Zoeken

Roofs 2002-07-18 In IJsselmuiden bepaalt expertise de dakopbouw

In IJsselmuiden wordt nog steeds gewerkt aan de nieuwbouw van het veilingcomplex ALC. Van de in totaal circa 30.000m2 dakoppervlak werd inmiddels al zo'n 15.000m2 gerealiseerd. Opdrachtgever Wezenberg stelde bij de wederopbouw hoge eisen aan het dak. Vooral aan de mate van brandwerendheid en de hoogte van de isolatiewaarde, een logisch gevolg van het feit dat het oude complex zo'n twee jaar geleden - mede door gebruik van brandbaar isolatiemateriaal -, in recordtijd totaal afbrandde. Goede relaties tussen architect Van den Berg en dakbedekkings- en installatiebedrijf Morrenhof & Janssen B.V., zorgden ervoor dat al in een vroeg stadium de kennis en ervaring van leverancier Altena Dak en Gevelmaterialen B.V. en isolatieproducent van UltraGard (Resol), Kingspan Insulation B.V. - voorheen Sitek Thermal Ceramics Benelux -, bij dit project betrokken werden. Dit samenwerkingsverband voorziet de nieuw veilinghallen van een dak dat zowel aan alle voorschriften als aan de wensen van de opdrachtgever voldoet. 

Op een warme dag in juni treffen we Rinus Heerink van Morrenhof & Janssen, Chiel Boudens en Ruud Termaat van Altena Dak en Gevelmaterialen en Tommy Barbé en Dennis Moerings van Kingspan Insulation in de koelte van 'fase 1' van het complex. Dit deel is zojuist afgerond en dient nu als plaats voor het gesprek en als bewijs hoe goed dit dak isoleert; het is namelijk aangenaam koel.

Brandveiligheid

"Brandveiligheid," aldus Ruud Termaat, "is bij de hele dakopbouw het uitgangspunt geweest. Architect Van den Berg te IJsselmuiden lukte het de eisen uit het Bouwbesluit te combineren met de wensen van de opdrachtgever en werkte die vervolgens bestekmatig uit." Echter, toen dakaannemer Morrenhof & Jansen het bestek zag, werd dat na overleg met Altena en met instemming van Van den Berg al snel op enige details aangepast. Die aanpassingen in het bestek leidden onder meer tot rechtstreeks contact van Morrenhof & Janssen met opdrachtgever Wezenberg. Deze stemde vervolgens in met de wijzigingen, waarna de definitieve dakopbouw werd bepaald.

Bundeling

De samenwerking en vrije uitwisseling van informatie en adviezen heeft een belangrijke rol gespeeld. Rinus Heerink bevestigt dat hij vaker met dergelijk grote projecten van doen heeft gehad en dat de relatie met Altena van huis uit uitstekend is.
Door het belang van brandwerendheid en isolatie werden nog meer krachten gebundeld en kreeg ook Kingspan een actieve rol. Zo stuurde Dennis Moerings op verzoek van de architect rapporten over brandwerendheid van de isolatie rechtstreeks naar de lokale brandweer. Volgens NIBE valt de Ultragard 300D in klasse 1C en is dat milieutechnisch de hoogste klasse voor een hardschuim isolatieplaat. De samenwerking in de aanloopfase kreeg een logisch vervolg want gezamenlijk wordt de voortgang van het project nauwkeurig begeleid.

Opbouw

Vanwege de isolatie viel de keuze dus op de 105mm UltraGard 300D platen. Met een lambda-waarde van 0,020 W/mK wordt aan gestelde hoge eisen voldaan en onderscheidt het materiaal zich ondermeer door hoge drukvastheid en gering gewicht, waardoor het snel en gemakkelijk is te verwerken. Als dakbedekking werd gekozen voor een 2-laags bitumineus daksysteem: de mechanisch bevestigde Ronibase 460A60 met als toplaag TPO-gemodificeerd bitumineus Ronigum Combi. De dampremmende laag onder de isolatie betreft de Ronibase 260B14.
"Ook ten aanzien van de mechanische bevestiging zijn hoge eisen gesteld," aldus Chiel Boudens. "Er wordt gewerkt met de Rona Iso-tak bevestiger. Deze wordt koudebrug vrij en verdiept opgenomen in het 10,5 cm dikke isolatiemateriaal, dat een R-waarde heeft van 5,2 m2. K/W."

Kaarsrecht

Rinus Heerink is over de te verwerken materialen prima te spreken. "De architect koos voor een betrouwbaar 2-laags bitumineus systeem met minimale kansen op fouten in de verwerking. Wij kunnen laten zien waartoe dat leidt. Een strak dakvlak waar de lijnen van de dakbanen kaarsrecht lopen." Tommy Barbee licht toe dat de onderliggende resolschuimplaten daartoe zeker bijdragen en dat ze in één werkgang met vier parkers in de hoeken van de platen worden bevestigd."

De Ronigum Combi 470 A14 is een all-round dakbedekking en laat zich bij elk weertype gemakkelijk verwerken. Volgens Ruud Termaat heeft dat weer direct te maken met de verbeterde kwaliteit van gemodificeerde bitumen dakbanen. "Eigenlijk zijn hedendaagse APP-gemodificeerde toplagen van dusdanige kwaliteit/receptuur dat niet meer gesproken kan worden van APP (zie artikel in Roofs 3/2001), maar van TPO. De goede eigenschappen van elastomeren en thermoplasten zijn daarin verenigd." Het gesprek wordt dan ook afgesloten met zijn toezegging dat hij op korte termijn de eigenschappen en vooral de voordelen van TPO-dakbanen eens onder de aandacht wil brengen. Aan die belofte zal hij worden gehouden.