Zoeken

Roofs 2001-08-32 Hier is alles groot

    Een nieuwe productielocatie stelt Koramic in staat haar bestaande vestigingen te optimaliseren en gelijktijdig de productiecapaciteit uit te breiden. De nieuwste fabriek in Tegelen is de modernste fabriek voor keramische dakpannen en hulpstukken in Europa. Nieuws dus van Koramic Dakpannen.
Het laatst bebouwde deel van de doorgaande weg naar de Duitse grens in Tegelen is afgezoomd met oude, blinde fabrieksmuren. Achter die façade is een enorm gebouw verrezen. Over honderden meters lengte strekt zich een hal uit waarin een strak gelijnd productieapparaat gehuisvest is. De grondstoffen gaan er aan de ene kant in om er aan de andere kant als dakpan weer uit te komen. De nieuwe fabriek neemt de productie over van de productielocatie Jeka Dakpannen die over enkele weken voor een jaar haar deuren zal sluiten.

Arbeidsomstandigheden
De productie is overzichtelijk verdeeld over drie straten. De dakpannen en de hulpstukken worden gevormd in de eerste straat om vervolgens te worden gedroogd in een lange reeks droogruimtes, de tweede straat. In de derde straat staat de meer dan honderd meter lange oven. Het spreekt voor zich dat hier de laatste technologiën en ontwikkelingen worden toegepast. Vrijwel het gehele transport van de producten verloopt via een lopende band. Tussen de lopende banden vormen robotarmen de koppeling waardoor de productierouting gesloten is. De robotarmen zorgen in stilte voor het ontladen en beladen van banden. Ten opzichte van de jaren tachtig betekent dit een enorme verbetering wat betreft arbeidsomstandigheden. Was er voorheen sprake van zwaar werk in een stoffige en warme ruimte, nu is dat vrijwel geheel geautomatiseerd en komen er geen handen meer aan te pas. De omgeving wordt door afzuigsystemen stofvrij gehouden en de huidige bediening wordt gedaan door proces operators met behulp van besturingssytemen. Door isolatie van de oven is de temperatuur in de hal belangrijk teruggebracht tot normale waarden. Uiteraard zijn ook hier weer alle machines omgeven met strenge veiligheidsregels en procedures.

 Capaciteitsuitbreiding
In Tegelen staat nu Europa’s modernste fabriek voor keramisce dakpannen en hulpstukken. Met deze capaciteitsuitbreiding hoopt Koramic de markt in Nederland en Duitsland nog beter te kunnen bedienen. Janssen- Dings, de oudste productielocatie binnen de groep, verhuist over een jaar vanuit haar huidige locatie in Belfeld naar de geheel gemoderniseerde fabrieksruimte van de oude Jeka Dakpannen. Met Narvik in Deest, inmiddels ook al weer tien jaar oud en door reglmatige investeringen helemaal up-to-date, is de dakpannengroep klaar voor de toekomst.
Renovatiemarkt
In Tegelen wordt gestart met de productie van de succesvolle keramische dakpan met variabele kopsluiting, de Jeka VHV (Verbeterde Holle Variabele). De productie van de Narvik Flachdach wordt van de productielocatie Narvik in Deest overgeplaatst naar Tegelen. Vanaf begin 2002 produceert de nieuwe fabriek een nieuw type pan met variabele kopsluiting: de Alegra. Met de keuze voor de productie van de Jeka VHV en de Alegra reageert Koramic op de trends in de markt. Een trend die wordt omschreven als de toenemende behoefte aan keramische pannen die op variabele latafstand verwerkt kunnen worden. Deze verwerkingsmogelijkheden zijn niet alleen voor de nieuwbouw van groot belang, maar zeker zo praktisch bij renovatie van bestaande daken, waarbij men de panlatten niet per se behoeft te vervangen.