Zoeken

Roofs 2004-11-24 Nieuwe productielijn NedZink voor gepatineerd zink

Zinkproducenten melden een stijging van de vraag naar gepatineerd zink. Het materiaal wordt steeds vaker opgenomen in een ontwerp. Particuliere en collectieve opdrachtgevers willen de karakteristieke donkergrijze patinakleur van zink het liefst direct na oplevering op het gebouw aanwezig zien. Om optimaal op deze ontwikkelingen in te kunnen spelen, installeerde zinkproducent NedZink te Budel Dorplein onlangs een zeer moderne prepatinelijn.

Gepatineerd zink is natuurlijk al langer op de markt. NedZink voert het product al sinds 1996; de productie daarvan werd uitbesteed.. Met de aanschaf van de nieuwe productielijn neemt het bedrijf de fabricage echter geheel in eigen hand en met de nieuwste technieken is een optimale kwaliteitscontrole gegarandeerd. Tijdens de Internationale Bouwbeurs 2005 zal het nieuwe product Nova officieel worden gelanceerd.

Nieuwe productielijn
Speciaal voor deze machine heeft de fabrikant een nieuwe productiehal laten bouwen (en aansluitend extra voorraadruimte). De nieuwe productielijn behoort tot de meest moderne van Europa. Met deze lijn kan men 60 meter gepatineerd zink per minuut produceren en het volledige productieproces controleren. De producent garandeert daarmee de (kleur)kwaliteit. Een beknopte beschrijving van het productieproces.

Het blanke materiaal wordt vanaf rollen de machine in getransporteerd. Allereerst wordt het materiaal ontvet en vervolgens gereinigd. Daarna wordt het materiaal 'geactiveerd', dat wil zeggen, ruw gemaakt, zodat zich de naaldvormige kristallen kunnen vormen waaruit de patinalaag ontstaat. Vervolgens wordt het materiaal gefosfateerd. Dit betekent dat het zink door een vloeistof met een bepaalde chemische samenstelling wordt besproeid: feitelijk wordt het door een nevelbad getransporteerd. Dit moet een doorlopend proces zijn: het is onmogelijk de rol tijdens dit proces stil te leggen, dit zou immers kleurverschillen veroorzaken. Om de rollen zink aan te kunnen vullen, houdt men een bufferhoeveelheid voor het gedeelte waar de zink zal worden gefosfateerd. Hiermee is het patineren van zink een continu proces en kunnen grote hoeveelheden worden geproduceerd.

Na het fosfateren wordt het materiaal gedroogd. Eventueel kan men het materiaal voorzien van een chemische coating, die verkleuring als gevolg van vetvlekken (vingerafdrukken) voorkomt. Om andere beschadigingen te voorkomen, kan het materiaal ook met een beschermfolie worden geleverd.

Het proces is computergestuurd; tijdens het productieproces wordt een uitvoerige kwaliteitscontrole en kleuranalyse uitgevoerd. Zo worden alle eigenschappen van het materiaal met behulp van diverse sensoren in de gaten gehouden. Het gefosfateerde zink wordt vanuit verschillende posities gefotografeerd, waarmee een voortdurende controle op de kleurkwaliteit wordt uitgevoerd. In het geval er te grote kleurafwijkingen zijn, gaat er een sirene af, waarna men het verkleurde deel kan markeren en later kan verwijderen. De gehele productielijn is door twee man te bedienen.

Luxe product
De vraag is natuurlijk of deze investering, die aanzienlijk is, wel de moeite loont. 'Wij bemerken al jaren een stijgende vraag naar zink,' vertelt directeur Huib van Dooren. 'Vooral in de woningbouw wordt het materiaal steeds vaker voorgeschreven. Zink is een natuurproduct dat gemakkelijk is te verwerken en een luxe uitstraling oplevert. Het is daarnaast onderhoudsarm: de aanschafprijs ligt dan wel hoger dan een alternatieve dakbedekking, gerekend over dertig jaar (hoewel het materiaal gemakkelijk langer meegaat) is de investering in zink wel degelijk lonend. Deze kennis dringt steeds meer in de markt door; wij geloven daarom dat de investering in deze productielijn gerechtvaardigd is.'

Van Dooren: 'Zink is een gewild product bij architecten, die er - zowel voor het dak als voor de gevel - steeds gewaagdere ontwerpen mee maken. Men kan er immers, middels de verschillende leverbare systemen, diverse uitstralingen mee bereiken: van statig tot speels. Ook de verschillende kleurschakeringen kunnen daarin een rol spelen. De zogenaamde A-producenten voerden alle al langer gepatineerd zink. Met deze productielijn hebben wij naar onze mening een belangrijke stap vooruit kunnen zetten in de productiemethode van het materiaal.'

'Smaken verschillen: sommigen waarderen het als zink op een natuurlijke manier verouderd; anderen wensen direct de patinakleur. Ook particulieren wensen bijvoorbeeld voor hun tuin direct een regenpijp of dakgoot in de patinakleur. Met de nieuwe productielijn kunnen wij het materiaal in precies de gewenste kleur aanleveren.'

Introductie
Sinds kort is de Europese organisatie van de zinkproducent heringedeeld in een landenstructuur. Dit betekent o.a. dat er tussen de verschillende vestigingen een nauwere samenwerking zal plaatsvinden op het gebied van levering, klantencontact, kwaliteitsborging en promotie. Het nieuwe product Nova wordt gefaseerd in de markt gezet. In december zal het in Duitsland worden geïntroduceerd, de rest van Europa volgt later. Nederland moet nog even wachten op de Bouwbeurs, alwaar men het product grootscheeps zal lanceren. Naast de toepassingen op dak en gevel zal NedZink zich sterk gaan richten op de zogenaamde niches, zoals tuinmeubilair en design meubels.