Zoeken

Roofs 2001-11-22 Plat dak laat zonne-energie meer renderen

    Het winnen van zonne-energie leek voorbehouden aan hellende daken. Zeker in een klimaat als het onze verwacht je toch rekening te moeten houden met de invalshoek van de zon op de PV-cellen. Dat blijkt evenwel verleden tijd. Met de EVALON®Solar kunststof dakbaan van het Duitse bedrijf Alwitra GmbH zijn ook platte daken zeer geschikt voor deze vorm van energiewinning. De dakbaan is door de dakdekker gemakkelijk en snel aan te brengen en bovendien weerbestendig en slijtvast. Het product heeft in Duitsland intussen zijn kwaliteiten bewezen en penetreert momenteel de Nederlandse markt. Reden om eens met exportmanager Luc Van Ryckeghem, verantwoordelijk voor die Nederlandse markt, te praten over die PV-dakbaan in het algemeen en de eerste toepassingen ervan in Nederland.
“Alwitra,” zo begint Van Ryckeghem zijn betoog enthousiast,“ onderstreept met deze dakbaan haar innovatief karakter. Immers, ook met de meerdelige beweegbare dakrandprofielen, de integrale lichtkoepels uit PUR met ingeschuimde lasflans, de weekmakervrije EVA-dakbaan en de thermisch lasbare EPDM-dakfolie liep het bedrijf voorop. Allemaal vindingen die de consument veel hebben opgeleverd en dat gaat zeker ook gelden voor de EVALON-SOLAR.”

Rendement
In Nederland is de directe zonne-instraling op een plat dak circa 1000 W/m2. Ter vergelijking, bij een gevel is dat ongeveer driekwart en bij een hellend dak van 300 ligt dat tussen de driekwart en 110%. Dat is hoofdzakelijk toe te schrijven aan het ontbreken van de nadelige schaduwwerking van de hellingshoek. Bij de PV-dakbaan kunnen daardoor meer modules worden gebruikt terwijl de dakbelasting aanzienlijk minder is. Slechts 4 kg/m2 is het gewicht tegenover een kleine 400 kg bij traditionele panelen. Dat maakt het materiaal ook uitstekend geschikt voor hele lichte constructies. Tenslotte is er nog de weerbestendigheid. Doordat de kabels aan de onderkant van de dakbaan zijn geïntegreerd, ondergaan die geen weersinvloeden.

Principe
Evalon Solar is gebaseerd op de directe PV-(Photo Voltaische)omzetting  van geabsorbeerd licht in elektrische energie met behulp van zonnecellen. De dakbaan met een breedte van 1050 mm of 1550 mm is hiertoe voorzien van flexibele UNSOLAR PV-modules die zijn opgebouwd uit een drielaagse celstructuur van amorf silicium. Dit haalt meer energie uit het zonlicht dan kristallijn silicium.
Moesten vroeger de traditionele PV-systemen bovenop de dakbedekking aangebracht worden, dan kan dat tegenwoordig in één arbeidsgang. Ook zijn er geen zware draagconstructies meer nodig om de windgevoelige zonnepanelen een goed houvast te bieden. Onder meer deze aspecten bepaalden dat de kosten bij de traditionele PV-installaties neerkwamen op een bedrag tussen de 15.000 en 17.000 gulden per kWp geïnstalleerd vermogen.

Oppervlak
De PV-modules zijn fabrieksmatig gesealed op de dakbaan. Deze wordt  mechanisch bevestigd op de ondergrond. De overlappen worden thermisch gelast. Dat gebeurt nog niet met de energie uit de dakbaan, al levert die wel genoeg op. De dakbaan is gemakkelijk en snel aan te brengen en leent zich vooral voor grote oppervlakken zoals daken van bedrijfsgebouwen. “Momenteel worden in Nederland per jaar bijna 20 miljoen m2 platte daken gedicht. Een enorm potentieel dus.” Ter illustratie levert hij de cijfers van Duitsland. Het stroomverbruik in dat land bedraagt jaarlijks ca. 500 miljard kWh en komt overeen met de gemiddelde jaarlijkse opbrengst van de dakbaan met een oppervlak van 110x110 km. Bovendien gelden nog andere voordelen. Door de schakeling in serie met Bypass-dioden, kan de uitval van een PV-module bijvoorbeeld worden opgevangen. En het flexibele materiaal zonder glas of raam past zich aan aan elke dakvorm.

Nederland
Volgens Van Ryckeghem begint ook de Nederlandse markt de mogelijkheden van de geïntegreerde dakbaan in te zien. Projecten in onder meer Breda, Amsterdam en het eerste project in Drachten geven ook direct de regionale spreiding aan.
Deze projekten moeten voorlopig het visitekaartje worden van zowel product als producent/leverancier. Die wil daarbij benadrukken dat samenwerking met de dakdekker van essentieeel belang is. “Lang ging men bij zonne-energie uit van de installateur, maar bij deze dakbaan is de dakdekker de aanbrenger en niemand anders.“