Zoeken

Roofs 2004-11-12 Over de totstandkoming van lijnen

In het hart van de Utrechtse nieuwbouwwijk de Leidsche Rijn wordt momenteel gewerkt aan de realisatie van een nieuwe hoofdpost van de Utrechtse brandweer. Het ontwerp voorziet in een geraffineerd lijnenspel, dat aan de buitenkant van het gebouw overal terug komt: het dak, de gevel en de directe omgeving. Een zware klus, die door Primadak uit Roosendaal tot stand werd gebracht met behulp van een tegelsysteem met verstelbare opleggers.

De meningen over het nieuwe kantoorgebouw van de brandweer zijn verdeeld: de één vindt het een prachtig ontwerp, de ander vindt het oerlelijk. Bijzonder is het gebouw in ieder geval, al was het alleen maar vanwege de ongebruikelijke bouwtechniek. Het beton zit bij de gevel van dit gebouw aan de buitenkant: de isolatie en bekleding aan de binnenkant. Dikwijls wordt gevraagd wanneer de gevelbekleding wordt aangebracht, maar dit gebeurt dus niet. Het ging de architect om de robuuste betonnen uitstraling. Deze wordt verfijnd door een lijnenspel dat aan de buitenkant in alle onderdelen van het gebouw doorloopt. De heer Govert Bras, directeur van uitvoerend dakdekker Primadak uit Roosendaal, vertelt dat het een complexe klus was om alle gebouwonderdelen zodanig op elkaar aan te laten sluiten, dat dit lijnenspel inderdaad ononderbroken kon worden voortgezet.

Brandweer
De brandweer in Utrecht was voorheen over de hele stad verspreid. Met de bouw van de nieuwbouwwijk de Leidsche Rijn moest er een nieuwe brandweerpost worden gebouwd. Besloten werd om van de gelegenheid gebruik te maken en direct de hoofdpost van de brandweer in de wijk te vestigen. Het werd niet zomaar een gebouw. Men koos voor een kantoorgebouw met negen verdiepingen en een bijgebouw met zichtdak. De gevel is voorzien van prefab betonelementen, die de karakteristieke lijnen teweeg brengen. De lijnen worden voortgezet in bijgebouwtjes (de carports en fietsenstallingen) en in de bestrating in de directe omgeving van het gebouw.

Het dak van het hoge kantoorgebouw is voorzien van een met grind geballaste EPDM dakbedekking. Aan dit gebouw is een bijgebouw vervaardigd, waar men vanuit het kantoorgebouw op uitkijkt. Op dit dak zijn de betonnen tegels van het DOS/DNS-systeem van Zoontjens Beton geplaatst, die, naast de voortzetting van het lijnenpatroon, zorgdragen voor de nivellering van het dak.

Uitvoering
De dakopbouw van het zichtdak is van binnen naar buiten als volgt:

o Dakvloer van kanaalplaten;
o Dampremmende laag van een gebitumineerde polyestermat;
o Polystyreen EPS afschotisolatie (30 cm) met Rc-waarde 4,19 m_ K/W
o EPDM membraan (1,5 mm)
o DOS/DNS-systeem

Verwerker Primadak is een middelgroot dakdekkersbedrijf dat is gespecialiseerd in de verwerking van kunststof dakbanen. 'Voor ons was dit een bijzonder project, vooral vanwege de toepassing van het DOS/DNS-systeem,' vertelt directeur Bras van het bedrijf. 'Het was belangrijk dat de lijnen precies op elkaar aansluiten: de geringste onnauwkeurigheid kan tot gevolg hebben dat de lijnen totaal verkeerd uitkomen. Dit heeft ons heel wat hoofdbrekens gekost. Ook vanwege de diverse doorvoeren en leidingen die over het dak lopen, was het noodzakelijk zeer nauwkeurig te werken en veel overleg met o.a. uitvoerder Gerard van Mourik van aannemersbedrijf Heymerink te plegen.'

DOS/DNS staat voor DakOphoogSysteem en DakNivelleringsSysteem. Dit ophoogsysteem van Zoontjens Beton is speciaal ontwikkeld om een dakbestrating op te hogen of waterpas te leggen. De tegels staan in dit systeem op kunststof ondersteuningen. Deze bestaat uit een voet met klemnokken, een vierkant kunststof frame en een oplegschijf. Deze vormen een stabiele ondersteuning voor de hoekpunten van de tegels. Bras: 'Omdat de ondergrond niet gelijkmatig was, waren we genoodzaakt alle ondersteuningen op de juiste maat te stellen. Dit vereiste geduld en enorme precisie.'

Hemelwater zakt door de naden en wordt onder de tegels afgevoerd. Op een klein dakterras na, is dit dak niet bedoeld als gebruiksdak. Het is dan ook niet de bedoeling dat men het dak betreedt: de op de foto's zichtbare randbeveiliging zal na oplevering van het project worden verwijderd. Voorjaar 2004 is men begonnen aan dit project, naar verwachting zal de nieuwe hoofdpost van de Utrechtse brandweer begin 2005 worden opgeleverd.