Zoeken

Roofs 2004-11-33 Nieuwslijn

Geberit introduceert beveiligingen afvoer
Tijdens het symposium 'Hoe veilig en gezond zijn onze gebouwen?' dat Geberit BV te Nieuwegein op 4 november organiseerde, werden twee innovaties voor een veiligere waterafvoer gepresenteerd. Allereerst presenteerde de leverancier van het Pluviasysteem een inzetstuk, waarmee de noodafvoer op dezelfde hoogte als de gewone afvoer kan worden geplaatst: het inzetstuk zorgt voor de benodigde verhoging. Tevens introduceerde het bedrijf een raster dat over de afvoer heen kan worden geplaatst, waarmee het grovere vuil, die verstopping van de afvoer kunnen veroorzaken, uit de afvoer wordt geweerd. Op deze manier verwacht het bedrijf bij te kunnen dragen aan een oplossing voor het probleem van wateraccumulatie.

Koramic introduceert Dakplanner
Koramic, producent van keramische dakpannen, presenteert de Dakplanner, een hulpmiddel voor iedereen die zich bezighoudt met het plannen van het dak. Deze CD-rom is eenvoudig op iedere computer te installeren en biedt dagelijks gemak bij het plannen van het dak.

Zo is het met de Dakplanner mogelijk om keramische dakpannen uit het brede assortiment te selecteren op kleur, vorm, latafstand of model. De CD-rom berekent direct de benodigde hoeveelheden, inclusief nokvorsten, gevelpannen, onderpannen, bevestigingsmiddelen, etc. Het maken van ingewikkelde berekeningen om aan de gewenste aantallen te komen is hiermee niet meer nodig. En de gebruiker heeft direct de beschikking over o.a. Stabu bestekteksten, detail- en CAD-tekeningen en een verankeringsadvies.

De Dakplanner bevat tevens de complete technische informatiemap van Koramic en toont de gebruiker in één oogopslag alle hulpstukken inclusief maatvoeringen van het desbetreffende dakpanmodel. Het hulpmiddel is gratis beschikbaar voor iedereen die werkzaam is in de professionele dakenbranche.

Vernieuwde website IsoBouw Systems
IsoBouw Systems, fabrikant van isolerende bouwmaterialen op basis van EPS, heeft sinds kort een totaal vernieuwde website. De site is vernieuwd in uitstraling en functionaliteit, waarbij grote zorg besteed is aan de toegankelijkheid van de geboden informatie. De site biedt gemakkelijk opvraagbare bestekteksten (downloadbaar), CAD-detailtekeningen, verwerkingsvoorschriften, referentieprojecten of andere productinformatie. Daarnaast biedt de site veel informatie over isolatie-onderwerpen in het algemeen.


Bouwweer vorstverletservice
Meteo Consult introduceert de Bouwweer Vorstverletservice. Deze service via e-mail biedt in één oogopslag alle informatie voor het declareren van vorstverlet.

De nieuwe vorstverletservice is gericht op bedrijven die vallen onder de CAO voor het bedrijf. Voor het declareren van vorstverlet moet de melding 'aanvang vorst' binnen 24 uur na aanvang van het verlet bij het Risicofonds voor het Bouwbedrijf ingediend worden. Volgens de CAO voor het bouwbedrijf moet deze gebaseerd zijn op de officiële waarnemingen van de KNMI waarnemingsstations. Met de vorstverletservice van Meteo Consult beschikt u over deze officiële waarnemingen.

Per station wordt duidelijk aangegeven of de temperatuurnorm die het Risicofonds voor het Bouwbedrijf hanteert, wel of niet gehaald is. Tevens worden per station de verletverwachtingen voor de komende vijf dagen gegeven. Daarmee kan men (vorstgevoelige) werkzaamheden plannen. Een specifiek op de regio gerichte lange termijn verwachting in tekstvorm en tabel maken de service compleet.

Internationale Bouwbeurs 2005
De 25ste Bouwbeurs wordt onder het thema 'De essentie van bouwen' van 21 t/m 26 februari gehouden in de Utrechtse Jaarbeurs.

Symposium 'Veilig werken op hoogte'
Tijdens de Internationale Bouwbeurs, op woensdag 23 februari, wordt om 9.30 u in de Irenezaal het symposium 'Veilig werken op hoogte' georganiseerd, waarin o.a. door de arbeidsinspectie verslag wordt gedaan van de inspectieacties die in 2004 zijn gehouden.

Bouw Vakdagen regio noord
UHN Marketing & Communicatie organiseert op 25, 26 en 27 januari 2005 de Bouw Vakdagen in de Eurohal Van der Valk Zuidbroek.

Renovatie & Onderhoud 2005
Libéma Exhibitions organiseert van 25 tot en met 27 mei 2005 de nieuwe vakbeurs Renovatie & Onderhoud in de nieuwe Brabanthallen in Den Bosch.

Roof & Façade 2005
De internationale dak- en gevelbeurs Roof & Façade zal van 24-27 maart 2005 worden gehouden in CNR Expo in Istanbul (Turkijke). De organisatie wil met deze beurs de brugfunctie van Turkijke benadrukken tussen Europa en Azië.

Publicatie schades met isolatie
In opdracht van leverancier van isolatiematerialen Unidek BV te Gemert heeft prof. ir. Nico Hendriks een boekje geschreven over schades aan de isolatie op platte daken: Probleemloos isoleren. Schadevoorbeelden en oplossingen. Unidek heeft het boekje in eigen beheer uitgegeven en het is aldaar gratis te verkrijgen.

Nominaties De Nederlandse Bouwprijs bekend gemaakt
Op 9 november 2004 heeft de jury van de Nederlandse Bouwprijs 2005 de 12 nominaties bekend gemaakt van de vier categorieën: Bouwmaterialen en -systemen, Dienstverlening & Communicatie, Materieel en projecten.

Categorie Bouwmaterialen en -systemen
o Houten geleiderail voor autosnelwegen
Kandidaat: Samenwerkingsverband TU Delft, KIEM Substainable Innovations en centrum voor Lichtgewicht.
o WM Pacifyre Brandmanchetten o Kandidaat: Walraven BV.
o DucoTwin o Kandidaat : 'Ventilation & Sun Control'

Categorie Dienstverlening & Communicatie
o Geïntegreerd management systeem DACK
Kandidaat: Nederlandse Dakdekkers Associatie (NDA)
Zie voor verdere informatie Roofs 7-2004
o Digitale printservice speciaal gericht op de bouw
Kandidaat: File2Share Repro
o Zelfdiagnose Systeem ten behoeve van de particuliere markt
Kandidaat: Planbuilding

Categorie Materieel
o Concept voor volumeschilderwerk o Kandidaat: Sigma Coatings BV
o ARBO (Aanlijnen, Renoveren, Bouwen en Onderhouden)
Kandidaat: Unidek BV / Zie voor verdere informatie elders in dit nummer

Categorie Projecten
o Crematorium Haarlem o Kandidaat: Atelier Zeinstra van der Pol BV
o MU-Bowl, Europa's grootste houten skatebowl
Kandidaat: Maurer United Architects (MUA)
o Glaspaleis Heerlen o Kandidaat: Jo Coenen & Co

STABU bundelt de productinformatie van fabrikanten
Steeds meer commerciële toeleveranciers van productinformatie breiden hun diensten uit met elektronische ontsluitingen naast de bestaande papieren informatie. Maar voor de gebruikers van deze informatie, grotendeels de architecten, raadgevende ingenieurs, projectontwikkelaars en professionele opdrachtgevers blijft het meestal nog lang zoeken aangezien iedere uitgever een eigen index levert. De Stichting STABU heeft daarom het initiatief genomen om deze verschillende indexen te bundelen. In de publicatie van de STABU-systematiek van eind oktober 2004 is een nieuwe index opgenomen waarin de relevante productinformatie van 660 fabrikanten is opgenomen. Deze fabrikanten vertegenwoordigen gezamenlijk 70 à 80% van de omzet van de toeleveringsindustrie. In deze index zitten alle fabrikanten die kant- en klare productspecificaties in de STABU-database hebben laten opnemen, de ruim 80 fabrikanten, verenigd in de vereniging FBS, die uitgebreide zoeksystemen ("bestekservices") hebben ontwikkeld en de fabrikanten die meedoen met de Zoeksnoek van de Twee Snoeken.

10 jaar garantie op dakfolie
Morgo Folietechniek BV uit Zutphen biedt haar dak- en wandfolie 'MorgoVent' aan met een garantie voor 10 jaar. In deze garantie wordt niet alleen het product maar ook de kosten van de- en montage meeverzekerd. De garantie gaat tot een bedrag van 1.250.000 euro per gebeurtenis en per jaar van verwerking en wordt gedekt door NOWM Verzekeringen.

Bouwprognoses VROM: woningbouw leeft komende jaren op
Als het VROM-beleid om de woningbouwproductie te vergroten maximaal effect heeft, stijgt de komende jaren het aantal woningen dat wordt opgeleverd van 75.000 in 2005 tot 91.000 in 2009. Door de afspraken met de verhuurders over een ruimer huurbeleid zal een groeiend deel daarvan bestaan uit huurwoningen. Deze aantallen sporen met die van de voorlopige woningbouwafspraken met de twintig stedelijke regio's. Dit staat in de Bouwprognoses 2004-2009 van het ministerie van VROM die minister Dekker naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.