Zoeken

Roofs 2001-08-43 Nieuwslijn

    Reactie Dakmerk
Dakmerk inspecteur Wapstra reageerde op een foto in Roofs 6/2001, waarop bij het werken op een plat dak, ondanks een aanzienlijk hoogteverschil, geen dakrand- of valbeveiliging was te zien. Hij wees de reactie op haar verantwoordelijkheid m.b.t. tot het plaatsen van dit soort foto’s.
Die neemt de redactie voortdurend. Bij artikelen over dakprojecten plaatst zij foto’s van werksituaties, zoals deze worden aangetroffen. De redactie zal dit blijven doen en hoopt daarmee impliciet de branche ook te wijzen op haar eigen verantwoordelijkheden!
Wil de branche namelijk echt laten zien dat er serieus wordt omgegaan met de factor ‘veiligheid’, dan zal in eerste instantie zij hier zelf zorg voor moeten dragen.

DAKSAFE® dakanker
Met het nieuwe dakanker DAKSAFE® brengt Shunt BV een door Aboma Keboma gekeurde permanente beveiliging voor platte en licht hellende daken op de markt dat voldoet aan NEN 795. (de norm waaraan een verankeringspunt voor persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) moet voldoen en bestaat uit het kunnen dragen van een horizontale last van 10Kn (1000kg) gedurende 3 minuten of een valbelasting van 1,5 Kn met een valhoogte van 2500mm).
DAKSAFE® laat altijd veilig verankerd werken en is perfect voor het veilig aanbrengen van dakrandbeveiligingssystemen en de beveiliging bij klein- en periodiek dakwerk.
Het dakanker dat geheel is vervaardigd uit RVS, is gemakkelijk en snel aan te brengen op diverse ondergronden (beton, staal), ongeacht de dikte van de isolatielaag en uiteraard goed en waterdicht op de dakconstructie in te passen.
Voor meer informatie: Shunt, tel 0348-470033/024-6453745.

Nieuwe dakkapel zonder overlast
Bouwspecialiteiten Schagen bv heeft een manier gevonden om in renovatieprojecten bestaande dakkapellen in een nieuw jasje te steken zonder noemenswaardige overlast voor de bewoners. De oude kapel blijft namelijk gewoon staan en wordt als het ware ingepakt in een nieuwe, geïsoleerde polyester kap. Het werken met de geprefabriceerde kap heeft als grote voordeel dat montage weinig tijd neemt en dat de bewoners nauwelijks last hebben van het werk. Woongoed Middelburg heeft op deze wijze 75 woningen in zeer korte tijd van een nieuwe dakkapel laten voorzien met een verbluffend resultaat. Informatie: Bouwspecialiteiten Schagen bv, telefoon: 0495-592988 of 0227-545270

Koramic Dakpannen opent professionele website
Hoe een muis een CAD vangt! Koramic biedt via haar website www.koramic.nl een high tech vormgevingstool aan. Deze professionele, technische website presenteert uitvoerige technische informatie over alle dakpanmodellen, hulpstukken en bijbehorende detailleringen. Via de website zijn ontwerpen van dakvlakken virtueel van een keramisch pannendak te voorzien. De CAD-tekeningen op de site kunnen geïmporteerd worden in verschillende tekensystemen (DWG, DXF, DRW); de tekeningen zijn ook te kopiëren naar eigen documenten (JPEG). De site biedt verder texturen van dakoppervlakken voor renderingsmutaties. Ook de bestekteksten van de diverse dakpanmodellen zijn te downloaden naar de eigen worddocumenten. Esthetische en economische motieven zijn zo goed op elkaar af te stemmen.
Voor meer informatie Koramic Dakpangroep bv., telefoon: 0487-580608

Thermbaan Sopralene 180-40 Ard SI
Soprema is recent met een nieuw type dakbaan op de markt gekomen; Sopralene 180-40 Ard SI. Dit is een S.B.S. gemodificeerde dakbaan voorzien van een glas/polyester inlage, aan de onderzijde voorzien van zelfklevende bitumineuze strepen, aan de bovenzijde afgewerkt met leischilfers en leverbaar in diverse kleuren en 6 afwijkende esthetisch fraaie kleuren.
De bitumineuze strepen aan de onderzijde, ook wel thermstrepen genoemd, zorgen voor een optimale dampdrukverdeling. Hierdoor is deze baan bijzonder geschikt voor renovatieprojecten, maar eveneens toepasbaar in nieuwbouwprojecten. Sopralene 180-40 Ard SI wordt éénlaags verwerkt. Door een laag verwekingspunt kan er sneller gewerkt worden, waardoor een besparing op de manuren zal plaatsvinden. Door de hoge kleefkracht is deze bedekking tot een hoogte van 40 m toe te passen.
Informatie: Soprema Nederland B.V. Tel. 078-6817222.
BRL 4717 en BRL 4708
De ontwerpversies van drie delen van de beoordelingsrichtlijn BRL 4717 en BRL 4708 zijn door BDA-INTRON B.V. ter kritiek gepubliceerd. In BRL 4717staat beschreven hoe certificatie plaatsvindt van bedrijven, die prestatieovereenkomsten voor daken opstellen en uitvoeren.
Deze nationale beoordelingsrichtlijn voor het KOMO-procescertificaat is tot stand gekomen onder begeleiding van het College van Deskundigen "Prestatieovereenkomsten" en komt tegemoet aan de behoefte van opdrachtgevers om meer zekerheid te verkrijgen over de prestaties van daken en de beheersbaarheid van het onderhoud daarvan gedurende een bepaalde periode.
BRL4717 is opgebouwd uit een algemeen deel, een deel over gesloten baanvormige dakbedekkingsystemen voor platte en hellende daken en een deel over waterkerende dakbedekkingsystemen voor Smeltende daken'.
BRL 4708 inzake het product "waterkerende, dampdoorlatende/damp-open membranen voor geïsoleerde daken en gevels" (WDM). Directe aanleiding om deze beoordelingsnorm te herzien is het feit dat er nieuwe, Europese Normen zijn uitgekomen of binnenkort zullen uitkomen voor dit type materiaal met naar verwachting een verzwaring van de eisen. Tevens is rekening gehouden met de huidige inzichten voor toepassing van WDM. Nadere informatie over de BRL kan worden verkregen bij de heer ing. R. Woonink van BDA-Intron B.V., Tel. 0345-580733, Fax 0345-580208 E-mail: rwo@bda-intron.nl.

Rockwool
Rockwool Benelux heeft de afdelingen marketing en verkoop voor alle isolatietoepassingen in woning- en utiliteitsbouw gebundeld.Rockwool Lapinus heeft besloten de commerciële organisaties van Business Centre Dak/OEM en Business Centre Bouw samen te voegen onder de naam Rockwool Benelux. Binnen die organisatie vallen alle marketing-, verkoop- en ontwikkelingsactiviteiten voor isolatietoepassingen in de woning- en utiliteitsbouw.
Het bedrijf verwacht met één krachtige Benelux organisatie efficiënter en effectiever te kunnen inspelen op deze ontwikkelingen.

Ten Berge
Ten Berge vierde het 50-jarig bestaan gelijktijdig met de opening van de nieuwe hal Ten Berge Staal Coating bv te Alphen aan de Rijn.
Tegenwoordig bestaat Ten Berge uit de ondernemingen: Ten Berge Coating Systems, voor het behandelen van aluminium en Ten Berge Staal Coating voor het behandelen van stalen produkten, met in totaal circa 90 werknemers.
Op de nieuwe locatie staat 15.000 m2 overdekte bedrijfsruimte met een fors buitenterrein. “Jaarlijks kan door de Ten Berge bedrijven meer dan twee miljoen m2 materiaal voorzien worden van een coating systeem.

Nationale Dubo Dag 2001: Bestaande stad, duurzame stad
Op donderdag 8 november aanstaande organiseert het Nationaal Dubo Centrum in De Doelen te Rotterdam de Nationale Dubo Dag 2001, met als thema: Bestaande stad, duurzame stad.
Het congresprogramma bestaat uit vier debatten waarin gediscussieerd wordt over de toekomst van het dubobeleid, maatschappelijk verantwoord ondernemen, de consument en dubo, en duurzame architectuur. Daarnaast bevat het congresprogramma 32 verschillende parallelsessies, die zich concentreren rond de thema’s bestaande stad, consument, gezondheid en leefbaarheid, de ecologische stad, innovatieve technieen, infrastructuur, onderwijs en opleiding, en convenanten.
Op de ca. 950m2 Vaktentoonstelling, rondom de congreszalen, presenteren ruim 90 gespecialiseerde exposanten de laatste ontwikkelingen op hun vakgebied. Vier paviljoens rond de thema’s Bestaande stad, Bewoner/Consument, Energie en Water, en Onderwijs en Opleiding vormen de link met het congres.
Voor meer informatie over het congresprogramma en de vakbeurs en voor online aanmelden, zie http://www.dubo-centrum.nl/dubodag2001.

Masterfix bekent kleur
Masterfix assembleert gekleurde blindklinknagels in iedere gewenste RAL-kleur. Voor steeds meer toepassingen zijn gekleurde nagels wenselijk. Denk hierbij aan kozijnen, zonneschermen, gevelplaten in metaal en kunststof, carrosseriebouw enz. In veel gevallen blijft de nagel na montage zichtbaar in de toepassing, en een nagel in de kleur van het materiaal valt dan natuurlijk minder op. Om in de toenemende vraag naar gekleurde nagels te voorzien, heeft Masterfix nu speciaal hiervoor een assemblage-unit gereserveerd. Hiermee wordt de klant een optimale flexibiliteit geboden, worden levertijden korter en kunnen minimumaantallen worden gereduceerd tot 5.000 stuks per afmeting/kleur, afhankelijk van de afmeting. De nagels worden gekleurd met een speciale twee-componenten lak, waarmee een hoogwaardige lakkering wordt bereikt, die bestendig is tegen wasmiddelen en chemische reinigingsmiddelen. Voor meer informatie, Masterfix op 043-350 84 92 of mail naar info@ masterfix.com.

ISOLIGHT Grillodur®
BIK Bouwprodukten BV introduceert onder de naam Living Daylight bijzondere daglichtconcepten.
Een goed lichtconcept is comfort verhogend. Creatief gebruik van daglicht geeft een ontwerp een eigen karakter. ISOLIGHT Grillodur is een, hoogwaardig daglichtsysteem dat is vervaardigd uit een solide glasvezel versterkte hars met thermoharders. Dat maakt het daglichtsysteem zowel in materiaal als constructie uiterst duurzaam en uitstekend bestand tegen weersinvloeden en UV-straling. Maar het biedt ook een hoge bestendigheid tegen chemische invloeden. Bovendien biedt het optimale veiligheid in de vorm van een hoge brandwerendheid en een comfortabele zonwering Nadere informatie verkrijgt u bij BIK Bouwprodukten, tel: 0226-366161 Fax: 0226-351180 of via info@bik-nl.com I: www.bik-nl.com.

Jubileum NDA
De Nederlandse Dakdekkers Associatie (NDA) bestaat 20 jaar. NDA, opgericht door vijf bedrijven om inkoopkracht, vakkennis en marktpositie te bundelen en te versterken, telt inmiddels tien leden met een gezamenlijk marktaandeel van circa 10%. De organisatie is gevestigd te Almere waar ook geparticipeerd wordt in het Dak/Informatie- en Adviescentrum. Meer informatie is te verkrijgen bij directeur Dirk Lahuis, tel. 036-530 4490.

Skyworks
De Amsterdamse vestiging van Skyworks bv, leverancier van professioneel klim- en toegangsmateriaal en val- en dakrandbeveiligingen, is verhuisd naar de Archangelkade 29, 1013 BE te Amsterdam. Het nieuwe telefoonnummer is 020-486 4098, fax 020-475 1978.

Metalen klembeplating SpeedDeck
Prince Cladding BV uit Zoeterwoude brengt in een nieuwe folder de metalen klembeplating voor het SpeedDeck metalen daksysteem onder de aandacht. Deze minimaliseert het aantal bevestigingsmiddelen voor daksystemen, biedt functionele en esthetische vrijheid en kan ter plaatse geprofileerd en gebogen worden in zowel staal als aluminium. Meer informatie is te verkrijgen onder telefoonnummer 071-589 92 23.