Zoeken

Roofs 2003-03-32 Groot project met Polygum en Rhinox

In het Noordhollandse Heerhugowaard wordt momenteel gebouwd aan een nieuw pand voor het distributiecentrum Nic Oud B.V. Het dak, met een oppervlakte van 20.000 m2, wordt bedekt door dak- en gevelbedrijf Viruma B.V. uit Beverwijk. Het is voor de dakdekker het eerste grote project waarbij de Polygum dakbedekking wordt gebruikt. Ook de toepassing van het nieuwe Rhinox isolatiemateriaal van Rockwool B.V. maakt dit werk opmerkelijk.

Het distributiecentrum heeft op het moment zes filialen in de Alkmaarse regio, omdat het hoofdkantoor te krap was geworden. Al deze vestigingen zullen worden samengevoegd in één groot pand, dat zal bestaan uit 17.000 m2 productievloer en 3.000 m2 kantoorruimte. De coördinatie is in handen van architectenbureau Paul Breddels. 'De opdrachtgever heeft voor dit project, als het gaat om het dak en de gevel, gekozen voor een duurzame oplossing,' vertelt directeur Dolf Beekman van Viruma B.V.

Viruma B.V. is ruim 35 jaar op zelfstandige basis actief op het gebied van daken en gevels. Het bedrijf heeft inmiddels een groot aantal sprekende projecten op haar naam staan. Het hoofdkantoor van AGU in Alkmaar is bijvoorbeeld een blikvanger. Voor de bitumineuze dakbedekkingen heeft het bedrijf een duidelijke keuze gemaakt. In de toekomst zal gewerkt worden met Polygum dakbedekkingssystemen, geproduceerd door het Antwerpse Atab N.V. Het bedrijf bezit daartoe sinds november 2002 het certificaat van Erkende Polygum Dakdekkers.

'Dit is in de eerste plaats een keuze voor kwaliteit,' vertelt directeur Dolf Beekman. 'De fabrikant biedt ontwerper, opdrachtgever, en dakdekker intensieve begeleiding, tot zelfs na oplevering. Hierbij moet gedacht worden aan een besteksservice, opleidingen, projectbegeleiding, en dakinspecties.' De Polygum erkenningshouders worden op diverse criteria getoetst, waarbij de aandacht uitgaat naar de kwaliteit van de organisatie, en het vakmanschap van de dakdekker. Na afronding van een theoretische en praktische opleiding vaardigt Atab het certificaat van Erkende Polygum Dakdekkers uit.

'De investering in dit duurzame product levert de opdrachtgever op termijn een besparing op het onderhoud op,' vertelt Beekman. Het lange duur gedrag van de Polygum APP-daken is in 2002 onderzocht door BDA Dakadvies B.V. De conclusie van het onderzoek luidde, dat de levensduur van deze daken kan worden geschat op ten minste 25 jaar. De verzekerde garantie op product en uitvoering is 10 jaar. 'Deze score wordt bereikt door de soepele APP en de trilaminaat polyestercomposiet inlage, die een sterke en stabiele dakbaan tot gevolg hebben,' aldus Beekman. De bouw van het distributiecentrum in Heerhugowaard onderstreept de ambities die Viruma met dit materiaal heeft. Bij het omvangrijke renovatieproject Noorder Sluizen te IJmuiden wordt eveneens Polygum daksystemen op de daken toegepast - dit als gevolg van de keuze van de overheid voor kwaliteit, duurzaamheid en garantie.

Ook is dit het eerste grote project waarbij het nieuwe isolatiemateriaal van Rockwool wordt toegepast: Rhinox. Met ingang van 2003 heeft Rockwool een assortimentsvereenvoudiging doorgevoerd, waarbij het aanbod van dakproducten is gereduceerd tot vier isolatiematerialen, waaronder Rhinox. De meest opvallende eigenschap van dit nieuwe product is de hoge ponsweerstand. Deze is minimaal 200 kPa (kilo Pascal), wat betekent, dat het materiaal intensief loopverkeer kan weerstaan. Het gevaar voor beschadiging door gewichtsdruk is, doordat het stevig en soepel is, minimaal. Een uitgebreide beschrijving van dit product vindt u in Roofs 8-2002.

Viruma verzorgt naast de dakbedekking en de stalen dakplaten ook de gevelbekleding van het gebouw: sandwich panelen (circa 5.200 m2) en keramische gevelelementen (circa 1.000 m2). Naar verwachting zal het gebouw in mei worden opgeleverd. Na de zomer zal het nieuwe onderkomen van distributiecentrum Nic Oud B.V. officieel in gebruik worden genomen.