Zoeken

Roofs 2004-10-22 Beloopbare Isolatieplaten

Isolatiemateriaal speelt een belangrijke rol in de vraag of een dak beloopbaar is of niet. Het is dan ook niet verwonderlijk dat producenten van isolatiematerialen flink investeren in ontwikkelingen die de beloopbaarheid van het materiaal verbeteren. Zo ook Unidek. In samenspraak met BDA en verschillende dakbedekkingsbedrijven ontwikkelde het bedrijf een nieuwe serie isolatieplaten voor platte daken. Op donderdag 21 oktober 2004 werden de producten in Gemert officieel gelanceerd.

Sinds de overname door CRH is de gehele organisatie van Unidek grondig onder de loep genomen. Dit heeft geleid tot diverse organisatorische veranderingen (zie Roofs 1-2004), ook heeft men het eigen productengamma kritisch bekeken om te zien waar verbeteringen mogelijk waren. Hierbij heeft het bedrijf nadrukkelijk geluisterd naar de vraag in de markt. De beloopbaarheid van daken is al tijden een heikel punt en men heeft speciaal daartoe gewerkt aan een product dat naast de al bekende prestaties ook op dit punt goed zou presteren en deze prestaties duidelijk naar de markt zou communiceren. Dit heeft geleid tot de introductie van drie typen gecacheerde EPS isolatieplaten, namelijk de Walker, de Runner en de Marathon.

Nieuwe producten
o Walker: licht beloopbaar
Dit is een lichte EPS isolatieplaat, die is voorzien van een bitumineuze cacheerlaag. Het materiaal is geschikt om er een 2-laagse bitumineuze dakbedekking, of een 1-laags bitumenbestendig kunststof dakbedekkingssysteem op aan te brengen. Geschikt voor daken die enkel voor inspectie of onderhoud hoeven te worden betreden.

o Runner: normaal beloopbaar
Dit is een stevige EPS isolatieplaat, voorzien van een bitumenvrije speciale cachering versterkt met koolstofachtige draden. De plaat is geschikt voor 2-laagse bitumineuze dakbedekkingssystemen en voor 1-laagse kunststof dakbedekkingen zoals bijvoorbeeld PVC. Geschikt voor daken die regelmatig worden betreden, bijvoorbeeld in verband met periodiek onderhoud aan op het dak geplaatste apparatuur.

o Marathon: intensief beloopbaar
Dit is een extra sterke isolatieplaat die bestaat uit EPS met een zeer hoge drukvastheid, voorzien van een speciale bitumineuze cachering type XS. De plaat is geschikt voor 1- of 2-laagse bitumineuze dakbedekkingssystemen of bitumenbestendige kunststof dakbedekkingen. Geschikt voor daken die intensief worden gebruikt, zoals bijvoorbeeld dakterrassen, galerijen en daken met installaties voor zonne-energie.
Unidek introduceerde de producten op het kantoor in Gemert, met toespraken van Lo Stuip, directeur van Dakmerk, Nico Hendriks van BDA Dakadvies en Chris Appels, verkoopmanager van Unidek. Appels zette uiteen waarom de fabrikant ervoor heeft gekozen het assortiment op deze manier uit te breiden. 'Verzekeraars en dakdekkers hadden bepaalde aanvullende wensen bij EPS dakisolatie. Daar kwam bij dat de verwerkingsvoorschriften conform de vakrichtlijn bitumineuze dakbedekking de toepassing van naakt EPS verbieden. Wij zijn daarom een serie gecacheerde isolatieplaten gaan ontwikkelen die goed beloopbaar zijn, en een goede thermische isolatie leveren.'

Hierop heeft het bedrijf contact gezocht met enkele toonaangevende dakbedekkingsbedrijven om de wensen uit de praktijk in het ontwikkelingsproces mee te kunnen nemen. 'Van het begin af aan heeft de kwaliteit van de uitvoering centraal gestaan in de ontwikkeling van de producten, wat ook weer consequenties heeft voor de garanties die op het product kunnen worden afgeleverd,' aldus Stuip.

Classificaties
Hoe is vastgesteld welk product 'licht beloopbaar' is, en welke 'normaal' of 'intensief'? BDA Dakadvies is al enige jaren bezig met onderzoek naar de prestaties van isolatiematerialen op het gebied van beloopbaarheid. Nico Hendriks noemde de Europese norm een aanfluiting omdat deze alleen uitgaat van de reactie van het materiaal op puntbelasting. Diverse andere aspecten spelen een rol, zoals de verschillende soorten belasting die het lopen nu eenmaal met zich meebrengt en de invloed van vocht op het materiaal. Het onderzoeksbureau heeft daarom een speciale machine ontwikkeld, de Marathon Man, die de effecten van het lopen op daken nauwkeurig nabootst. Ook de invloed van vocht op het materiaal heeft het bureau in kaart gebracht; hieruit zijn de classificaties afgeleid.

Toepassing
De isolatieplaten zijn leverbaar als vlakke isolatie en als afschotisolatie. Verder zal op het product duidelijk worden aangegeven met welk product men te maken heeft, zodat in de praktijk geen misverstanden kunnen ontstaan. Hierdoor kan de Marathon in bijvoorbeeld een Walkerdak als looppad worden ingezet. De nieuwe producten zijn vervaardigd met een CE markering met productcertificaat en praktijkbladen, wat men in nauw overleg met BDA voldoende bevond in het kader van de toepasbaarheid van de materialen. Na reacties uit de markt is in verband met het gemak voor de klant alsnog besloten op zeer korte termijn een KOMO attest met productcertificaat beschikbaar te stellen. Ook zullen in de toekomst enkele doorontwikkelingen worden geïntroduceerd die het toepassingsgebied van de isolatieplaten verder zullen vergroten.