Zoeken

Roofs 2001-07-06 Belgische pannen voor Nederlands vakantieparadijs

    Noordzee Résidence de Banjaard is een vijfsterren vakantieoord van de Roompot-keten dat perfect gelegen is in het mooie Noord-Beveland tussen de Noordzee, de Oosterschelde en het Veerse Meer. Als dakbedekking voor de bijna 500 luxevilla’s en landhuizen van dit aards paradijs werd gekozen voor betonpannen van de Belgische fabrikant Pro-Tile® - VCR Van Cauwenbergh, vooral vanwege de goede prijs-kwaliteitverhouding en de enorme flexibiliteit die de producent aan boord wist te leggen.
In een periode van ongeveer 3 jaar bouwden de ondernemingen BBR (Bouwbedrijf Roos) en ‘De Delta’ een nieuw villapark voor de Roompot-groep die in die regio ook al een aantal andere vakantieoorden bezit. De Banjaard in Wissenkerke-Kamperland bevat naast de ca. 500 vakantiewoningen ooknog heel wat faciliteiten en zelfs een dialysecentrum voor nierpatiënten. De verschillende types woningen werden alle voorzien van Unilin dakelementen en vervolgens afgedicht met betonnen dakpannen van Pro-Tile® - VCR Van Cauwenbergh uit Rumst (B), een fabrikant die stilaan vaste voet begint te krijgen op de Nederlandse dakenmarkt.
“Wij hebben al heel wat projecten uitgevoerd met de VCR Spaarpan®,” aldus directeur Verhaar van bouwbedrijf Roos uit Ridderkerk, “van de Kestenschool te Ridderkerk en ‘kleinere’ woningprojecten - 4 in Barendrecht, 8 in Spijkenisse, 16 in Nieuw Vossemeer, 22 in Klaverskribo en 39 in Domburg -, tot dit prestigieuze vakantiepark hier in Kamperland. Wij zijn vooral erg opgetogen over de prijs-kwaliteitverhouding van deze pan en de service die de fabrikant ons weet te bieden.”

Productie
Sinds de oprichting in 1932 heeft het Belgische productiebedrijf VCR Van Cauwenbergh zich ontwikkeld van handel in bouwmaterialen en de ambachtelijke verwerking van bouwmaterialen in beton naar een ultramoderne en sterk geautomatiseerde fabriek voor de meest diverse betonproducten: straatstenen, boordstenen, siertegels, artikelen voor de tuin, muurkappen, gevelstenen en sinds 1990 ook betondakpannen.
Met behulp van een computergestuurde dosering van cement, zand, water en vloeibaar pigment, wordt het verse beton via twee mengers naar de extrusielijnen gevoerd. Na het vormen, verdichten en afsnijden wordt de pan in een doorstroomcabine van een dampdoorlatende coating voorzien die o.m. de primaire uitbloei (uittreden van niet-gebonden kalk) van het beton moet verhinderen en de pan moet beschermen tegen de diverse weersinvloeden. Ze laat tevens de carbonisatie van het jonge beton toe die vooral de eerste vijf jaar van groot belang is. De VCR betonpannen worden ingekleurd met metaaloxyde en vervolgens voorzien van een transparante en vuilafstotende beschermingslaag op basis van zuiver acrylaathars. Deze methode van inkleuren is succesvol overgenomen uit het werken met de andere betonproducten, waarin de fabrikant reeds meer dan 60 jaar ervaring heeft. De pannen worden tenslotte - na het passeren van de verhardingstunnel - naar de verpakkingsmachine gevoerd. De gebruiksvriendelijke verpakking (pakjes van 6 pannen) vergemakkelijkt de verwerking op de werf en sluit breuk zo goed als uit. Met een gewicht van 4 kg/pan en een verbruik van 9,6 pannen per m2 zijn de betonpannen in principe voor elk dak geschikt. Ze worden geleverd overeenkomstig de normen, beschikken over een KOMO-attest met certificaat onder nummer K2388/92 en voldoen volgens KIWA aan de milieutechnische specificaties van het Bouwstoffenbesluit (BSB).

Eigen productie is extra troef
De opmerkelijke prijs-kwaliteitverhouding van de Spaarpan is volgens VCR te wijten aan het feit dat de producten rechtstreeks van de fabriek op de bouwplaats worden geleverd. Als producent kan Van Cauwenbergh bovendien zeer flexibel inspelen op de wensen van de klant. Zo werden voor de Banjaard bijvoorbeeld speciale broekstukken en ook nog enkele andere specifieke dakaccessoires vervaardigd. De pannen zijn beschikbaar in zeven verschillende kleuren. Op dit project werd gekozen voor rode pannen die vanwege de hoge windbelasting langs de kust, dambordsgewijs werden verankerd. Slechts de laatste 49 woningen werden bedekt met fraaie lichtgrijze pannen. De diversiteit aan dakvormen van de verschillende woningen maakte van dit project een ware uitdaging voor de aannemers.
Het opgeleverde resultaat is voor Pro-Tile® - VCR Van Cauwenbergh een perfect gelegen referentie met internationale uitstraling die weer aan de groeiende lijst van Nederlandse projecten kan worden toegevoegd.

VCR breidt gamma uit
Naast de hier toegepaste Spaarpan® brengt Van Cauwenbergh binnenkort ook de Tornado op de markt, een nieuw en exclusief model betonpan met een meer vlakke en strakke vorm. Op het gebied van natuurleien werd gekozen voor het prestigieuze Rathscheck-gamma. De keramische dakpannen van Creaton worden geproduceerd volgens de strenge Duitse kwaliteitseisen in wel 10 modellen en verschillende exclusieve kleuren. Om de cirkel helemaal rond te maken, heeft VCR nu ook nog een reeks vezelcementleien aan de collectie toegevoegd. De onderneming heeft namelijk de exclusiviteit kunnen bemachtigen voor de Dolmen NT leien die geproduceerd worden door de DE Holding (Denemarken) die deel uitmaakt van de Deense FLS Group. Deze groep realiseert een omzet van 2 miljard Euro en behoort tot de wereldtop wat betreft de productie van vezelcementproducten.

Recycling
In 1993 besloot VCR Van Cauwenbergh op een industrieterrein aan de Rupelkade te Rumst een breek- en recyclingbedrijf op te zetten. Moeite noch kosten werden gespaard om van deze vestiging een voorbeeld te maken inzake milieuvriendelijkheid. VCR zorgde zelfs voor een Europese primeur door de breekinstallatie, die minder lawaai maakt dan een voorbijrijdende personenauto, onder te brengen in een geïsoleerde betonnen hal. De zijwanden daarvan werden opgetrokken uit Argex-beton en ook het dak werd akoestisch geïsoleerd. Zelfs de laadbunker, het enige toestel dat zich buiten de hal bevindt, werd met hout bekleed om het klankkasteffect te vermijden. Sproeiers voorkomen stofvorming op de meest cruciale punten en vrachtwagens die hun lading komen lossen, passeren eerst langs een speciaal ontworpen vrachtwagendouche. De omwonenden horen dus weinig of niets van wat er zich in het recyclingbedrijf afspeelt en dankzij de groene berm langs de straatkant zien ze er ook nog eens niets van. Na zuivering wordt het puin in diverse korrelmaten afgezeefd en vervolgens in de breekinstallatie verwerkt tot kwalitatieve granulaten die onder meer gebruikt worden als funderingsmateriaal in de wegenbouw.