Zoeken

Roofs 2003-02-28 Aardvochtige afschotmortel op basis van Perlite korrels

Reppel B.V. uit Dordrecht introduceert de nieuwe afschotmortel Pullmix GPM (Gesiliconiseerd Perlite Mortel). Het bedrijf ontwikkelde deze aardvochtige mortel nadat de levering van de voorganger van de Pullmix® GPM, Pullmix® Perlite werd gestaakt. Daardoor ging de leverancier op zoek naar een nieuw product met dezelfde kwaliteit.

Naast afschotisolatie en egalisatie levert Reppel een aantal andere producten, zoals zwaluwstaartplaten, isolatievloeren en andere isolatie. Het bedrijf leverde ruim dertig jaar de Pullmix® Perlite korrels. Dit was een droge afschotmortel; het voordeel hiervan is de geringe verwerkingstijd, omdat het materiaal niet hoeft te drogen. Fabrikant Pull stopte echter om milieutechnische redenen met de productie van het materiaal. Hierdoor kwam het bedrijf onder druk te staan om een nieuw, vergelijkbaar, product te ontwikkelen. Dat resulteerde in de Pullmix® GPM, een gesiliconiseerde Perlite korrel voor gemengd met Portland-cement A.

Producteigenschappen

'Zo'n twee jaar geleden werd duidelijk dat we zouden moeten gaan stoppen met de levering van Pullmix®- Perlite,' vertelt Van Andel. 'Dat bracht de ontwikkeling van de Pullmix® GPM in een stroomversnelling. Uiteindelijk waren we waarschijnlijk tóch wel op zoek gegaan, ook als de levering van het materiaal niet was gestaakt. Na dertig jaar was de economische rek ook wel uit het oorspronkelijke product: er viel niets meer aan te verbeteren. Met dit nieuwe product bieden we een aardvochtig mortel; dat is op het moment de meest droge afschotisolatie die op de markt verkrijgbaar is.'

De basis van de Perlite korrel is gemalen lava. De lavakorrel wordt door extreme verhitting geëxpandeerd. Je hebt dan een steenachtige onbrandbare isolatiekorrel met een diameter van 2-6 mm. Deze korrel wordt geïmpregneerd met siliconen; het wordt dus voorzien van een waterafstotend jasje. Hierdoor wordt het materiaal waterkerend. Vervolgens wordt aan het materiaal onder gecontroleerde omstandigheden Portland-cement A als bindmiddel toegevoegd. Na toevoeging van schoon water op de bouwplaats is het materiaal dan klaar voor verwerking.

Door de open korrelstructuur is het naar verhouding een licht materiaal (de volumieke massa in het werk is ongeveer 400 kg/m3), dat in iedere gewenste vorm verwerkt kan worden. Ook is het gemakkelijk te egaliseren. De afschotmortel is op het bestaande materiaal aan te brengen. Na droging en uitharding kan de bitumen er rechtstreeks op aangebracht worden: gekleefd, gebrand of losliggend geballast. Het is in ieder geval ook losliggend geballast met kunststof te combineren. Voor de overige toepassingen verkeert het product nog in een ontwikkelingsfase.

Deze afschotmortel is het afgelopen half jaar door Bureau Dakadvies (BDA) getest op de weerstand tegen dynamische windbelasting, volgens BRL 1309. Van Andel: 'Dit leverde boven verwachting goede resultaten op. De delaminatie van deze mortel blijkt, met en zonder slemplaag, extreem hoog: de drukvastheid van dit materiaal is meer dan 1,0 N/mm2. Hierdoor hoeven minder snel aanvullende voorzieningen getroffen te worden, zoals extra fixatie, of een extra ballastlaag van betontegels. Doordat het materiaal steenachtig is, is het stevig. Daardoor hoeft men voor de bevestiging van de dakbedekking niet door te schroeven tot in de ondergrond. Voor een afschot zou men anders de speciale, wellicht duurdere parkers moeten gebruiken: nu kan men volstaan met normale parkers.

Lichte pomp

De Pullmix® GPM is een aardvochtige mortel, waardoor de droogtijd beperkt is. In tegenstelling tot de Pullmix®- Perlite is deze mortel verpompbaar. Daarvoor gebruikt het bedrijf een speciale pomp.

'Na lang zoeken vonden we bij de Italiaanse fabriek Turbosol de ideale machine,'vertelt Van Andel. 'De eenvoudig te bedienen pomp is licht en gemakkelijk te verplaatsen: je kunt hem gewoon als aanhangwagen meenemen. De pomp kan het materiaal in ieder geval tot op een hoogte van 20 meter verpompen. Hoger hebben we nog niet getest. In veel gevallen betekent het, dat de pomp gewoon op de begane grond kan blijven staan. Op grotere hoogten kan de pomp, vanwege de lichtheid ervan, gemakkelijk naar het dak worden verplaatst.' Op het moment is Reppel B.V. bezig met het ontwikkelen van een waterautomaat in de pomp, waarop de hoeveelheid water nauwkeuriger is vast te stellen.

Het materiaal is op enkele plaatsen al toegepast: in Rotterdam is deze afschotmortel op het dak van een zwembad aangebracht; in Leiden gebeurde hetzelfde op het dak van een sportzaal. Reppel B.V. kan bedrijven die met de Pullmix® GPM gaan werken op verschillende manieren begeleiden. 'Anders dan in het verleden nemen we het werk zelf niet aan,' zegt Van Andel. 'We zijn immers een handelsonderneming.' Het bedrijf biedt wel advies in de vorm van hulp bij het inmeten van het dak en het ontwerp van de afschottekening.