Zoeken

Roofs 2001-06-27 Veiliger werken op nieuwbouw- en renovatiedaken

    In nauwe samenwerking met de Arbeidsinspectie heeft Hesja Dakrandbeveiliging uit Geertruidenberg een nieuw dakrand leuninghouder ontwikkeld en op de markt gebracht onder de naam Hesja 1a leuninghouder. Veiligheid en gemak kunnen dus wel degelijk samengaan.

Gemakkelijk en snel
De vinding die min of meer vanzelfsprekend ABOMA + KEBOMA gekeurd is, werd inmiddels gepatenteerd en blinkt uit in eenvoud. Het betreft een leuninghouder die heel simpel wordt bevestigd op een aluminium daktrim. De leuninghouder is eigenlijk niet meer dan doorn waarop een steigerbuis wordt geschoven. De uitwendige diameter van de doorn is 38mm zodat hier overheen een standaard aluminium steigerbuis met een inwendige diameter van 40mm kan worden geschoven.
Doordat de leuninghouder zijn steun ontleent aan de daktrim en de gevel, kunnen contragewichten achterwege blijven. Contragewichten die in de weg zitten op het moment dat in de nabijheid van de dakrand moet worden gewerkt. Het gesleep met contragewichten door de dakdekker is met dit systeem verleden tijd. De leuninghouder zelf weegt slechts 2,4 kg en kan gemakkelijk en snel worden geplaatst en is geschikt voor zowel nieuwbouw- als renovatiewerkzaamheden aan daken. Het “vergeten” van de dakrandbeveiliging kan naar de mening van Harold van Haagen van Hesja niet langer meer als excuus dienen voor het ontbreken ervan. Ook zijn de kosten zodanig laag dat het geen sluitpost meer behoeft te zijn. Testresultaten hebben het gemak en de betrouwbaarheid van de leuninghouder al aangetoond. Maar overtuigender zijn de bevindingen van mensen uit de praktijk, zoals bijvoorbeeld Martin Blanken die als servicemonteur werkzaam is bij Udo Dakbedekkingen BV te Raamsdonksveer. Hij gebruikt de HESJA-1a leuninghouders nu ongeveer een half jaar en is er zeer over te spreken. “Het gesjouw met zware betonblokken van 25 kg is verleden tijd voor mij. Ik heb standaard 10 stuks leuninghouders in mijn bus liggen met 10 stuks aluminium staanders (steigerbuizen van een meter) en een handvol liggers.
Mijn dagelijks werk bestaat hoofdzakelijk uit het opsporen van daklekkages, maar ook repareer ik kleinere daken zoals garages, aanbouwen en bergingen. Vooral op deze daken is het “HESJA-systeem” mij goed van dienst. Binnen een half uur heb ik een garagedak rondom beveiligd zonder dat ik zwaar hoef te tillen. Door zogenaamde “dummy’s” (stukken trim van 500mm) op de dakrand te plaatsen, kunnen de leuninghouders vanaf het begin tot einde gebruikt worden zonder dat ze in de weg zitten. Op grotere daken werkt dit systeem ook perfect. Bovendien worden ze bij ons gebruikt om lichtstraat openingen te beveiligen, maar ook daken waar geen trim op komt maar een zinken kap, worden tijdelijk door ons beveiligd. Als je er eenmaal mee gewerkt hebt, ben je meteen verkocht en werk je actief mee aan “veiligheid boven alles.”