Zoeken

Roofs 2004-02-06 Dakontmoetingsdagen 2004: compleet overzicht van de dakenbranche

 Op 17, 18 en 19 februari 2004 worden in de Brabanthallen in ’s-Hertogenbosch de Dakontmoetingsdagen georganiseerd (zie ook Roofs 11-2003). Het is de eerste keer dat deze full servicebeurs voor de dakenbranche wordt georganiseerd. De exposantenlijst behelst leveranciers, fabrikanten, brancheverenigingen, dakadviesbureaus, etc.: een breed scala aan bedrijven, die hun klanten drie dagen lang in een ontspannen sfeer voorzien van informatie. Een overzicht van wat er valt te verwachten.

De Dakontmoetingsdagen zijn alleen toegankelijk voor genodigden. Op deze manier wordt een ontspannen sfeer voor de gasten gecreëerd, waarin men zich in alle rust op de hoogte kan laten brengen van de laatste marktontwikkelingen. Bezoekers kunnen een compleet overzicht van de branche verwachten, op de vakbeurs en tijdens het symposium, waar een speciaal lezingenprogramma zal worden geboden. Diverse deskundige sprekers zullen aldaar spreken over de laatste marktontwikkelingen.

Vakbeurs

Leveranciers van alle soorten dakmaterialen zullen zich tijdens de beurs presenteren. De aanwezige isolatiefabrikanten (EcoTherm, Rockwool, Unidek, Unilin) beschikken over ruime informatie over de diverse actuele thema’s. Brandveilig isoleren is een belangrijk item, maar ook bijvoorbeeld een snelle verwerking, de veranderde isolatienormen als gevolg van Europese regelgeving (zie Roofs 1-2004), de veranderde eisen aan geluidsisolatie, etc.

Vanzelfsprekend zal productinformatie (met de verschillende verwerkingsvoordelen) over de diverse soorten dakbedekking voor platte en hellende daken volop voorhanden zijn. Ook de (architectonische) mogelijkheden van de verschillende producten en materialen zullen aan bod komen. De metalen dakbedekkingen spelen in dit opzicht een opvallende rol (zink, koper); diverse dakaccessoires bieden eveneens een toegevoegde waarde aan het dak (denk bijvoorbeeld aan aluminium daktrimmen, dakdoorvoeren van verschillende metalen, etc.). Daarnaast zijn daktuinen en lichtkoepels effectieve manieren om esthetisch fraaie daken te creëren. Tenslotte de bevestiging van al deze systemen. De markt staat in de ontwikkeling van nieuwe systemen niet stil. Diverse leveranciers bieden informatie over de verschillende (nieuwe) bevestigingssystemen voor zowel het platte als het hellende dak.

Naast informatie over dakproducten zullen de Dakontmoetingsdagen informatie bieden over o.a. automatisering (Gilde Software), dakadvies (T-Joint), hijsapparatuur (Verbeek Trading) en  veiligheid op daken (Stichting Veilig Dak). Voor de laatste ontwikkelingen in de markt kunt u ook altijd uw licht opsteken bij de stands van brancheorganisatie Vebidak en Mandate Publishers, uitgever van dit vakblad.

In het centrum van de beurs wordt bovendien een demonstratieplein ingericht, waar producten en diensten worden gedemonstreerd. Kemco Nederland B.V. zal bijvoorbeeld de vloeibaar aangebrachte kunststof dakbedekking Kemperol® demonstreren, Afast B.V. zal present zijn met de nieuwe demowagen, waarbij naast de techniek de arbeidsvriendelijke toepassing van de bevestigers centraal zal staan. Standhouders zullen in een speciaal daarvoor ingerichte ruimte eigen thema-onderwerpen organiseren.

Golden Roofy Award

Maar er is ook tijd voor feest. Het grootse dakenbal de ‘Nacht van het Dak’ zal op woensdagavond 18 februari plaatsvinden. Dit feest, met diverse live optredens, zal tot diep in de nacht plaatsvinden. Tijdens deze nacht zullen twee prijzen worden uitgereikt: de Dakaward (de tweejaarlijkse prijs voor de beste samenwerking om tot een betere dakoplossing te komen) en de Golden Roofy Award (de prijs voor de beste en meest originele advertentie in Roofs). Voor de Golden Roofy Award zijn 32 bedrijven genomineerd door de lezers van Roofs, waaronder Aabo Trading, Altena Dak & Gevelmaterialen, Delbouw, Empol, Esha, Kijlstra Beton, Nebiprofa, N.D.A., Rockwool. Pittsburgh Corning, Van Wylick en Zoontjens Beton.

Nominaties DakAward

Voor de derde achtereenvolgende keer wordt de Dakaward toegekend aan een dakproject, ditmaal uitgevoerd in de periode 2002-2003. De Dakaward 2004 wordt uitgereikt aan dat project, waar door samenwerking tussen partijen beter dakwerk tot stand wordt gebracht. De prijs is ingesteld om dit aspect, dat niet vanzelfsprekend is, onder de aandacht te brengen. Welke projecten genomineerd zijn en hoe de toewijzing tot stand is gekomen wordt hier beschreven.

De voorgaande edities van de Dakaward zijn respectievelijk toegekend aan het project Dekkenplan te Zoetermeer en het dak van het restaurant ‘Knus’.

De aanmelding en de beoordeling voor deze Dakaward wijkt volledig af van voorgaande edities. De twee voorgaande keren zijn projecten voor de Dakaward, na een oproep in Roofs, aangemeld door de lezers van het vakblad. Vervolgens werden de projecten beoordeeld door een vakjury met vooraanstaande vertegenwoordigers uit de branche. Deze werkwijze kende enkele belangrijke nadelen, die er vooral uit bestonden dat spraakmakende dakprojecten niet als vanzelfsprekend aangemeld werden en dat de jury te veel werk moest verzetten om een goede indruk te krijgen van de inzendingen.

Besloten werd de aanpak te veranderen en de Dakaward toe te kennen op een wijze zoals de auto van het jaar wordt gekozen: door vakjournalisten. Nu zijn vakjournalisten meestentijds gericht op nieuws of bijzondere daken, wat als manco aangevoerd kan worden. Daar staat tegenover dat een vakjournalist de dakprojecten al kent en relatief eenvoudig  kan vergelijken met andere projecten. Wie zijn goed op de hoogte van de daken en de dakprojecten? Namens de redactie van het vakblad Roofs: Ton Berlee, tevens voorzitter van de Stichting Dakpromotie die de Dakaward beheert. Joop Wilschut, bekend van vooral Bouwwereld en nu freelance journalist. Mari van Lieshout, voormalig hoofdredacteur van Roofs, en nu eveneens freelance journalist met publicaties in o.a.Dakenraad, Cobouw, Intech en andere vakbladen. Als laatste Erik Steegman, bekend van Phoenix maar tevens al jaren freelance redacteur voor Bouw+Uitvoering (B+U).

Na enkele bijeenkomsten bleek de kennis van de juryleden puik in orde. De open gesprekken waarin gediscussieerd werd over wat heeft gespeeld en wat niet, resulteerden in een lijst met projecten die de persvertegenwoordigers zijn opgevallen. Prachtige daken, opvallende daken, toonaangevende daken en bijzondere daken. Hoezeer ook deze daken de aandacht verdienen, bij de Dakaward gaat het om de kwaliteit van het werk, samenwerking, regie, vakmanschap, innovatie en ook ontwerp. Na weging en bespreking zijn de volgende projecten genomineerd:

•              Seniorenwoningen te Lemelerveld met zes verschillende materialen in één dak;

Architect: Jan-Richard Kikkert van architectenbureau K2, Amsterdam

Aannemer: Exel Lemele Bouwgroep, Lemele

Opdrachtgever: Gemeente Dalfsen

•              Vlinderdaken op schoolwoningen te Culemborg;

Architect: Anke Colijn van architectenbureau Feekes & Colijn, Utrecht

Dakbedekking : Gefelst stalen dakplaten

Opdrachtgever : Gemeente Culemborg

Aannemer : Rasingbouw BV  Culemborg

•              PV daken te Heerhugowaard;

Architect: Ashok Bhalotra van Kuiper Compagnons, Rotterdam

Dakbedekking: PV panelen, EPDM

Opdrachtgever: Gemeente Heerhugowaard

Aannemer: VOS Projectontwikkeling B.V.

•              Het dak van het stadhuis te Alphen aan den Rijn;

Architect: Erick van Egeraat associated architects, Rotterdam

Dakbedekking: Stalen dakplaten, PVC, hout, zink.

Opdrachtgever: Gemeente Alphen aan den Rijn

Aannemer: HBG Utiliteitsbouw West, Capelle aan den IJssel

Dakdekker: Finkenflügel v.o.f. Dakbedekkingen, Alphen aan den Rijn

•              Koepelwoning te Almere

Advies: Dak/Informatie- en adviescentrum Trefpunt, Almere

Dakbedekking: Gemineraliseerde gebitumineerde shingles

Leverancier: ELK Corporation, Achterveld

Dakdekker: Schadenberg Dakwerken, Hem

De betrokken partijen die de daken tot stand hebben gebracht zijn op de hoogte gebracht van de nominatie voor de Dakaward, die op ‘de Nacht van het Dak’ in drievoud zal worden uitgereikt: één aan de dakdekker, één aan de leverancier en één aan de opdrachtgever.