Zoeken

Roofs 2004-10-28 Frans zink in het noorden van Nederland

Op 27 november zal groothandel voor zink en dakmaterialen Defrancq Nederland in Hoorn op feestelijke wijze een nieuw filiaal openen. Het bedrijf richt zich hiermee nadrukkelijk op het noorden van Nederland. Het zinkwerk dat de groothandel levert, komt exclusief van de Franse producent VM Zinc / Umicore. Een gesprek met filiaalleider Rob Sanou en Jan van Hoeck van de zinkleverancier.

De van oorsprong Belgische groothandel werd in 1980 opgericht en is sinds 1995, vanuit het Brabantse Rijen, ook actief op de Nederlandse markt. Met de opening van de vestiging in Hoorn wil men het klantenbestand aanzienlijk uitbreiden en daarmee beter vertegenwoordigd zijn in het noorden van het land. Sinds 1 oktober j.l. is het filiaal operationeel met drie medewerkers en volgens filiaalleider Rob Sanou zijn de reacties positief. 'Men stelt een complete dakgroothandel in de buurt erg op prijs, vaak komt men de spullen in het filiaal zelf afhalen.'

Het bedrijf levert naast zink en koper een compleet assortiment dakmaterialen: diverse bitumineuze en EPDM dakbedekkingen, isolatiematerialen, VRF parkers, lichtkoepels, dakramen, ladders, PVC hemelwaterafvoeren en aanverwante artikelen. Daarnaast levert de groothandel op verzoek diverse aanvullende diensten zoals dakadvies, bouwfysica en windbelastingsberekeningen.

De keuze voor VM Zinc was er één op basis van vertrouwen. De fabrikant is wereldwijd een grote speler met ongeveer 15.000 medewerkers. De Nederlandse markt wordt bediend vanuit het Belgische Diegem. Jan van Hoeck vertegenwoordigt het bedrijf in Nederland en vertelt blij te zijn met de samenwerking met Defrancq. 'Omdat de groothandel een van oorsprong Belgisch bedrijf is, en de zinkleverancier sterk vertegenwoordigd is in België, hebben beide bedrijven al jaren afspraken over de marktbenadering. Deze samenwerking is in Nederland als vanzelfsprekend gecontinueerd. Beide bedrijven hebben met elkaar een jarenlange ervaring opgebouwd op het gebied van service en technische ondersteuning.'

De fabrikant heeft diverse afgewerkte zinksoorten in het assortiment, die ieder een eigen effect teweeg brengen op het dak of de gevel. Naast het metaalachtig glanzende natuurlijke materiaal (natuur-Zinc), heeft de fabrikant twee gepatineerde materialen ontwikkeld, Quartz-Zinc en Anthra-Zinc. Als gevolg van een gecontroleerd proces tijdens de fabricage verkrijgt het materiaal, zonder gebruik van lak of coating, de geprepatineerde afwerking. De patinalaag brengt een kleureffect teweeg die bij het Quartz-Zinc de natuurlijke patina kleur benadert (lichtgrijs), het Anthra-Zinc heeft een donkere anthraciet grijze kleur.

VM Zinc Nederland werkt op basis van projectspotting en contacten met architect en opdrachtgever. Verder hecht men een groot belang aan een goede ondersteuning van de groothandel. Men organiseert opleidingen en cursussen (dit voor zowel de medewerkers van de groothandel als voor de medewerkers van de uitvoerende partij). Ook stellen zij een uitgebreide documentatie en verschillende testrapporten (waarin aangetoond wordt dat het materiaal voldoet aan alle Europese richtlijnen en kwaliteitsnormen) beschikbaar.

'Producent en leverancier zitten gelukkig op één lijn,' vertelt Van Hoeck. 'Per project wordt bijvoorbeeld altijd uit één partij geleverd - dit om eventuele kleurverschillen te voorkomen.
De kwaliteit van de levering staat immers voorop. Wij bieden hiertoe een volledige ondersteuning. Voor technische oplossingen en/of tekenwerk in de vorm van detaillering van de diverse aansluitingen, kunnen alle partijen een beroep doen op onze ervaren technische dienst die de klant bijstaat met advies. In geval van problemen is een goede en open communicatie tussen de diverse partijen belangrijk.'

De groothandel beschikt in de locatie te Hoorn over een zetbank en een kraalbank, waarmee tot zes meter gezet en gekraald kan worden; hiermee is het bedrijf de enige in Nederland. Met eigen vervoer, en door de opening van de vestiging Hoorn, streeft Defrancq Nederland naar een 24-uurs levering. VM Zinc/ Umicore levert bovendien veel prefab producten, ook zinken dakkapellen worden op maat geleverd, zodat de tijdrovende verwerking op het dak achterwege kan blijven en het werk dikwijls nog netter kan worden geleverd dan bij verwerking op het dak mogelijk is.

Al met al rekenen de beide heren op een impuls voor de dakenbranche in het noorden in het algemeen, en de toepassing van zink aldaar in het bijzonder.