Zoeken

Roofs 2005-02-11 RSS behaalt Europese certificering

Sinds er een Europese norm voor valbeveiliging op het hellende dak gepubliceerd is (NEN-EN 13374, zie Roofs 10-2004), volgen de ontwikkelingen elkaar in hoog tempo op. Op de Bouwbeurs zal Unidek het nieuwe concept ARBO introduceren, andere producenten zijn eveneens aan de slag gegaan met de invulling van de norm. Roof Safety Systems (RSS), dat in Nederland op de markt wordt gebracht door de Vlutters Groep Oldenzaal, is het eerste systeem dat aan de nieuwe normering voldoet.

RSS is een collectief valbeveiligingssysteem dat kan worden toegepast op zowel platte als hellende daken. Het hekwerk kan om de dakrand worden gehaakt en steunt met een staander tegen de gevel. Voordeel van dit systeem is dat het licht is (de hekken zijn eenvoudig het dak op te transporteren) en op het dak gaat geen ruimte verloren aan de valbeveiliging. Met dit systeem is het voor werkzaamheden op het hellende dak niet meer nodig steigers op te bouwen, wat in woonwijken immers dikwijls problematisch is in verband met tuinen, etc. Het systeem is ontwikkeld door Dakdekkersbedrijf Bakker BV uit Venlo, dat het systeem begin 2003 introduceerde (zie Roofs 2-2003). Het systeem wordt door de Vlutters Groep op de Nederlandse markt verkocht. ‘RSS is in vergelijking met andere systemen duurder in de aanschaf, maar voordeliger in het gebruik: men kan de veiligheidswerkzaamheden daarom goedkoper aanbieden,’ vertelt Jan Bakker, uitvinder van dit systeem en directeur eigenaar van Dakdekkersbedrijf Bakker BV.

In het buitenland bestaat een dergelijk systeem niet; men wil de verkoop daarom ook internationaal gaan aanpakken. Voor de Duitse markt zijn er al contacten gelegd met de bouwmaterialen groothandel Geda; in België zal de verkoop worden verzorgd door Apok Dakmaterialen. Ook daarbuiten is men op zoek naar geschikte partners. Om het systeem in het buitenland succesvol op de markt te kunnen zetten, dient men aan de aldaar geldende normen te voldoen.

In juni 2004 is de Europese norm voor valbeveiliging gepubliceerd: NEN-EN 13374. Men is daarom gaan werken aan een certificering volgens de Europese norm. Voor de strenge testmethoden is volgens stringente regels een proefdak opgebouwd, alwaar men de testen heeft uitgevoerd: zo liet men o.a. een gewicht van 100 kg met een enorme vaart tegen het hekwerk botsen. Eind 2004 behaalde men het EU-certificaat op dit systeem, waarmee de weg open lag voor de internationale verkoop van dit systeem. ‘Probleem is vaak dat men nog naar de nationale norm vraagt, maar de Europese norm staat boven de nationale normeringen,’ aldus Bakker.

In de norm zijn diverse aanvullende bepalingen opgenomen, zoals het aanbrengen van tussenbeveiligingen en een extra beveiliging voor de kopgevel (zie hiervoor het artikel ‘De veiligheidsnorm in de praktijk in Roofs 10-2004). De markt heeft daar nog geen antwoord op kunnen formuleren, maar de heer Bakker is al wel bezig met het ontwikkelen van oplossingen hiervoor binnen het RSS-systeem. ‘Maar onze eerste zorg is nu het systeem goed in de internationale markt te zetten; daarna kunnen we werk maken van de aanvullingen op het systeem.’

Het RSS-systeem zal tijdens de Bouwbeurs te bezichtigen zijn op de stand van Vlutters en Geda:

hal 7, standnummer A080