Zoeken

Roofs 2004-11-26 Daglicht: betere arbeidsomstandigheden en lagere energierekening

Voor niks gaat de zon op. Deze eenvoudige zegswijze formuleert een belangrijk verkoopargument voor de thermo lichtpanelen van fabrikant Flowlight uit Heerlen. De panelen kunnen immers, doordat ze werkruimten verlichten door middel van daglicht, een aanzienlijke besparing betekenen op de energierekening. Inmiddels is het nieuwe lichtelement, dat het bedrijf onlangs introduceerde, de Vision, al op enkele projecten toegepast, o.a. op de werkloods van Gicom te Biddinghuizen.

De Vision is een doorontwikkeling op de Victory: een thermo lichtelement dat is vervaardigd uit met glasvezels versterkt polyester. De elementen zijn voorzien van een toplaag met een kleurechte film en een onderbak met een film die de permeabiliteit (= doorlatendheid van vloeistoffen en gassen) verlaagt. De toplaag fungeert als UV-barrière; in totaal hebben de panelen een lichtdoorlaat van zo'n 68%. De lichtelementen zijn aan te sluiten op alle sandwich trapeziumprofielen.

De doorontwikkeling van het product bestaat eruit, dat de Vision is voorzien van een raster dat het binnenvallende zonlicht spreidt, en daarmee een veel groter oppervlak kan voorzien van daglicht. Het element wordt vooralsnog enkel toegepast in de utiliteitsbouw. Ontwikkelingen die het product ook geschikt maken voor toepassing in de woningbouw zijn in volle gang.

Energie wordt niet goedkoper
'Daglicht is gezond en kan een belangrijke rol spelen in de verbetering van de arbeidsomstandigheden,' vertelt directeur Horeman van Flowlight. 'Dit was de voornaamste overweging van de directie van Gicom, een producent van compostverwerkingssystemen, om dit product toe te passen. Voor de bouw van de nieuwe productiehal wilde men om deze reden, net als op het reeds bestaande gebouw, een daglicht doorlatend systeem. Het bestaande gebouw is voorzien van glazen vensters bij de scheiding tussen het dak en de wand, wat een geheel andere belichting oplevert (noorderlicht).'

'Naast de arbeidsomstandigheden speelde het financiële aspect een belangrijke rol. Deze overweging is eigenlijk heel eenvoudig. Weinig mensen realiseren zich hoeveel geld men per jaar aan het gebruik van kunstlicht kwijt is. Als je uitrekent hoeveel kiloWatt je per dag hebt branden en vervolgens hoeveel dat per dag kost, is het niet moeilijk om uit te rekenen wanneer je de investering in deze panelen hebt terugverdiend. In het geval van Gicom betekent dat, ervan uitgaande dat het kunstlicht acht uur per dag vijf dagen per week brandt, en dat men 4 maanden in de winter ook bij toepassing van deze panelen het licht heeft branden, dat men de aanschaf binnen ongeveer twee jaar heeft terugverdiend. Men kan tegenwerpen dat de thermische isolatie minder is dan in een gebouw zonder deze panelen, maar dan nog weegt het niet tegen elkaar op; zeker omdat de isolerende eigenschappen van de Vision enorm zijn verbeterd. Energie wordt de komende jaren niet goedkoper, met deze lichtelementen kan men daar eenvoudig op besparen.'

Horeman: 'De elementen zijn eenvoudig met behulp van dakschroeven te bevestigen op sandwich trapezium panelen. Daar zijn geen bijzondere vaardigheden voor nodig. Verder zijn ze eenvoudig in het onderhoud: wij schrijven één keer per jaar een reinigingsbeurt voor om de lichtdoorlaat zo optimaal mogelijk te maken. De elementen zijn gewoon te wassen met water en zeep. Ook zijn de elementen in staat om grotere gewichten te weerstaan; het wordt ook toegepast in sneeuwgebieden. Maar om beschadigingen te voorkomen raden we het lopen op deze elementen af.'

Noorderlicht
De producent van compost verwerkingssystemen Gicom uit Biddinghuizen wilde het noorderlicht in de werkruimte laten schijnen. Vanwege de ligging van de loods staat de zon de hele dag op het dak. Aan beide zijden van het dak zijn in dominopatroon de elementen aangebracht, zodat de zon de hele dag naar binnen schijnt. Op de foto's is te zien dat het licht tot tegen de wanden weerkaatst. Dat komt door het raster van spiegelende kokers dat zich bevindt tussen de topplaat en de onderbak. Dit raster zorgt voor de lichtspreiding (die voor een aangenaam licht in de hele ruimte zorgt) en de extra isolerende werking.

De toepassing van Vision op dit pand behoort tot de eersten met het product in Nederland. Op korte termijn zullen echter meer toepassingen volgen, o.a. in de wanden van het nieuwe bedrijfspand van Intell bij Schiphol. Ook in het buitenland begint men het product volgens Horeman te ontdekken. Flowlight exporteert meer dan de helft van de omzet naar het buitenland.