Zoeken

Roofs 2003-08-34 Luxe appartementen aan de Maas

Aan de oevers van de Maas wordt bij Den Bosch al ongeveer twintig jaar gebouwd aan de Maaspoort: een gebied met ruim 7000 woningen en appartementen in een natuurrijke omgeving. Het sluitstuk van dit hele project is de Metropolis, een luxe appartementencomplex in gebogen vorm aan de Maasboulevard. Het ontwerp is een architectonisch hoogstandje, dat de stad aan de noordzijde voorziet van een fraaie skyline. Eind 2003 wordt het complex, voorzien van ruime dakterrassen, voltooid.

Wie bij Den Bosch een tocht maakt langs de oevers van de Maas, zal onherroepelijk stuiten op dit opvallende appartementencomplex. De Metropolis verrijst midden in een prachtig natuurgebied. Achter de schuin aflopende gevel bevinden zich trapsgewijs een aantal ruime appartementen met dakterrassen. Uitgangspunt van deze appartementen was een grote doorlaat van licht, en een zo breed mogelijk uitzicht op de Maas. De boulevard appartementen, direct aan de Maasboulevard, profiteren hiervan het meest. De voornamelijk glazen gevel staat hier borg voor. Bovendien hebben de bewoners van deze appartementen toegang tot een zonterras dat zich op het dak van het complex bevindt.

Ook de meeste andere appartementen worden voorzien van een riant dakterras en op de begane grond wordt een parkeerdek aangelegd. In een gesprek met Frans Romijnders, directeur van Frans Romijnders Dakbedekkingen B.V. uit het Gelderse Horssen, en rayon manager Marc de Reus van Nebiprofa B.V. wordt het project nader toegelicht.

Zonterras

Het complex bestaat uit verschillende typen appartementen. Op een vooruitgeschoven plek op de Maasboulevard zijn de boulevardappartementen, met balkons op het zuiden en het westen, gevestigd. Deze appartementen hebben door hun halfronde vorm een panoramisch uitzicht op de Maas. Bovenop dit gedeelte is het zonterras gevestigd. Het zonterras is toegankelijk voor zowel de bewoners van de boulevard appartementen, als die van de hoekappartementen (aan de zijkant van de boulevard appartementen) en die van de doorzon appartementen. Evenals de galerij is het zonterras voorzien van houten vlonders.

Dakterrassen

De penthouses zijn allen voorzien van een eigen dakterras. Dit terras bestaat uit twee delen: één deel aan de Maaszijde, en één deel op het zuiden. Deze twee delen worden van elkaar gescheiden door een buitenberging. Op het beton is een PE-folie type 200 aangebracht; daar overheen is een eenzijdig gecacheerd EPS aangebracht, met een afschot van 15 mm en een isolatiewaarde van Rc=3.

De terrassen zijn voorts voorzien van de toplaag Polroof Maximum 470. Dit is een APP-gemodificeerde bitumen. ‘Het voornaamste argument om voor dit materiaal te kiezen, is de bewezen levensduur van 25 tot 30 jaar,’ vertelt de heer Romijnders. ‘Een dakterras heeft vanzelfsprekend meer belasting te verduren dan een normaal dak, vandaar dat gekozen is voor een duurzame dakbedekking.’ De dakbedekking is losliggend geballast aangebracht. De dakterrassen, met een oppervlakte van in totaal ruim 1800 m2, zijn afgewerkt met de gekleurde Dreentegels van Zoontjens Beton. Dit is een drainerend daktegelsysteem, speciaal ontwikkeld voor beloopbare dakvlakken. Door de sleuven aan de zijkant, en de verhoogde, halfronde hoeken aan de onderkant, zorgt de tegel voor de afwatering. Het biedt extra bescherming aan de onderlaag, en zorgt bovendien voor een esthetische uitstraling. De zonneterrassen zijn voorzien van hardhouten vlonders.

Parkeerdek

Op het parkeerdek is beplanting aangebracht. ‘Het parkeerdek heeft daarnaast een beklinkerde doorgang,’ vertelt de heer Romijnders. ‘Voor het overige heeft men, met het oog op de omgeving, gekozen voor een ecologische uitstraling. Hier is het met de tweelaagse SBS-gemodificeerd bitumen dakbedekking Colflex 370 Mec wortelwerend bedekt. Dit vanwege de worteldoorgroei; er is gekozen voor extra zekerheid.’

Complexe logistiek

Het dakdekkersbedrijf Frans Romijnders Dakbedekkingen B.V. heeft zich de laatste jaren sterk ontwikkeld. Begonnen als installateur, begon het bedrijf in 1995 tevens actief te worden als dakdekker. Het merendeel van de activiteiten zit in renovatiewerkzaamheden, hoewel het aandeel nieuwbouw en onderhoud ook aanzienlijk is. Door twee overnamen in een paar jaar tijd is het bedrijf sterk gegroeid. De lokaties in Wijchen en Enschede moeten voor een grotere dekking in het land zorgen. Het bedrijf werkt vanaf het begin met de materialen van fabrikant Nebiprofa, zowel met bitumineuze als (sinds kort) met kunststof dakbedekkingen (zie Roofs 3-2003).

‘De logistiek van dit project was vrij complex,’ vertelt de heer Romijnders. ‘Als gevolg van een krappe planning vond de bedekking van de dakterrassen tegelijkertijd plaats met de bouw van de gevel en de werkzaamheden aan de binnenkant. Daardoor konden de randen van de dakterrassen pas later worden afgewerkt. De voortgang van het project was mede afhankelijk van de voortgang van de dakbedekking. Dit vereiste dus nauwe samenspraak met het uitvoeringsteam van Hendriks Bouwen Ontwikkeling Oss B.V., de hoofdaannemer van dit appartementencomplex.’

‘Het hele gebouw is afgestemd op de prachtige omgeving,’ zegt de heer De Reus. ‘Zo zijn er geen ontsierende elementen, zoals bijvoorbeeld dakafvoeren van cv-installaties en mechanische ventilatie zichtbaar op de verschillende dakterrassen. De ruime afmetingen, het panorama over de Maas en het omliggende landschap maken van de Metropolis een opvallend bouwwerk. De keuze voor de dakbedekking is hiermee in overeenstemming.’