Zoeken

Roofs 2003-08-45 Nieuwslijn

Aabo Trading distributeur van Mastersystems EPDM

Dakbedekkingsgroothandel Aabo Trading heeft sinds kort het fleece-back EPDM systeem van Mastersystems in haar leveringsprogramma opgenomen. In de visie van Aabo Trading wordt hierdoor voor het eerst het maken van EPDM-daken ook bereikbaar voor een niet gespecialiseerde doelgroep. Mastersystems EPDM heeft in België in relatief korte tijd behoorlijk aan marktaandeel gewonnen, dit is volgens de leverancier te danken aan de combinatie van de lange-levensduurverwachting met de eenvoudige applicatie. Deze combinatie maakte in België de EPDM-markt bereikbaar voor de niet-gespecialiseerde, vaak kleinere verwerkingsbedrijven.

Het Mastersystems EPDM systeem is gebaseerd op een EPDM dakfolie met fleece-back: een wollige polyestercachering die partiële hechting mogelijk maakt. De meeste EPDM systemen werken met dragerloze folies. Om die reden worden EPDM systemen in de regel geballast aangebracht. Mechanische bevestiging is ook mogelijk, maar dit levert vaak niet echt mooie daken op.Vanwege het ontbreken van de drager, plooien mechanisch bevestigde EPDM daken vrij snel. Het Mastersystems EPDM systeem wordt daarentegen partieel verlijmd aan de ondergrond, waardoor de folie strak blijft liggen.

De naden van de EPDM dakbanen worden geseald met een hiervoor geëigende rubber tape. De tape wordt aangebracht nadat de te hechten overlap aan beide voor vulkanisatie wordt geactiveerd met een zogenaamde starter. De 7,5 cm brede tape moet minimaal 10 mm uit de overlap stulpen, terwijl de hechting in de overlap minimaal 5 cm moet zijn. Hierdoor wordt optische controle van een goede overlap mogelijk. De overige details en dakonderbrekingen kunnen met zuivere EPDM onderdelen worden gerealiseerd. Zo ontstaat een daksysteem dat volgens de fabrikant en de leverancier een halve eeuw mee moet kunnen gaan. Deze levensduurverwachting is voor Aabo Trading reden om een eigen garantie-toevoeging, geïntegreerd in een Volledig Verzekerde Dakgarantie, in overweging te nemen. Dit naast de bestaande fabrieksgarantie van 10 jaar.

Volgens directeur Peter van Gent zit Aabo Trading met deze EPDM folie niet de eigen TPO dakfolie in de weg. ‘Dit zijn twee totaal verschillende systemen met volledig andere aanbrengmethoden; bovendien zit MasterSystems in een heel ander marktsegment. De systemen vullen elkaar juist goed aan: beide behoren in hun eigen segment tot de gemakkelijkst verwerkbare en kwalitatief duurzamere alternatieven.’

Overname Unidek door CRH Nederland

CRH Nederland, gevestigd te Rijswijk (ZH), en Unidek, gevestigd te Gemert, hebben overeenstemming bereikt over de overname van Unidek door CRH Nederland. De acquisitie zal, onder voorwaarde van accordering door de mededingingsautoriteiten, naar verwachting eind derde kwartaal van dit jaar geëffectueerd worden.

Het bedrag, waarvoor Unidek wordt overgenomen, is niet bekend. Onder leiding van haar oprichter en voorzitter van de Raad van Bestuur, Hendrik van Dijk, is Unidek sinds de oprichting in 1969 uitgegroeid tot een toonaangevende speler op de Nederlandse, Duitse en Belgische isolatiemarkt. Het bedrijf biedt een mix van isolatieproducten op basis van EPS (geëxpandeerd polystyreen) en innovatieve bouwsystemen. Het bedrijf heeft zes vestigingen in Nederland, en twee EPS-productiebedrijven in Duitsland. Vorig jaar kwam Unidek door aanhoudend economische teruggang en de daarop volgende malaise in de bouwwereld in zwaar weer terecht. De reorganisatie, waarbij een groot aantal banen in de Benelux werden geschrapt, wordt op dit moment afgerond.

CRH Nederland maakt deel uit van CRH plc, een wereldwijd opererende producent en distributeur van bouwmaterialen. De groep heeft in totaal circa 50.000 mensen in dienst op meer dan 1.600 locaties in 23 landen. Unidek gaat deel uitmaken van de Europese isolatiedivisie van CRH. Voor de medewerkers van Unidek en de naam van het bedrijf heeft de overname volgens Van Dijk geen gevolgen.

Personalia

Nieuwe manager Kiwa Certificatie en Keuringen

Per 1 juli jl. is drs. A.A.M. (Astrid) Meulendijk toegetreden tot het managementteam van Kiwa Certificatie en Keuringen dat invulling geeft aan de dagelijkse leiding van de internationaal opererende bedrijfseenheid Kiwa Certificatie en Keuringen. Meulendijk was tot 1 juli 2003 directeur SGS International Certification Services E.E.S.V. en voorheen werkzaam bij Kodak Nederland B.V.

Syllabus wateraccumulatie

Eerder dit jaar voerde VROM-inspectie een onderzoek uit naar 100 dakschadegevallen in de afgelopen tien jaar, als gevolg van extreem hevige regenval (zie Roofs 4-2003). Naar aanleiding van dit onderzoek heeft Bouwen met Staal voor constructeurs en belangstellenden een syllabus aan het onderwerp gewijd: ‘Wateraccumulatie, een incident of een structureel probleem?’ De syllabus bevat onder meer het rapport van VROM en is te bestellen bij Bouwen met Staal.

Overname A.W. Andernach GmbH & Co door IKO

De IKO Groep bevestigt dat zij de activa van A.W.Andernach Gmbh & Co. KG  heeft overgenomen. Hiervoor werd AWA GmbH opgericht, dat de toekomstige operationele –en verkoopactiviteiten beheert. AWA is reeds 115 jaar actief op de Duitse vlakdak-markt, en heeft een stevige reputatie opgebouwd als fabrikant en marketeer van hoogwaardige bitumineuze dakrollen en polystyreen dakisolatie.

AWA GmbH zal in haar volle eigenheid en zelfstandigheid de positie van de IKO Groep op de Duitse vlakdak-markt uitbouwen in de toekomst. Meer concreet betekent dit dat AWA de prijs/kwaliteitsverhouding voor haar producten zal aanbieden die haar klanten zal toelaten performante spelers te zijn in de markt. De IKO Groep is wereldwijd actief in de productie van bitumen dakshingles, dakrollen en dakisolatie, met in totaal meer dan 20 productielocaties verspreid over Canada, de Verenigde Staten en Europa.

Overname van Arbin Personal Protection door North Safety Products Europe

Onlangs heeft North safety Products Arbin Personal Protection overgenomen. Dit bedrijf, gevestigd in Venlo, ontwerpt en produceert al meer dan 75 jaar persoonlijke beschermingsmiddelen op het gebied van adembescherming, chemicaliënkleding en valbeveiliging. North, een onderdeel van de NSP-groep met wereldwijd meer dan 3000 werknemers, is een vooraanstaand producent van persoonlijke beschermingsmiddelen.

De strategische acquisitie van Arbin Personal Protection betekent een verdere versterking van North’s uitgebreide productlijn ademhalingsbescherming alsmede chemisch beschermende kleding. Productie en ontwikkeling van de ademhalingsbeschermende producten zal plaatsvinden in Venlo.

Samenwerking Synthion en Tractel op het gebied van veiligheid

Per 1 juni zijn Synthion Dakbeheer en Tractel Benelux een samenwerkingsovereenkomst aangegaan voor het realiseren van permanent veilige daken onder de naam Synthion Dak Veilig. De participanten van Synthion laten zich bijstaan door Tractel op het gebied van het inventariseren van risico’s op een dak, en het realiseren van oplossingen voor permanente veiligheid op het dak. Met deze dienstverlening willen de Synthion-participanten bevestigen dat zij de hoogste prioriteit geven aan de veiligheid van een dak. Zij wensen dit zo breed mogelijk uit te dragen naar alle opdrachtgevers die zich ook bewust zijn van hun verantwoordelijkheid met betrekking tot de veiligheid van hun gehele gebouw.

35b-Cursusaanbod voor bouwplaatsmedewerkers geactualiseerd

Tweemaal per jaar geeft het Scholingsfonds voor het Bouwbedrijf de catalogus Opleidingen CAO voor het Bouwbedrijf uit. In juli 2003 is de nieuwe versie 3.0 op de markt gebracht. Hierin staat het actuele 35b-Cursusaanbod voor Bouw-CAO werknemers.

In de editie van juli 2003 staan 113 erkende opleiders vermeld met een aanbod van ruim 1.500 cursussen. Afgelopen juni heeft de certificaatuitreiking plaatsgevonden voor instituten die erkend zijn door het bestuur van het Scholingsfonds. Dit jaar zijn zeven opleidingsinstituten voor het eerst erkend. Ook zijn er 63 opleidingsinstituten voor de tweede keer erkend. Van dertig instituten is de erkenning ingetrokken.

Complete informatie Bouwbesluit

Bij Reed Buisiness Information is het Praktijkpakket Bouwbesluit 2003 verschenen. Het pakket bestaat uit de handboeken Woningwet en Bouwbesluit, het handboek Bouwregelgeving in woord en beeld en de internetsite www.elsevier-bouwbesluit.nl. Het Praktijkpakket biedt een combinatie van actualiteit en achtergronden. Het bevat de per 1 januari 2003 van kracht geworden regelgeving, maar ook de tot en met 28 mei 2003 gewijzigde regelgeving. Het Praktijkpakket Bouwbesluit is tot stand gekomen in samenwerking met TNO Bouw, Uythoven Bouw Advies en het Ministerie van VROM.

EcoTherm introduceert Selthaan Renova XR

Voor het thermisch na-isoleren en renoveren van hellende daken heeft EcoTherm B.V. een nieuw isolatie-element ontwikkeld met een nog betere isolatiewaarde: de Selthaan Renova XR. De basisplaat van dit element bestaat uit een PIR isolatieplaat waarop drie houten tengels zijn verlijmd. Door de zeer gunstige l-declared waarde van 0,019 W/mK kan bijvoorbeeld met een dikte van 45 mm een Rc-waarde worden behaald van 2,52 m2 K/W. Het element is licht en eenvoudig in de verwerking.

AGENDA

Brandveiligheid op de helling: u wordt verantwoordelijk

Tijdens de Nationale Brandpreventieweek organiseert het Nationaal Centrum voor Preventie (NCP) een congres over de vraag: wie draagt de verantwoordelijkheid voor een brandveilig gebouw? Het congres wordt op dinsdag 7 oktober 2003 tussen 9.30-16.30 uur georganiseerd in Theater & Congrescentrum ’t Spant te Bussum. Dagvoorzitter is Frénk van der Linden. Deelname kost 345 Euro excl. BTW (inclusief consumpties, lunch en syllabus).

Huis & Appartement 2003

De nationale beurs Huis & Appartement informeert over alles rondom het (ver)huren, (ver)kopen, (ver)bouwen, onderhoud, renoveren, beleggen, beheren en financieren van onroerend goed. Aan de hand van thema’s als energiebesparing, duurzaam (ver)bouwen en veiligheid krijgt de bezoeker een helder beeld van het wonen in een huis of appartement.

De beurs vindt van 14 t/m 16 november 2003 plaats in Ahoy’ Rotterdam.

A+A Beurs 2003

Van 27 t/m 30 oktober 2003 zal de tweejaarlijkse A+A beurs in de Messegelände Düsseldorf plaatsvinden. Dit is de belangrijkste internationale beurs rond arbo en bedrijfsveiligheid. Dagkaarten kosten 20 Euro (inclusief parkeren en busrit van en naar het beursgebouw).

BouwVakWest, belangrijkste regionale vakbeurs in het westen van Nederland

BouwVakWest wordt van 19 t/m 21 januari 2004 gehouden in de Bakker Hallen te Lisse.

Het expositieprogramma omvat het gehele scala van producten, machines, technieken,  faciliteiten, materialen en diensten voor de  bouw-, onderhoud- en renovatiesector.

De bezoekersgroepen zijn: aannemers, overheid (rijk- en gemeente), projectontwikkelaars, adviseurs, architecten, woningbouwverenigingen, installateurs en toeleveranciers.

De beurs kan uitsluitend bezocht worden op uitnodiging van de betrokken deelnemers en d.m.v. een inschrijving  via de website www.bouwvakwest.nl en info@bouwvakwest.nl.

Roof Expo, de Nationale vakbeurs voor de hele dak-, gevel- en installatiesector, gaat dit jaar door in Flanders Expo te Gent van 22 t.e.m. 24 oktober 2003. Voor meer info:  MO Productions, tel.: 050/25.01.70, fax: 050/25.01.71, info@mopro.be

Magazine van Lafarge: Avius Scope

In juni 2003 verscheen het eerste nummer van Avius Scope, het dakmagazine van Lafarge Dakproducten. Het blad wordt verspreid onder architecten, stedenbouwkundig ontwerpers, woningbouwverenigingen en andere relaties van het bedrijf, en bevat o.a. productinformatie en projectbeschrijvingen.

Altrex komt met aluminium randbeveiliging en uitwijkconsole

Altrex heeft een randbeveiliging en uitwijkconsole ontwikkeld. De randbeveiliging is geschikt voor bijvoorbeeld houtskeletbouw. De constructie bestaat uit slechts vier onderdelen en is eenvoudig zonder gereedschappen vanaf de begane grond te monteren. De uitwijkconsole is met name geschikt voor het werken aan een dakkapel.

Voor houtskeletbouw zijn tijdens de korte bouwperiode geen steigers noodzakelijk. Het systeem kan in de lengterichting worden doorgekoppeld of in losse secties van 2,5 meter worden geplaatst. Door de eenvoudige montage vanaf de grond is de beveiliging aanwezig voordat iemand zich op het dak begeeft. Door het afstellen van de horizontale gevelsteun en de anti-opwaaisteun is de beveiliging in slechts enkele minuten te plaatsen. De steunpunten in de goot en tegen de gevel zijn voorzien van zachte rubber doppen om beschadiging te voorkomen. De randbeveiliging is geconstrueerd en getest overeenkomstig het publicatieblad van de arbeidsinspectie, A1 – 15.

De uitwijkconsole is geschikt voor werkzaamheden aan de dakkapel. Door toepassing van de console in combinatie met de Altrex rolsteiger is de dakkapel nu ook veilig en volledig bereikbaar. De Altrex aluminium consoles zijn toepasbaar op alle typen Altrex-rolsteigers (inclusief gekoppelde rolsteigers) en op iedere gewenste hoogte. De uitwijkconsole is rondom voorzien van een dubbele leuning en voorzien van brede met rubber beklede drukverdeler op het dak. Door de afsteuning op het dak is het niet nodig om de steiger in de gevel te verankeren. Dit bespaart tijd en geld en voorkomt gaten in de gevel.

Kelders Dakmaterialen in Zwolle is verhuisd.

Met ingang van 19 juni jl. is de vestiging van Kelders Dakmaterialen in Zwolle verhuisd van de Simon Stevinweg naar het gloednieuwe pand aan de Conradstraat. In dit nieuwe pand beschikt men over een ruime opslagcapaciteit. De nieuwe verkoopvestiging is goed bereikbaar, zodat weinig tijd verloren gaat bij het afhalen van de goederen. Kelders Dakmaterialen heeft een compleet productprogramma voor het platte dak, zoals alle soorten dakbanen, lood- en zinkproducten, isolatiematerialen, gereedschappen en alle benodigde accessoires.