Zoeken

Roofs 2004-05-48 Nieuwslijn

Innovatie in valbeveiliging

Op 30 maart presenteerde Consolidated Nederland tijdens de BouwRAI een bijzondere innovatie op het gebied van permanente valbeveiliging: de Kedge. Deze valbeveiliging werkt op basis van de flexibiliteit en de massa van de dakbedekkingen: het is eenvoudig en snel te monteren, kostenbesparend (lage investering) en geen lekkagerisico.

Het product bestaat uit rvs-profielen die een rozet dakbedekking inklemmen. Deze rozet wordt met een brander of een föhn op het dakoppervlak aangebracht. De Kedge is te gebruiken als individueel ankerpunt, of als onderdeel van een permanent kabelsysteem.

Bij het belasten van de Kedge gebeuren er verschillende dingen. Allereerst vervormt de vooraf aangebrachte kreukelzone van de Kedge. Daardoor wordt een aanzienlijk deel van de bij de val vrijkomende energie opgenomen. De overige energie wordt over de rondom aanwezige dakbedekking afgevoerd. De Kedge is geschikt voor nagenoeg elk type plat dak en voldoet uiteraard aan de norm NEN-EN 795. De prijs van de Kedge ligt zo’n 50% lager dan andere systemen.

V.I.O.B. introduceert Toplocker

Vanwege het grote aantal ongelukken, wordt het werken met ladders aan banden gelegd. Gebruik van ladders is alleen toegestaan als het niet anders kan, als er extra veiligheidsmaatregelen zijn genomen en als de ladder aan de bovenzijde is geborgd. Het Veiligheid Innovatie Ontwikkeling Bedrijf (V.I.O.B.) te Haarlem introduceert de Toplocker, een borgingssysteem dat op vrijwel alle ladders toepasbaar is. Het systeem bestaat uit een aluminium huls, met stalen assen en een kunststof knop. De huls wordt over de bovenzijde van de ladderboom geschoven en vastgeklemd aan de dakgoot of dakrand. De Toplocker is in drie verschillende uitvoeringen te bestellen, waarmee vrijwel iedere ladder gezekerd kan worden.

Vlutters importeur van Klaas ETC kranen

Vlutters Oldenzaal, importeur van o.a. Geda en Teupen bouwliften verzorgt voor Nederland de verkoop en distributie van het complete kranenprogramma van de Duitse firma KLAAS.

Het assortiment bestaat uit aluminium telescopische kranen op aanhanger of opgebouwd op chassis. De lichtste aanhangerkraan met een eigen gewicht van slechts 2600 kg en een haakhoogte van 24 meter heeft een reikwijdte van maar liefst 17 meter. De grootste kraan, type K35/42 heeft een hoogte van 42 meter, een haaklast van 1500 kg en beschikt over een reikwijdte van 35 meter. Het uitgebreide pakket toebehoren maakt de kranen efficiënt inzetbaar voor werkzaamheden van o.a. dakdekkersbedrijven, pannenleggers of beplatingsbedrijven.

NEN-norm voor afvoergoten of –putten beschikbaar

Per 9 maart 2004 is de NEN-EN 1253-2:2004 Afvoergoten of -putten voor gebouwen - Deel 2: Beproevingsmethoden beschikbaar. De normbladen kunnen worden besteld bij NEN Klantenservice in Delft, tel. 015-2690391.

Nieuwe website Esha

Esha heeft een nieuwe website operationeel, waarop de laatste productinformatie per toepassing staat gerangschikt. Het brede toepassingsgebied van bitumen wordt op deze manier in één oogopslag inzichtelijk gemaakt. De modern vormgegeven website is in drie talen te raadplegen, namelijk het Nederlands, het Engels en het Duits.

Verhuizing

Per 1 mei 2004 is Flowlight B.V. verhuisd. Het nieuwe adres is:

Flowlight B.V.

Heliumstraat 5

6422 PK  Heerlen

Tel: 045-5778008

Fax: 045-5651450

Uitvoeringsanimaties op website

Met digitale uitvoeringsanimaties biedt Foamglas een nieuwe service aan architecten en uitvoerende partijen. Het bedrijf biedt de animaties via een CD ROM en het internet. Hiermee wordt de uitvoering van een detail of totale dakopbouw eenvoudig en inzichtelijk. De animaties tonen de principe uitvoeringen van Foamglas Perinsul (de oplossing voor koudebrugonderbreking in op druk belaste funderings- en metselwerkconstructies) en Foamglas Kompaktdak (geïsoleerde ondergrond voor rij- en parkeervloerafwerkingen). Andere uitvoeringsanimaties zullen in de toekomst eveneens worden gepresenteerd.

Stalen gevels en daken voor woningen

In maart 2004 is bij Bouwen met Staal de brochure Stalen gevels en daken voor woningen verschenen. Deze publicatie biedt architecten en bouwkundig adviseurs praktische basisinformatie over het gebruik van dunne staalplaat voor de afwerking van gevels en daken van woningen en woongebouwen. De informatie wordt ondersteund met beschrijvingen van zeven recente woningbouwprojecten. De brochure behandelt de zichtbare toepassingen van dunne staalplaat; als interieurafwerking en buitenbekleding van de woning. Hiervoor worden enkele belangrijke ontwerpcriteria en principedetails verstrekt. Eén exemplaar van de brochure is gratis verkrijgbaar bij Bouwen met Staal. Bij de bestelling van meerdere exemplaren worden verzendkosten doorberekend.

Aluminium Bouwwijzer

Met de Aluminium Bouwwijzer, die recent door Roval Aluminium B.V. werd uitgegeven, is een handzaam pocketboekje voorhanden waarin de meest voorkomende bouwproducten zijn opgenomen. De Aluminium Bouwwijzer geeft een overzicht van verschillende productlijnen die door adviseurs, architecten, woningbouwverenigingen, aannemers en andere partijen in de bouwsector worden voorgeschreven of toegepast. Specifiek voor daken is in de bouwwijzer een groot aantal productlijnen samengebracht. Hiertoe behoren dakrandprofielen, muurafdeksystemen, muuraansluitprofielen, ontluchtingen, kiezelbakken en steekstukken. Exemplaren van de Aluminium Bouwwijzer zijn gratis verkrijgbaar bij Roval Aluminium.

Sievert introduceert titaniumbrander

Onlangs introduceerde de Zweedse firma Sievert een dakbrander van titanium, die veel lichter in gewicht is dan de traditionele branders. Deze brander was hot news en de eerste werd speciaal voor de Dakontmoetingsdagen in de BrabantHallen overgevlogen. Na aankomst op de beurs was de brander binnen een mum van tijd verkocht door vertegenwoordiger Michel Venicz. Gert de Weerd: ‘Mijn collega meldde de verkoop, waarna ik direct zei: "Nee, de eerste geven we weg!"’

De vinding werd op de beurs, en daarna, zeer positief ontvangen. De eerste paar honderd exemplaren zijn al binnen een week verkocht. De Weerd: ‘Nog nooit hebben wij zo’n succes gehad en deuren gaan nu open die eerder gesloten bleven: geweldig! Natuurlijk hebben wij dit succes vooral te danken aan onze uitvinder Auke Ericson en aan de Dakontmoetingsdagen. Veel dakdekkers klagen over RSI en dat wordt nu veel minder door deze nieuwe lichte brander.’

MyNEN-mailservice zorgt voor normnieuws op maat

Sectorspecifieke informatie zoeken in de wereld van normen en regels wordt  steeds gemakkelijker. NEN, centrum van normalisatie, presenteert een nieuwe gratis  e-mailservice: MyNEN Mail. Wie zich via de website abonneert, ontvangt iedere maand een e-mail met het laatste normnieuws in relatie tot de eigen sector.

Nieuwe betonpan: Evertp

VCR Van Cauwenbergh introduceert de Evertop, een opvallende nieuwe betonpan. Het oppervlak van de betonpan is volledig verdicht, poriënvrij en uiterst glad. Daarnaast heeft het oppervlak een zachte zijdeglans en is de zichtkant van de  pan voorzien van een dubbele beschermlaag. Stof en vuil (voedingsbodem voor mos en algen) worden snel weggespoeld door regenwater. De massa van de dakpannen is ingekleurd met 100% kleurvaste en natuurlijke pigmenten; de pan blijft na verloop van tijd dezelfde kleur behouden. De breuksterkte overtreft alle bestaande normen, waardoor de Evertop een blijvende garantie voor een mooi dak vormt.

Koepelscreen tempert invallend zonlicht

BIK Bouwprodukten introduceert een nieuw product om lichtkoepels van buitenaf te voorzien van zonwering. De Lichtkoepel Buitenzonwering werkt dmv een ‘screendoek-constructie’. De screen is eenvoudig over de bestaande lichtkoepel te monteren en tempert het direct invallend zonlicht en houdt de warmte buiten. De Koepelscreen weert de warmte straling met meer dan 80% en heeft daarnaast tevens een geluiddempende werking en beschermt de lichtkoepel tegen hevige hagel en regenbuien. Door de ‘open’ constructie van het screendoek en het vrijstaan ten opzichte van de lichtkoepel is de koepelscreen bestand tegen stevige windvlagen en blijft deze ten alle tijden zijn taak vervullen. De BIK Lichtkoepel Buitenzonwering is verkrijgbaar in de meest gangbare lichtkoepelmaten.

Bovema eerste in Nederland met 90 min. brandwerend glasdak

In een onlangs uitgevoerde test bij TNO te Delft heeft de glazen dakkap van Bovema Glas uit Milsbeek 90 minuten stand gehouden. De glaskap is boven een oven geplaatst waarin de temperatuur opliep tot 1000 graden Celsius. Na de 90 minuten brandtest is de oven uitgeschakeld en waren zowel de glasdelen als de roeden nog intact. Met deze TNO goedkeuring kan het bedrijf voldoen aan de gangbare 30 of 60 minuten WDBO eis, maar tevens aan 90 minuten bescherming tegen doorslag van brand.

Lafarge Dakproducten introduceert Multival

Lafarge Dakproducten introduceerde tijdens de BouwRAI een aantal noviteiten.

Veiligheid: Het multivalrichting-veiligheidssysteem is universeel toepasbaar en getest conform EN 517 en EN 795. Het systeem bestaat uit een haak die snel en eenvoudig in het dakvlak kan worden gemonteerd. De haak is voorzien van een poedercoating in de kleur van de dakpan en valt dus nauwelijks op. Men kan zich hieraan vastlijnen. Het systeem is erop berekend om ook een val naar de zijgevel tegen te houden. Dankzij de constructie kan men zich, als men is aangelijnd aan de ene kant van het dak, ook veilig naar de andere kant begeven. Doordat de haak nauwelijks opvalt, kunnen probleemloos meerdere haken worden gemonteerd. Het systeem is ook geschikt om veilig een dakladder te monteren.

Ventilatieprogramma: Een van de innovaties is een uitbreiding van het ventilatieprogramma. De CombiPan is een goede oplossing voor rioolontluchting, dakspouwventilatie, etc. De nieuwe uitvoering met de universele basispan past in elk dakvlak, ongeacht het formaat, type of model van de dakpan. Een andere noviteit, de CombiVent, bestaat uit een flexibel indekdeel van kunststof, dat eenvoudig in het profiel van de onderliggende dakpan wordt gedrukt.

Dakpannen: De RBB-Glazuron dakpan beschikt over een toplaag die is verrijkt met een hydrofobe (waterafstotende) laag, waardoor regenwater snel wordt afgevoerd. De Renova is een kleidakpan die met zijn robuuste formaat en klassieke golving past in de rustige, Hollandse architectuur. Met name binnen de architectuur van de jaren ’30 die momenteel haar rentree maakt, bewijst de dakpan zijn waarde. De Renova is zowel geschikt voor nieuwbouw als voor renovatie.

Nieuwe website Gilde Software

Sinds 2 april jl. is de nieuwe website van Gilde Software in de lucht. Net als voorheen is www.gildesoftware.nl het adres waar u informatie kunt vinden over de producten en opleidingen van Gilde Software. Ook zijn er downloads beschikbaar en leest u het laatste product- en evenementennieuws. Dankzij de handige zoekfunctie vindt u snel de informatie die u zoekt.

Cursus Veilig Werken op Hoogte

Scaffolding Training Europe (S.T.E.) introduceert de nieuwe cursus ’Nieuwe Europese Richtlijn: Veilig Werken op Hoogte; keuze van het juiste arbeidsmiddel.’ Deze nieuwe cursus van S.T.E. onderscheidt zich door een combinatie van theorie én praktijk. De deelnemers worden in één dag geïnformeerd over de consequenties van de Nieuwe Europese Richtlijn. Met behulp van door diverse branches en overheid ontwikkelde stroomschema’s leren deelnemers risico-inventarisaties en evaluaties (RI&E’s) maken en te kiezen voor het juiste arbeidsmiddel voor diverse werksituaties op hoogte.

Het doel van de cursus is om de deelnemers te doordringen van de noodzaak van het nemen van adequate veiligheidsmaatregelen bij werken op hoogte en daarmee de voorkoming van valgevaar.

Eerste aanzet slipweerstand vloeren rond

Veel letsel is het gevolg van uitglijden.Voor ouderen zijn de gevolgen doorgaans erg groot. Mede daarom is besloten een beproevingsprotocol voor slipwerendheid van vloeren te publiceren als Nederlandse Technische Afspraak, NTA 7909. Een NTA kan namelijk in een kort tijdsbestek worden ontwikkeld en gepubliceerd. Diverse partijen zijn geïnteresseerd in de invoering van een duidelijk en helder beproevingsprotocol voor de slipwerendheid van vloeren. Het bereiken van consensus bij alle betrokken partijen is echter moeilijk en op korte termijn niet realistisch.

NTA 7909 is gebaseerd op het onderzoeksprotocol ‘Onderzoek slipweerstand van vloermaterialen’, opgesteld door TNO Industrie. Met NTA 7909 kan de dynamische wrijvingscoëfficiënt van een vloerafwerking worden bepaald. Het is ook mogelijk om van stroef gemaakte (tegel-) vloeren de wrijvingscoëfficiënt te bepalen. Om het onderwerp ‘slipwerendheid van vloeren’  breder aan te pakken, wordt NTA 7909 gebruikt als een eerste aanzet voor het opzetten van een volwaardige Nederlandse norm (NEN) of Nederlandse Praktijkrichtlijn (NPR).

Nieuwe zelfklevende EPDM dakbaan voor gebruiksdaken

Vooral in stedelijke omgevingen wordt de komende jaren een sterke toename verwacht van intensieve gebruiksdaken. Hierdoor wordt meer van een waterdichtingsysteem verwacht en zal schade aan de waterdichting leiden tot hoge herstelkosten. Vandaar de ontwikkeling van nieuwe dakbanen die binnen deze hoge eisen vallen.Deze dakbaan is een volledig wortelwerende EPDM dakbaan met FLL-keur (RESITRIX SK-W), die bij voorkeur wordt toegepast in een volledig verkleefd systeem. De dakbaan is, in tegenstelling tot bijvoorbeeld (gewapende) EPDM membranen, volledig te verkleven op verschillende ondergronden.

Luchtaan- en afvoersysteem voor een condensvrije balansventilatie

Het thermisch verzinkt CoxDry® systeem, geleverd door Cox Geelen uit Eijsden, omvat de juiste producten voor het optimaal aansluiten en laten functioneren van een warmte-terug-win unit. De producten zijn inwendig geïsoleerd met EPS. CoxDry® heeft een groot aantal prettige eigenschappen, waarbij grote stabiliteit en ruimtebesparing in het oog springen.

PERSONALIA

Nieuwe medewerkers INTRON Certificatie B.V.

Per 1 februari jl. zijn de heren ir. A.J. Jans en drs. ing. H.T.M. Damen bij

INTRON Certificatie B.V. in dienst getreden. Ton Jans wordt als directeur verantwoordelijk voor de algemene gang van zaken bij INTRON. Rob Woonink blijft als certificatiemanager verantwoordelijk voor de afgifte, verlenging en intrekking van attesten en certificaten. Henk Damen vervult de functie van productmanager en zal vanuit die positie een sterke bijdrage leveren aan de verbreding en vernieuwing van INTRON Certificatie B.V.

Uitbreiding verkoopteam EPDM Systems B.V.

Wegens uitbreiding van het verkoopteam is Gerard van den Berg per 1 februari 2004 bij EPDM Systems B.V. te Lemelerveld in dienst getreden. EPDM Systems B.V. is importeur van Prelasti EPDM daksystemen en de lasbare Evalastic EPDM van Alwitra. Gerard van den Berg is voor velen geen onbekende en sedert 15 jaar werkzaam in de dakenbranche. Hij is in de functie van accountmanager verantwoordelijk voor de verkopen in West- en Midden Nederland.

Dykasol-isolatie sterk verbeterd

Naast thermische isolatie hecht Dyka B.V. ook waarde aan een optimale akoestische isolatie voor afvoerleidingen. Op dat vlak werd een exclusieve samenwerking aangegaan met specialist Jacosol. Testen van het bureau Peutz bevestigden onlangs nog de kwaliteit van de akoestische isolatie van serie 2004 van de Dykasol-afvoerleidingen.

De nieuwe Dykasol-producten bevatten niet langer bladlood, wat de montage aanzienlijk vergemakkelijkt. De buitenlaag van het isolatiemateriaal is gemaakt in PVC en verzwaard met bariumsulfaat. Daarnaast zijn de Dykasol-artikelen vlamdovend (klasse FMVSS 302). In een gestandaardiseerde testopstelling bij Peutz wordt met de nieuwe afvoerleidingen een geluidsreductie van gemiddeld 22 dB(A) gerealiseerd.

De samenwerking tussen Jacosol en Dyka heeft ook al geleid tot een volgende innovatie. Op korte termijn zal Dyka speciale isolatie voor 90° bochten introduceren. Het isoleren van een leidingsysteem wordt daarmee sterk vereenvoudigd. Resultaat: een belangrijke tijd- en kostenbesparing voor de installateur.

Cursus metalen gevels en daken - theorie

Kettlitz Adviezen organiseert in samenwerking met de branchevereniging Dumebo DWS van 17 mei tot 28 juni de OECursus metalen gevels en daken - theorie in het WICC te Wageningen. Onderdelen van deze cursus zijn o.a. statica, bouwfysica, wind- en waterdichtheid, esthetica en maatvoering, detailleringen en duurzaamheid. In dit kader wordt er specifiek aandacht besteed aan de nieuwe Kwaliteitsrichtlijn metalen gevels en daken.

Nat- en droogzuiger (DC500) gesnoerd en op accu te gebruiken

De nieuwe DEWALT DC500 is de eerste nat- en droogzuiger welke zowel gesnoerd als op accu (12 t/m 18 Volt) werkt. Met zijn 7,5 liter tankinhoud en filtersysteem is de DC500 goed bruikbaar voor o.a. installateurs, onderhoudsmonteurs, loodgieters en electriciens. De DC500 is goed hanteerbaar vanwege de ergonomische handgreep en het lichte gewicht.

Opleidingscentrum AG Plastics

AG Plastics heeft een nieuw opleidingscentrum in gebruik genomen. In dit multifunctionele opleidingscentrum leidt het bedrijf de dealers op. In dagsessies of namiddagsessies worden de innovaties van het bedrijf uiteen gezet.

Klapbaan voor 1-laagse bitumineuze systemen

IsoBouw Systems uit Someren heeft haar assortiment EPS isolatie voor vlakke daken uitgebreid met de V-KGP klapbaan voor 1-laagse opbouwsystemen. De basis voor het product wordt gelegd met een cachering van gebitumineerd glasvlies, versterkt met polyesterwol. Op deze cachering kan de toplaag veilig en probleemloos gebrand worden, terwijl ze een hoge weerstand tegen de windbelasting geeft en vliegvuurbestendig is. De klapbanen hebben een 6 cm brede overlap, die strak aansluit en geen oneffenheden in de toplaag veroorzaakt. Gekozen is voor een lichte bezanding van de cachering met als praktisch resultaat snelle droging en een goede hechting met de toplaag.

IsoBouw V-KGP (in dikten van 40 t/m 200 mm, oplopend met 10 mm) heeft een oppervlak van 3 m2, teruggebracht tot een handzaam basisformaat van 1,5 bij 1 meter. De laag polyesterwol geeft de klapbaan zoveel sterkte dat het uitklappen en leggen probleemloos gaat, zodanig dat per manuur tot drie keer meer m2 bereikt wordt dan bij gewone platen. Extra onderlagen zijn bij dit systeem overbodig met een aanzienlijke besparing aan materiaal en arbeid als gevolg.

Het nieuwe systeem is uitvoerig getest. Zowel in de praktijk als door de certificerende instantie BDA/Intron, wat leidde tot het opnemen van de V-KGP klapbaan in het KOMO-attest-met-productcertificaat CTG-060/5.

Normontwerp voor de levenscyclusanalyse van bouwproducten

NEN, centrum van normalisatie, heeft een nieuw normontwerp voor de bepaling van milieugegevens van bouwproducten gepubliceerd. Dit normontwerp is gebaseerd op de Handleiding MRPI (Milieu Relevante Productinformatie) van de gelijknamige stichting.

De Stichting MRPI heeft vorig jaar zomer aan NEN gevraagd de bestaande handleiding voor de bepaling  van milieugegevens van bouwproducten om te zetten in een nationale norm. Adviesbureau INTRON heeft als rapporteur gefungeerd. In de normcommissie namen niet alleen vertegenwoordigers van de Stichting MRPI deel, maar ook de Vereniging van Nederlandse Houtondernemingen (VVNH), BouwNed en de Vereniging voor LCA's in de bouw (VLCA).

Het nieuwe normontwerp is getiteld NEN 8006 ‘Milieugegevens van bouwmaterialen, bouwproducten en bouwelementen voor opname in een milieuverklaring – Bepalingsmethode volgens levenscyclusanalyse methodiek (LCA)’.

De norm zal ook worden ingebracht in de nog op te richten Europese normcommissie die bepalingsmethoden voor de milieueffecten van gebouwen en producten zal gaan opstellen.

Pentagon Plastics behaalt ISO 9001:2000

Na tien jaar ISO 9002 gecertificeerd te zijn heeft Pentagon Plastics, specialist in waterdichtingssystemen en beschermende coatings voor bouw, industrie, voedings- en farmaceutische sector, het ISO 9001:2000-kwaliteitslabel behaald. De certificatie van het kwaliteitssysteem is geleverd door SGS in januari 2004.

Eerste kas in Nederland met Lexan® Zig Zag™ kasdek

De eerste kas in Nederland met Lexan® Zig Zag™ kasdek komt er aan. Nadat de kasbedekking werd geïntroduceerd, hebben systeemleveranciers speciale profielen en andere accessoires ontwikkeld om volledig recht te doen aan de eigenschappen van de ZigZag panelen. Het totale systeem is daarna uitvoerig in de praktijk getest. De eerste kas in Nederland met Lexan® Zig Zag™ kasdek komt bij het Lorentz College in Elst. De onderwijsinstelling betrekt in augustus van dit jaar een nieuw gebouw. Onderdeel van deze nieuwbouw is een kas van Lexan® ZigZag™ polycarbonaat panelen, die reeds in april gebouwd zal worden.

Verantwoord werken met magazijnstellingen door nieuwe richtlijn

Om de risico’s bij het werken met magazijnstellingen tot een minimum te beperken, is een ontwerppraktijkrichtlijn opgesteld: Ontw. NPR 5054 ‘Palletstellingen – Bediening door magazijntrucks – Verklaring van toegestaan gebruik’. De bestaande normen voor magazijnstellingen geven alleen aan hoe er een verantwoorde constructie gemaakt kan worden. De nieuwe NPR 5054 voorziet in een behoefte van de markt: hoe gebruik je een goed geconstrueerde stelling op een verantwoorde manier?

In magazijnen bestaat een aantal potentiële gevaren. Goederen met grote massa kunnen worden geplaatst op soms zeer grote hoogtes. De bediening van magazijnen gebeurt vaak door magazijntrucks, die in geval van aanrijdingen grote schade kunnen veroorzaken, etc. Wie de richtlijn naleeft, geeft ook invulling aan de eisen voortvloeiend uit de Arbowet. De richtlijn legt een duidelijker verband tussen de verwachte activiteiten in het magazijn en de inrichting ervan.

AGENDA
Dach und Wand 2004

De grootste internationale beurs voor dak en gevel wordt gehouden van 19 tot en met 22 mei 2004 in de Messe München.

Symposium ‘Normen voor bouwgrondstoffen op de korrel’

Om de markt te informeren over de nieuwe normen en regelgeving en de gevolgen van de invoering van de CE-markering voor de praktijk, organiseert NEN op 11 mei 2004 het symposium. Dit vindt plaats van 12.30 tot 17.30 uur in De Reehorst in Ede.

Wooninnovatie Congres 2004

Vraagsturing en klantgericht werken worden in de woningmarkt steeds belangrijker. Tijdens het Wooninnovatie Congres schetsen deskundigen een beeld van de ontwikkelingen die bepalen welke innovaties zullen slagen. Het congres vindt plaats op vrijdag 25 juni in Hilton Royal Parc te Soestduinen.

Webshop op Dakdekkers.nl

De vernieuwde portal site voor dakdekkersbedrijven www.dakdekkers.nl  is uitgebreid met een webshop. Leveranciers kunnen op deze manier (tegen een vast tarief) het volledige assortiment te koop aanbieden; dakdekkers kunnen de producten via het internet bestellen. Het is de bedoeling van de aanbieders (Quick Slide uit Varsseveld en i-Concept uit Rotterdam) koper en verkoper dichter bij elkaar te brengen.

De leverancier kan met behulp van een password en een PIN-code het eigen aanbod van de site vernieuwen, of bijvoorbeeld kortingen of aanbiedingen invoeren. Men kan er eventueel ook voor kiezen dezelfde service op de eigen site (en niet op de portal site) te plaatsen. De klant kan op deze manier gemakkelijk en op elk gewenst moment een bestelling plaatsen; ook kunnen eventueel aanvullende wensen worden toegevoegd (afleveradres, wijze van aanleveren etc.).

Nestinox ontvangt Heras Award

Heras te Oirschot reikt elk jaar een prijs uit aan haar toeleveranciers, waarbij de  leveranciers kritisch worden beoordeeld op verschillende criteria en na enkele jaren er dichtbij gezeten te hebben is Nestinox uitgeroepen tot best presterende toeleverancier van Heras in 2003.