Zoeken

Roofs 2001-01-50 Ademende daken beter voor het hele systeem

          Nadat de dampdoorlatende onderdakfolie Permo van de Duitse specialist inzake dak- en geveltoebehoren Klöber op haar thuismarkt een sterke marktpositie heeft afgedwongen, begint dit product ook in andere delen van Europa door te breken. Onlangs werd de Europese vakpers uitgenodigd in de fabriek te Ennepetal. Om kennis te maken met de productie van deze onderdakfolies die samen met de accessoires voor het maken van aansluitingen aan dakvensters en ventilatiebuizen een systeem vormen dat het hellend dak moet laten ademen.
Dankzij de continu doorgevoerde investeringen tijdens de afgelopen jaren heeft Klöber een uitgebreid programma kwaliteitsproducten weten op te bouwen en tevens een dicht Europees netwerk kunnen realiseren van vaste medewerkers in de diverse landen en zelfs een aantal zelfstandige dochterondernemingen kunnen oprichten.

Ontwikkeling eigen onderdakfolie
Na meer dan tien jaar ervaring op het gebied van technisch advies, de plaatsing en de verkoop van dampopen onderdakfolies heeft Klöber besloten haar kennis aan te wenden voor de ontwikkeling van een eigen product dat in drie verschillende uitvoeringen op de markt wordt gebracht: Permo easy, Permo light en Permo forte. De beige, drielaagse Permo easy is winddicht, UV-stabiel, regendicht, volledig recyclebaar en is met haar µd-waarde van max. 0,02 m vooral geschikt als onderdaklaag voor geventileerde en ongeventileerde overkappingen. Bij de Permo Light ligt het eigenlijke functionele membraan, een hoogdoorlatende PE-film, beschermd onder een scheurbestendig en UV-gestabiliseerd textielvlies. Dankzij een hydrofobe behandeling en een extra beschermend textielvlies aan de onderzijde kan de folie bovendien ook direct op het dakbeschot worden aangebracht. Klöber Permo Forte tenslotte is een vierlaagse, robuuste universele folie die dankzij een extra wapeningsnet een nog hogere scheurweerstand heeft en zo een grote veiligheid biedt tegen het ‘doortrappen’ tijdens de montage. Permo Forte kan direct op het dakbeschot worden aangebracht en de dakbedekking mag rechtstreeks op de onderdakfolie worden bevestigd. De Permo-producten zijn volledig recyclebaar en beschikken in ons land over een technische goedkeuring.

Aanvoer grondstoffen langdurig verzekerd
Door in mei 2000 50% van de aandelen van de Zuid-Afrikaanse onderneming Spunchem te verwerven, heeft Klöber zich op lange termijn verzekerd van voldoende aanvoer van grondstoffen voor de productie van haar onderdakfolies. Spunchem in Durban behoort tot de Strand-groep, een aan de Zuid-Afrikaanse beurs genoteerde holdingmaatschappij, en produceert sinds vier jaar textielweefsels die wereldwijd gebruikt worden in o.a. de bouwsector, de bekledingsindustrie en de automobielsector. In tegenstelling tot haar concurrenten is Klöber dus niet meer afhankelijk van derden en wordt niet alleen de aanvoer maar ook de kwaliteit van haar basismaterialen en grondstoffen verzekerd.

Intensieve kwaliteitsbewaking
Om het hoge kwaliteitsniveau van haar producten te kunnen handhaven worden en zowel voor, tijdens als na de productie van de onderdakbanen diverse kwaliteitscontroles uitgevoerd. Zo worden de grondstoffen bij het binnenkomen onderworpen aan een grondige ontvangstinspectie en ondergaan de afgewerkte producten een serieuze eindcontrole alvorens ze op de markt worden gebracht.
Tijdens de productie wordt elke lopende meter Permo voorzien van een codering die informatie geeft over het productietijdstip, de productielijn, de dienstdoende ploeg, de gebruikte grondstoffen, de verwerkingsparameters en machinegegevens. Klöber opende bovendien een eigen laboratorium dat uitgerust is met de meest moderne en technische testapparaten. Dankzij de gebruikte testopstelling voldoet Klöber nu al aan de voorwaarden die gesteld worden in de nieuwe Euronorm en de proefresultaten krijgen met de Permo Light en Forte-onderdakfolies liggen zelfs ruim boven de geplande eisen.
Naast de klassieke onderzoeksapparatuur zoals klimaatkasten, trekbanken, brandkasten en apparaten om de dampopenheid te meten maakt de fabrikant ook gebruik van eigen ontwikkelde toestellen om meer praktijkgerichte testen uit te voeren. Zo werkt men onder andere met een apparaat waarmee de weerstand tegen slagregen kan worden bepaald en beschikt men ook over een toestel om de invloed van verduurzaamd en geïmpregneerd hout op de folie na te gaan. Deze laatste test heeft er bijvoorbeeld toe geleid dat men de Permo-folies hydrofoob is gaan produceren.

Totaaloplossing
Klöber gelooft zeer sterk in de het gebruik van waterdampdoorlaatbare  onderdakfolies omdat ze een volledige isolatie tussen de kepers mogelijk maken en daardoor energiekosten besparen. Vochtige bouwelementen of isolatie kunnen daardoor probleemloos opdrogen, zelfs bij dakconstructies zonder luchtspouw tussen onderdakfolie en isolatie. Om een vakkundige en functionele aansluiting van dakvensters aan de onderdakfolie mogelijk te maken werden speciale aansluitmanchetten ontwikkeld die leverbaar zijn voor alle gangbare vensters van ROTO en VELUX. Ook voor de dakdoorvoeren, waar hetzelfde probleem bestaat, werd een oplossing bedacht. Met de universeel toepasbare buismanchetten is een probleemloze wind- en regendichte aansluiting van dakdoorvoeren aan de onderdakfolie mogelijk.
De Permo-onderdakfolies beschikken over technische goedkeuringen in Nederland, Groot-Brittanië, België, Oostenrijk, Polen, Zwitserland en Tsjechië. De goedkeuring in Denemarken is in volle voorbereiding en die in Finland zit in de afr