Zoeken

Roofs 2004-02-28 Al doende leert men

 Met de opening van de nieuwe vestiging van het Bouwopleidingscentrum Gespecialiseerde Aannemers B.V. (BGA) in Boxtel, op zaterdag 1 november 2003, zijn drie opleidingsinstellingen voor de gespecialiseerde aanneming onder één dak gevestigd. Naast de opleidingen voor voegers (NSPV) en betonstaalverwerkers (NSPB), heeft de Stichting Opleiding Hellende Daken (SOHD) in dit gebouw een ruim onderkomen gekregen.

De SOHD biedt praktijkopleidingen voor de bedekking van hellende daken: dakpannen, natuursteen, leisteen, verwerking van isolatie, etc. Naast de primaire opleiding verzorgt de stichting een groot aantal korte cursussen die betrekking hebben op het hellende dak, zoals zinkwerken, maatvoering, werken met scharnierkappen en VCA.

De opening werd verricht door Jan van Homelen (burgemeester van Boxtel), Frans Kokke (werknemersvoorzitter Bouwradius en sectorbestuurder FNV Bouw) en Wil van Dijk (BGA en directeur Unit Techniek Baronie College te Breda). Voorafgaand aan de opening benadrukten zij het belang van een goede samenwerking en interactie tussen de verschillende partijen. ‘Nederland wordt gebouwd door gespecialiseerde aannemers,’ stelde Kokke. Hij juichte daarom de samenwerking tussen Bouwradius en BGA van harte toe. Burgemeester van Homelen sprak zijn tevredenheid uit over de interactie tussen de overheid en het opleidingscentrum.

Zelfvertrouwen

De heer van Dijk van BGA ging nader in op de filosofie van het opleidingscentrum. Theorie wordt zoveel mogelijk met praktijk geïntegreerd. ‘Dakdekken leer je niet uit boeken, dat leer je door het te doen.’ BGA heeft daarom in het nieuwe gebouw een ruime praktijkruimte tot haar beschikking, waar men meteen, direct vanuit de lokalen, de theorie in praktijk kan brengen.

Maar de voornaamste ervaring doet de leerling op de bouwplaats op. Door de leerling in een van de aangesloten opleidingsbedrijven onder te brengen, leert die niet alleen de technische kanten van het vak, maar ook de dagelijkse gang van zaken. Hij komt in aanraking met de bouwpraktijk en het ondernemersschap. Door deze kennismaking groeit het zelfvertrouwen van de leerling. Van Dijk benadrukte dat het sociale belang van een opleidingscentrum als BGA niet te onderschatten is: door de kenniseconomie te stimuleren, zal de criminaliteit afnemen.

Gebouw

BGA heeft deze filosofie in het gebouw gerealiseerd: de benedenverdieping bestaat, naast de ruime sporthal, bijna geheel uit praktijkruimte, waar de verschillende disciplines in staan opgesteld. Naast een knip/buigmachine en verschillende wapeningskorven voor vlechtwerkzaamheden, staan in de praktijkruimte gevels en daken opgesteld, waar met verschillende materialen de verwerking kan worden geoefend. De theorielokalen kijken vanaf een verdieping hoger op deze praktijkruimte uit. Het gebouw biedt verder ruimte aan kantoor- en vergaderruimte. Voor sommige leerlingen, die een meerdaagse cursus volgen, is het handiger in Boxtel te blijven overnachten. Voor hen is op de bovenverdieping een hotel ingericht.

Het opleidingscentrum zal de komende tijd, zowel intern als extern, een grote pr-campagne voeren. De nadruk zal daarbij liggen op het verhoogde kwaliteitsniveau, waar BGA door met een degelijk opleidingsplan voor wil zorgen; ook de instroom van jonge en gekwalificeerde werknemers zal door deze initiatieven stijgen. Met deze ruim ingerichte locatie wil BGA daar borg voor staan.