Zoeken

Roofs 2003-05-14 Elektrisch schuifdak voor daglicht en ventilatie

Daglicht is een belangrijke factor in een gebouw. Om esthetische redenen, maar ook om financiële en welzijn: bij grote doorlaat van daglicht neemt de behoefte aan kunstlicht af, wat een besparing op de energiekosten betekent. Daglicht is aangenamer en fraaier. Serbo Glasdaken uit Nijverdal kwam met de introductie van het Serbo Elektrisch Schuifdak tegemoet aan de grotere vraag naar daglichtdoorlatende dakconstructies. De constructie van isolerend glas kan daarbij gecombineerd worden met een andere belangrijke factor: ventilatie, ofwel: frisse lucht.

Van oorsprong is de Nijverdalse onderneming serrebouwer, en op dat gebied is het bedrijf al jarenlang marktleider. Vanuit deze specialiteit heeft men het elektrisch schuifdak ontwikkeld. Dit is een geprefabriceerd glazen dak, dat automatisch is te openen door middel van afstandsbediening. Door prefabricage is het dak gemakkelijk en snel te plaatsen. Serbo is in dit concept verantwoordelijk voor zowel het ontwerp, als de fabricage en montage.

Er is geen standaard uitvoering van het elektrische schuifdak: het verschilt per project hoe het dak er uit komt te zien. De architect kan in deze opzet vrij spelen met de afmetingen.
Het bedrijf heeft een eigen CAD-ontwerpafdeling, dat in overleg met de opdrachtgever, architect en bouwadviseur de aluminium constructies ontwerpt. De daken worden zodanig ontworpen, dat ze kunnen worden voorzien van alle soorten glas. Doorgaans wordt het elektrische schuifdak voorzien van veiligheidsisolatieglas of acrylaatplaat met een dikte van 30 tot 35 mm. Bij toepassing van acrylaat heeft het dak een hogere isolatiewaarde (glas U=I, I W/ m2K). Het dak kan in verschillende vormen uitgevoerd worden. De aluminium profielen zijn zo geconstrueerd, dat grote overspanningen mogelijk zijn.

De constructie is opgebouwd uit secties. Elke sectie kan voor tweederde worden geopend of gesloten. Dit gebeurt middels spindelaandrijving, die, door de toepassing van aandrijfcomponenten en geleidingsconstructies, geruisarm is. De motoren en de aandrijfunit zijn onzichtbaar in de constructie verwerkt. Ten behoeve van de snelheid van het mechanisme, zijn de onder- en middenelementen direct aangedreven. De elementen zijn in alle standen positioneerbaar en beheersbaar.

De productie vindt plaats in eigen huis. Het bedrijf heeft de beschikking over een eigen metaalconstructiebedrijf en plaatwerkerij, waardoor de totale projecten uit eigen hand kunnen worden afgewerkt. Het schuifdak wordt na de voormontage in de productiehal onderworpen aan uitgebreide tests. Na de testfase worden de gemonteerde secties geïnstalleerd door eigen montageteams. Het geprefabriceerde dak wordt met behulp van speciaal ontwikkeld hijsgereedschap, waarmee het element stabiel omhoog gebracht kan worden, naar het dak getakeld.

Na plaatsing wordt het schuifdak afgewerkt met afsluitprofielen, waarna het dak wind- en waterdicht is. Het dak is op elke dakhelling toepasbaar, en kan eventueel met geïntegreerde dakgoot worden geleverd.