Zoeken

Roofs 2001-07-14 Woonzorgcentrum met plaatje van een dak

    In het Noord Limburgse Nieuw Bergen is de bouw van een nieuw, ruim woonzorgcentrum inmiddels zover gevorderd dat men toe is aan het dak. En gezien het feit dat het hier gaat om een groot, heel fraai complex met een dito dak, gingen we in op de uitnodiging van accountmanager Dennis Moerings van de producent van het isolatiemateriaal Resol (geëxpandeerd perlietboard), Sitek Thermal Ceramics Benelux B.V., om dit project eens goed te bekijken. Samen met accountmanager Ton de Klerk van leverancier Kelders Dakmaterialen en uitvoerder Ronny Roijakkers van Udo bv Dakbedekkingen informeert hij over de voortgang.

Het schijnt dat architect F. van der Werf uit Amsterdam aanhanger is van het principe “never change a winning team.” In 1999 ontwierp het architectenbureau zorgcentrum De Pelgromshof in Zevenaar dat in veel opzichten doet denken aan het complex in aanbouw in Nieuw Bergen. Daarbij moet niet alleen gedacht worden aan uiterlijke overeenkomsten, maar ook aan materialen en deelnemers. Het begin van het onderhoud maakt namelijk duidelijk dat Sitek ook betrokken was bij dat project en daar dan ook aan refereert. Roijakkers meldt dat Udo niet meegedaan heeft aan dat project, maar wellicht door een interessante prijs-kwaliteitverhouding in beeld is gekomen.

“Plateaus”
Met de dakwerkzaamheden is eind mei begonnen. Naar verwachting van uitvoerder Roijakkers is er zeker een periode van 3 maanden aan werkdagen gemoeid met de klus.
“Pas als wij helemaal klaar zijn met de ca. 4000m2, kan Ekogras beginnen met de afwikkeling van een vegetatiedak.” Dat moet uiteindelijk leiden tot uitbreiding van “het Limburgse groene heuvellandschap”.
De dakopbouw bestaat uit multiplex underlayment van 22 mm met daarop een PE-folie van 0,2 mm dik, dubbelzijdig getaped met overlapping.
Op het gebied van isolatiematerialen is bij het dak van dit woonzorgcentrum - net als in Zevenaar -, gebruik gemaakt van 70 mm dik UltraGard-F.
Naast de grote oppervlakte hellend dak is er op het binnenterrein van het woonzorgcentrum in Nieuw Bergen, op een lager gelegen niveau sprake van een tweetal “plateaus” waar men op het betonnen dak dezelfde constructie zal gaan toepassen als op het hellend dak. Dit zal worden voorzien van looppaden en een terras.

Combinatie
“Het grote voordeel dat het gebruik van UltraGard-F in deze met zich meebrengt is het feit dat de combinatie van twee materiaalsoorten UltraGard-Fen Fesco Board, zorgen voor een kwalitatief zeer hoogwaardige dakisolatieplaat. UltraGard-F platen combineren een zeer goede drukvastheid, stijfheid namelijk met een hoge isolatiewaarde en brandveiligheid,” aldus Moerings.
Bovendien is de combinatie van UltraGard-F met een EPDM dakbedekking een duurzame. De EPDM is - net als bij het project de Pelgromshof in Zevenaar -, geleverd door Van Beek uit Geleen die Udo Dakbedekkingen begeleidt en adviseert tijdens het aanbrengen.
Voor alle zekerheid wordt de UltraGard-F in Nieuw Bergen mechanisch bevestigd, iets dat het risico van het kruien of afwaaien van de lichte platen voorkomt. Mechanisch wordt hierop dan weer de EPDM bevestigd met behulp van de Thermofix.

Snijverlies
Naar de mening van De Klerk wordt de dakbedekking in Zevenaar goed gemonitord. Zo heeft men daar bij de verwerking van de EPDM, een behoorlijk snijverlies gehad. “Met die wetenschap is hier op een heel andere manier en veel specifieker ingemeten om aldus dit snijverlies tot een minimum te beperken.“ Roijakkers wijst hierbij direct op het financieel belang dat er mee gemoeid is. “Gezien er bij dit project sprake is van heel veel schuine hoeken en er nokken zijn die verlopen, levert goed meten een flinke besparing op. Wij zijn bij de calculatie uitgegaan van 10 membramen voor de totale oppervlakte. Reken maar uit wat dat kost als je daar - net als in Zevenaar - aanzienlijk boven komt te zitten.”

Coördinatie
Logistiek gezien hebben Sitek en Kelders de zaken goed onder controle. Door het tijdig aangeven van een leveringsschema door Kelders en door de UltraGard-F afroepklaar te hebben staan, kan men snel inspelen op eventuele schommelingen in de te leveren hoeveelheid.
Door de snelheid waarmee men bij UDO te werk gaat was er in dit geval ook sprake van het vlotter uitleveren van het isolatiepakket, iets dat door onderlinge coördinatie en de manier waarop het isolatiemateriaal aangeleverd wordt - in handzame pakken, op pallets met daarover krimphoezen - goed geregeld is.
Dat geldt naar alle waarschijnlijkheid ook voor het totaalresultaat van het woonzorgcomplex, waar het straks goed toeven zal zijn, met zijn allen en toch goed geïsoleerd.

Project: Woonzorgcentrum Nieuw Bergen
Opdrachtgever: Woningstichting Cosmas & Damianus
Directie: Van den Heuvel Bouwmanagement, Deurne
Architect: F. van der Werf Architectuur, Amsterdam
Aannemer: Van Nieuwenhuizen-Jongen bv , Venlo
Constructeur: Bolwerk & Van der Velden, Deurne
Soort dak: Betondak
Isolatiemateriaal: UltraGard-F 70 mm
Fabrikant: Sitek Thermal Ceramics Benelux bv, Kesteren
Leverancier: Kelders Dakmaterialen
Dakdekker: Udo BV, Uden
Dakbedekking: EPDM
Fabrikant/leverancier: Van Beek, Geleen
Vegetatiedak: Ekogras, Zaltbommel