Waarom eigenlijk?
"Het is in de eerste plaats gedaan voor onszelf", zegt Kranenburg. "We hebben deze twee dakbanen dan wel op de markt gebracht, maar we willen ook weten hoe het in de praktijk werkt. Helaas is er in Nederland nog geen testmethode die deze testen kan doen. In de tweede plaats is de test natuurlijk ook voor de klant. Nu kunnen wij aantonen dat onze producten voldoen aan alle eisen en normen die er in Duitsland gelden. Aangezien Duitsland voorop loopt in de Europese groendakenbranche kun je er vanuit gaan dat het een topproduct is."
De test heeft vier jaar lang geduurd. Het resultaat is een tweetal rapporten. In het Duits, dat wel. Hierin komen naast de duurzaamheid en de prestaties ook de milieuaspecten naar voren. Het milieu-aspect heeft bij de ontwikkeling van Esha Universal WS een centrale plaats ingenomen. "Het belang dat Esha Nederland aan het milieu toekent, komt niet alleen tot uitdrukking in het feit dat de nieuwe dakbaan honderd procent recyclebaar is", zegt Kranenburg. "De Unversal is met 3 mm betrekkelijk dun waardoor minder grondstoffen en energie bij de productie nodig zijn.

Hilversum

De dakbanen zijn de afgelopen jaren al veelvuldig toegepast in groenprojecten. Een recent voorbeeld is het veelbesproken AKN complex in Hilversum. De studio is aan het kantorencomplex gebouwd, waarvan het dak letterlijk aan het gebouw is opgehangen. Zo is er een enorme ruimte zonder steunpilaren ontstaan.
Het studiodak is opgebouwd uit een bitumineuze dampremmende laag, 80 mm PU isolatie, geplakt met bitumen aan de ondergrond met daarop Esha Universal WS. Dit is belangrijk omdat het dak als finishing touch met een mos-sedumlaag is bedekt.
"Wat architecten moeten beseffen is dat er voor vrijwel elke groendaksysteem kan worden gekozen", zegt Kranenburg. "Uiteraard moet er wel veel aandacht zijn voor een goede, technische opbouw van een groendak. Maar als dat gebeurt, is er veel mogelijk. Er zijn zelfs daken die een compleet park dragen, met bomen, struiken en een grasveld. Kortom, een dak hoeft niet saai te zijn."

Bram Kranenburg

door: Mari van Lieshout