Zoeken

Roofs 2004-06-20 Dakpanplaten met variabele Maatvoering

Weggemans B.V. uit Sint Maartensdijk levert haar stalen dakbedekkingen voornamelijk aan de agrarische en industriële sector en particulieren binnen de eigen regio. Veelal komt dit neer op de levering van stalen damwandprofielplaten. Sinds kort beschikt het bedrijf echter over de mogelijkheid zelf stalen dakpanplaten te produceren, waarmee esthetisch fraaie effecten kunnen worden bereikt en de toepassingsmogelijkheden van het assortiment aanzienlijk worden uitgebreid.

Met de investering in een nieuwe profileermachine is Weggemans één van de weinige leveranciers in Nederland die de stalen dakpanplaten zelf produceert. Het bedrijf wil zich hiermee onderscheiden in zowel levertijd als flexibiliteit. ‘Feitelijk is de dakpanplaat die wij produceren een doorontwikkeling op de golfplaat en damwandplaat,’ vertelt Jeffry Stoutjesdijk van het bedrijf. ‘De machine walst en stanst het dakpanprofiel in de staalplaat, waarmee het effect van dakpannen wordt bereikt. Voordeel van dit product is o.a. dat het licht is en gemakkelijk te verwerken. Maar het belangrijkste is misschien wel dat we met deze werkwijze kunnen variëren in de panlengte. Hiermee kunnen esthetisch fraaie afwerkingen worden gerealiseerd, waar men met andere producten nog wel eens kunstgrepen moet toepassen.’

Variabele lengten

Het gaat hier om de zogenaamde Kronedak dakpanplaten met een Plastisol coating. De dakpanplaten worden geproduceerd uit staalplaat van Corus staal en hebben een standaard dikte van 0,5 / 0,55 mm, maar het is ook mogelijk andere dikten toe te passen. In de lengte kan tot 6,5 meter worden gevarieerd en de werkende breedte van de dakpanplaat is 1 meter 10. Men kan variëren in de panhoogte en panlengte, waardoor de dakpanplaten op de meest uiteenlopende dakvormen kunnen worden toegepast. Voor de overzichtelijkheid hanteert het bedrijf een aantal standaardmaten; daar tussenin is echter op aanvraag te variëren.

Stoutjesdijk: ‘Het probleem bij toepassing van dakpannen is soms dat men bij de dakranden of de hoekkepers niet goed uitkomt. Men moet dan improviseren met bijvoorbeeld halve dakpannen of dakrandafwerkingen; deze oplossingen blijven echter altijd lastig. Met de stalen dakpanplaten wordt, aan de hand van de maten van het dak, de grootte van de platen en, in relatie daarmee, de grootte van de pannen vooraf bepaald. De platen kunnen dus al tijdens de productie worden aangepast op de specifieke daksituatie, zodat de afwerking altijd netjes is. In veel gevallen is het mogelijk om het dak met één plaat van goot tot nok te bedekken (dus naadloos). De nieuwe machines zijn computergestuurd en mede daardoor kunnen wij ons flexibel opstellen. De dakpanplaten kunnen worden voorzien van een viltlaag om condensvorming aan de binnenzijde van de plaat tegen te gaan. De viltlaag wordt bij het begin van het walsproces aan de dakpanplaat bevestigd en zal dus strak tegen de dakpanplaat zitten.’ Het bedrijf levert naast de dakpanplaten diverse andere producten voor het dak, zoals daktrimmen, nokstukken, etc.; ook deze producten hebben een flexibele maatvoering.

Het bedrijf wil zich, met een levertijd van twee tot drie dagen, extra onderscheiden. ‘Wij hebben een belangrijke voorsprong op andere bedrijven, omdat we tot de weinigen behoren, die dit materiaal zelf produceren,’ zegt Stoutjesdijk. ‘Het product hoeft niet te worden geïmporteerd. De dakpanplaten zijn eenvoudig met schroeven te monteren, zodat ook een snelle verwerking kan worden gerealiseerd.’ Standaard zijn de dakpanplaten leverbaar in de traditionele kleuren antraciet en terracotta. Er is echter een grote variatie aan kleuren mogelijk vanwege de Plastisol coating die tijdens de productie van het staal aan de bovenzijde van het materiaal wordt aangebracht. De gekleurde coating maakt het materiaal corrosiebestendig en duurzaam. De dikte van de coating is eveneens variabel.

De dakpanplaat is volgens Stoutjesdijk bij uitstek geschikt voor toepassingen op lichte onderconstructies, zoals garageboxen en recreatiewoningen. ‘Met dit product is relatief eenvoudig een esthetisch mooi effect te bereiken. Bij renovatie zijn de platen in de meeste gevallen over de oorspronkelijke dakbedekking aan te brengen.’

Het bedrijf heeft zich ten doel gesteld met dit product het eigen activiteitennet te vergroten. Momenteel werken bij het bedrijf, dat bestaat uit Weggemans Metaalbewerking en Weggemans Profielbeplating, 20 man, en levert en monteert het vooral in Zeeland en West-Brabant. Het werkgebied zal in de toekomst meer richting Randstad worden uitgebreid, alwaar de klanten met eigen transport kunnen worden bediend.

Weggemans Metaalbewerking heeft de beschikking over meerdere kantbanken voor de verwerking van vlakke Plastisol plaat tot afwerkstukken tbv damwandprofielplaten en dakpanplaten. Ook wordt de Plastisolplaat gebruikt voor het fabriceren van daktrimmen en kralen, binnenkort leverbaar tot een diameter van 60 mm, die voornamelijk worden gebruikt door de kunststofdakbedekkingsbedrijven.