Roofs 2002-03-26 Eén-components-Polyurethaanlijm in de herkansing
Ongeveer 10 jaar geleden ontwikkelde Insta Foam, een dochterbedrijf van het Amerikaanse Flexible Products - inmiddels zelf dochter van The Dow Chemical Company, groep - de één-components-polyurethaanlijm ‘Insta-Stik’. Doordat in tegenstelling tot conventionele vloeibare PU-lijmen, Insta-Stik al opgeschuimd is op het moment van aanbrengen en juist ‘terugklapt’, leek door de grotere oppervlaktehechting het product een gouden toekomst tegemoet te gaan.
Dat viel in eerste instantie tegen maar door een nieuwe marktbenadering van Dow, die de lijm met veel succes herintroduceerde in Engeland, is nu de Benelux aan de beurt. Volgens Marco ten Bruggencate van Dow en Jan Hilbrink van exclusief distributeur Blauwplaat in Deventer zal het product zichzelf nu ook hier gaan bewijzen.
Insta-Stik wordt nog steeds geleverd in kleine tanks die onder druk staan. ‘Nog steeds omdat het product een vijftal jaren geleden ook al eens op de Nederlandse markt werd gebracht. De bevindingen waren toen, net als die van nu in Engeland positief. Dat het product desalniettemin niet aansloeg, had volgens Ten Bruggencate vooral te maken met twee zaken. “Ten eerste werd de lijm toen alleen geproduceerd in de Verenigde Staten, waardoor deze verhoudingsgewijs erg duur werd. Bovendien bestond er toen geen goed recyclingprogramma. Sinds de overname van Flexible Products door The Dow Chemical Company ongeveer 3 jaar geleden is daar verandering gekomen. Ten eerste wordt er nu in Duitsland geproduceerd en verlaagt dat zowel transportkosten als levertijden. Daarnaast is door de invloed van de milieucomponent hard gewerkt aan dat recyclingprogramma en is voor dat probleem een oplossing gevonden.”
Benadering
In de nieuwe marketingstrategie wordt vooral gebruik gemaakt van de kennis en met name de contacten van Blauwplaat. “Wij hebben”, aldus Jan Hilbrink, “langdurige en goede contacten in de dakwereld, zowel met de dakdekker die het werk uitvoert als met architecten en projectontwikkelaars. Binnen ons brede assortiment aan dakproducten biedt Dow ons een uitgelezen kans om het product uit te zetten en de reacties erop mee te nemen. Een van de eerste grote projecten bevindt zich nu in de afrondingsfase en men is heel tevreden over het product maar meer nog over het gemak van aanbrengen.”
Product
De lijm wordt geleverd met diverse accessoires. Zo wordt bij de tank een doseerslang geleverd met een afsluitkraan. De Insta-Stik kan aldus precies en nauwkeurig worden aangebracht.
De PU-lijm is met name ontwikkeld voor bevestiging van isolatieplaten op uiteenlopende ondergronden waaronder andere isolatieplaten en de verlijming van vliesgecacheerde membranen. Het uitgebreid geteste product heeft een aantal voordelen ten opzichte van andere koude verlijmingen. Naast milieutechnische aspecten van volledig gebruik en recycling bevat het geen weekmakers zodat het geschikt is voor de meeste dakmaterialen. Het werkt schoon, snel en met de juiste dosering. Tenslotte bezit het bijzondere indrukbare eigenschappen waardoor de opwaartse druk op de isolatieplaten minimaal is. Ongeacht of het nu gaat om glasvliesgecacheerde PU-platen met glasweefsel, PU gecacheerd met bitumineus dakmembraanMinerale wol(MW), Geëxpandeerd polystyreenschuim (EPS), Geëxtrudeerd polystyreen (XPS), Cellulair glas (CG) of Kurk. Ook de ondergrond hoeft nauwelijks een probleem te vormen. Van bitumineuze dakbedekking tot asfalt en van staal tot houtwolcementen is de lijm prima te verwerken. Oppervlakken moeten echter wel vrij zijn van afval, vuil, vet, olie of plassen water. Een vochtige ondergrond hoeft geen probleem op te leveren. Bij nieuwe staalplaten moet de achtergebleven oliefilm absoluut eerst verwijderd worden met aceton of een vergelijkbaar reinigingsmiddel.
Beperkingen
Insta-Stik is erg vriendelijk en gunstig in gebruik. Als vuistregel kan gelden dat één tank goed is voor gemiddeld 87 m².
Volgens Ten Bruggencate kunnen er nog meer voordelen opgesomd worden dan die hierboven gemeld. In alle eerlijkheid komen evenwel ook een aantal beperkingen ter sprake. Zo blijkt de PU-lijm niet geschikt voor de verlijming van foliegecacheerde isolatieplaten, het hechten van isolatieplaten aan zuivere bitumen of het lijmen van isolatieplaten op een PE- dampremmende laag. Ook verwijst hij naar het hanteren van de uiterste gebruikdatum en wordt gebruik bij extreme weersomstandigheden (oppervlakte- of omgevingstemperaturen onder 5°C of boven 43°C) ontraden.
Om weer terug te keren naar de positieve eigenschappen wordt nog verwezen naar het toepassingsbereik. De lijm kan bij elke hellingshoek gebruikt worden al neemt dan logischerwijs wel het verbruik enigszins toe.
Toekomst
Hilbrink en Ten Bruggencate geloven beiden in de toekomst van de lijm Insta-stik. Gevoed door de ervaringen in Engeland, waarvandaan laatstgenoemde officieel nog opereert, is hij overtuigd van de doorbraak. “De beste referenties komen natuurlijk van mensen die er al mee gewerkt hebben. De positieve producteigenschappen kan ik hier wel noemen, maar dan lijkt het pure verkooppraat.”
Vandaar dat we de handschoen oppakken die hij opwerpt door in te gaan op de ervaringen van de mensen op het dak. Wellicht dat we in het komend nummer theorie en praktijk al kunnen