Zoeken

Roofs 2003-05-26 Verreiker met werkplatform voor onderhoudswerkzaamheden

Op een dakvlak met een hoogte of hoogteverschil van meer dan 2,5 meter, is het voor de dakdekker niet toegestaan zonder valbeveiliging het dak op te gaan. In Roofs 2-2003 werd al gememoreerd dat dit de branche voor kostbare en tijdrovende problemen stelt. Vaak staat het aanbrengen van valbeveiliging (dakrandbeveiliging, steigers, kabels) in geen verhouding tot de werkzaamheden op het dak. Dakbedekkingsbedrijf Van Haperen uit Breda kan erover meepraten, en gebruikt sinds enige tijd een speciaal ontwikkelde verreiker om het probleem op te lossen.

De verreiker, gefabriceerd door het Franse Bobcat, is voorzien van een extra beveiligd werkplatform. Vanuit dit platform kan de dakdekker zonder risico zijn werkzaamheden verrichten; hij mag daarvoor zelfs het platform verlaten.

Elektronisch veiligheidssysteem

Aanleiding voor de ontwikkeling was een onderhoudsproject van een flatgebouw in Breda, waarbij zowel werkzaamheden aan het dak als aan de gevel moesten plaatsvinden. Het ging in totaal om 380 woningen, waar per woning slechts een uur a anderhalf uur werk nodig was. De opdrachtgever vond de bouw van een steiger daarom te kostbaar. Daarbij zou het aanbrengen van een valbeveiliging meer valgevaar opleveren dan de werkzaamheden zelf. In overleg met de arbeidsinspectie heeft het bedrijf een verreiker ontwikkeld met een veilig werkplatform, waarmee de dakdekker ook het dak zou kunnen betreden. In juni 2002 kreeg het bedrijf toestemming deze verreiker te gebruiken voor onderhoudswerkzaamheden.

Het gaat om een gewone verreiker, die voorzien is van een elektronisch veiligheidssysteem en extra voorzieningen op het werkplatform. De machine bevat rele-schakelaars. Bij onverwachte bewegingen, zoals windvlagen, trillingen, of bij overbelasting, treedt het alarmsysteem in werking: er worden geluid- en lichtsignalen gegeven, en het systeem wordt uitgeschakeld. Het werkplatform blijft in geval van calamiteiten in dezelfde positie staan, zodat de dakdekker niet in gevaar komt.

Stalen kabel

De dakdekker haakt zichzelf middels een clipsysteem met een stalen kabel vast aan het werkplatform. Deze blokkeert zodra er een snelle of onverwachte beweging plaatsvindt, vergelijkbaar met de werking van een autogordel. De dakdekker mag met dit systeem het platform verlaten om de werkzaamheden op het dak uit te voeren. Het platform is vijf meter breed; de dakdekker heeft aan beide zijden 1,5 meter bewegingsvrijheid. In totaal kan hij dus werken binnen een straal van acht meter.

Het platform is geschikt om meerdere personen inclusief gereedschap en benodigdheden, met een gewicht van ongeveer 500 kg naar boven te tillen tot een hoogte van 17 meter. Het platform is vanuit de bak draadloos te besturen. Het is bovendien inklapbaar en daardoor gemakkelijk te vervoeren. Men plaatst het platform in een aanhanger, die aan de verreiker zelf kan worden bevestigd, en rijdt het naar de werkplaats. Vervolgens wordt de bak vastgemaakt aan het hydraulische systeem van de verreiker. Eventueel kan er een overkapping op het platform gemonteerd worden.

Onderhoudswerkzaamheden

De verreiker is voornamelijk geschikt bij projecten waarbij relatief weinig werk op het dak hoeft te worden verricht: het recht leggen van een dakpan, het aankloppen of herstellen van lood, het vervangen van een dakraam, enzovoorts. Het dakbedekkingbedrijf Van Haperen heeft bijvoorbeeld bij de herstelwerkzaamheden na de herfststorm van 27 oktober 2002, waarbij veel daken licht beschadigd raakten, veel profijt gehad van het apparaat. De daken konden snel, goedkoop en veilig worden gerepareerd. De verreiker neemt weinig ruimte in en kan ook dwars worden geplaatst. Dit maakt het apparaat geschikt voor gebruik in de binnenstad.

Op het moment is Van Haperen B.V. het enige bedrijf dat gebruik maakt van dit systeem. Het bedrijf heeft na acht maanden overleg met arbeidsinspectie, opdrachtgevers en gemeenten toestemming gekregen de verreiker in gebruik te nemen. Het systeem, dat zonder subsidies tot stand is gekomen, voldoet aan alle veiligheidseisen.