Zoeken

Roofs 2002-03-28 In de praktijk vallen al deze problemen gelukkig echter mee

De redactie van Roofs staat altijd en graag open voor reacties van lezers. Dit keer publiceren we de reactie van Gé Morssink voorzitter van de Rubber Waterproofing Association (RUWA) en directeur van Hertel Rubber Products. Hij reageert op het artikel van Theo Wiekeraad in Roofs 9/2001. Zie hier de integrale tekst:

Geachte heer Wiekeraad,

Naar aanleiding van het bovengenoemd artikel en de door u geuite wens in de laatste alinea, waarin u de EPDM-folie producenten oproept tot samenwerking, hebben wij uw artikel uitgebreid besproken in de laatste vergadering van de RUWA.
De RUWA, onderdeel van de BLIC, de Europese associatie van de rubberindustrie, te Brussel, staat voor Rubber Waterproofing en is een samenwerkingsverband van de EPDM-folie producenten: Carlisle (USA), Firestone (USA), Giscosa (E), Hertel Rubber Products (NL), Phoenix (D), SaarGummi (D) en Trelleborg (S).
Tezamen zijn deze producenten goed voor meer dan 95% van de in Europa verkochte EPDM-folie.
Wij herkennen en erkennen de door u geschetste problematiek bij EPDM dakbedekking. Deels worden deze verschillen echter nog uit andere dan de door u genoemde gronden gekoesterd, namelijk het bieden van keuzevrijheid aan de verwerker en aan de gebouweigenaar.
Daarnaast zijn wij van mening dat u deze zelfde problematiek bij andere dakbedekkingen, zoals bijvoorbeeld de door u genoemde PVC folies, te licht inschat. Ook daar geldt dat het ene systeem met een lasvloeistof werkt en het ander met een föhn. Ook daar geldt dat reparaties met andere dan de originele materialen lastig is en in ieder geval altijd zal leiden tot verlies van de garantie.
Als we spreken over auto’s dan vinden we het heel normaal dat men een Opel bij een Opel-dealer koopt, het onderhoud door Opel wordt verzorgd, dat een VW motor niet in een Opel past en dat bij Opel de aanspraak op garantie vervalt zodra het onderhoudsschema niet wordt nageleefd dan wel vreemde onderdelen in de auto worden gevonden.
Dit alles voor één (vooruit, nu na 1 januari 2002 door de EC afgedwongen twee jaar) garantie!
De door u geroemde uitwisselbaarheid van gelijkwaardige producten in een bestek is voor de verwerker wellicht aangenaam, maar de gebouw-eigenaar loopt hierdoor wel het risico dat hij iets anders krijgt dan waarvoor hij bewust heeft gekozen en waarvoor hij ook moet betalen.
In de praktijk vallen al deze problemen gelukkig echter mee. Vrijwel iedere dakdekker heeft gekozen voor één of meerdere verschillende systemen waarin hij zich door de jaren heen heeft gespecialiseerd.
De systeem producenten, waaronder de EPDM-folie producenten, hebben dealerlijsten, waarop bedrijven genoemd staan die vrijwel ieder probleem aankunnen.
Hierdoor ontstaat de plezierige situatie dat de klant, die uiteindelijk de rekening betaalt, zeker is van een door hem gekozen en bij hem geïnstalleerd systeem en de daarbij behorende prestaties, gegarandeerd door de dakdekker en de producent.
De afzet van EPDM-folie in de Benelux is de laatste tien jaar ieder jaar met forse stappen toegenomen.
Dit lijkt een teken dat de EPDM-folie producenten en hun verwerkers op de goede weg zijn. Dit mag en zal ons echter nooit immuun maken voor kritiek. Het kan altijd nog beter.
Daarom danken wij u hartelijk voor de genomen moeite.

Namens de RUWA,

met vriendelijke groet,

Gé Morssink, Voorzitter RUWA en directeur Hertel Rubber Products

Noot van de redactie: De metafoor met de automerken gaat mank. Na vele jaren weet iedere autogebruiker nog het merk van zijn auto. Aan EPDM, eenmaal aangebracht op het dak, is het merk of type niet af te lezen.