Zoeken

Roofs 2005-02-12 Nieuw zelfrespect voor de bouw

Van 21 tot en met 26 februari wordt in de Jaarbeurs te Utrecht de 25ste editie van de tweejaarlijkse Internationale Bouwbeurs georganiseerd, wat inhoudt dat de beurs haar vijftigste verjaardag viert. Thema is dit jaar ‘De essentie van bouwen’ en de organisatie heeft zich ten doel gesteld het imago en zelfrespect van de bouw, ‘na alle negatieve berichtgeving’, weer op te vijzelen. In dit artikel worden de activiteiten op de Bouwbeurs uiteen gezet, gevolgd door presentaties van de exposanten uit de dakenbranche.

Deze editie van de Bouwbeurs is de eerste waarbij gebruik is gemaakt van het zogenaamde Customer Value Programme. Dit houdt in dat de organisatie, VNU Exhibitions, de exposant adviseert over de geschikte beurslocatie aan de hand van een vragenlijst op de internetmodule ‘De Strategiecoach’. De vragen hebben betrekking op de bedrijfs- en beursdoelstellingen. Ook op andere manieren wordt de exposant begeleid, bijvoorbeeld via de Leadmarketing, een andere internetmodule, waarmee men de beursdoelstellingen en het daaraan gekoppelde aantal vervolgafspraken (leads) kan bepalen. Bezoekers kunnen zich via de website van de exposant aanmelden, waarmee deze vooraf inzicht krijgt welke relaties de stand gaan bezoeken, zodat hij in staat wordt gesteld gerichte afspraken te maken met belangrijke klanten. De organisatie verwacht ongeveer 100.000 bezoekers. Tegelijk met de Bouwbeurs zal de vakbeurs Bouw & ICT worden georganiseerd.

Activiteiten

Naast het beursgedeelte worden er diverse andere activiteiten georganiseerd, zoals het Gala van de Nederlandse Bouw, diverse symposia, exposities en prijsuitreikingen. Voor de dakenbranche is vooral het symposium ‘Veilig werken op hoogte’ van belang, dat op woensdag 23 februari om half 10 wordt gehouden in de Irenezaal. Tijdens deze bijeenkomst wordt verslag gedaan van de inspectieacties die in 2004 zijn gehouden in de bouw. Ook wordt ingegaan op de leidraad Veilig Werken op Hoogte; daarnaast zijn er op het symposium lezingen over actuele thema’s, zoals vierseizoenenarbeid, waarbij het doorwerken in de winter centraal staat.

Tijdens het Gala van de Nederlandse Bouw (op de avond van maandag 21 februari in het Beatrix Theater) zullen de winnaars van de Nederlandse Bouwprijs bekend worden gemaakt. Diverse bedrijven uit de daken- en installatiebranche zijn voor deze prijs genomineerd, te weten:

•              de Nederlandse Dakdekkers Associatie (NDA) met het managementsysteem DACK (Doeltreffende Actieve Continue Kwaliteitsvberbetering). Wij berichtten hierover in Roofs 7-2004;

•              Unidek met het veiligheidsconcept voor hellende daken ARBO (Aanlijnen, Renoveren, Bouwen en Onderhouden). Het concept zal op deze Bouwbeurs officieel worden geïntroduceerd, een voorbeschouwing publiceerden wij in Roofs 11-2004;

•              Walraven BV met het WM Pacifyre MK II Brandmanchet. Dit brandmanchet is zonder extra bevestigingsmaterialen te installeren en voorkomt dat vuur en rook langs buizen in naastgelegen ruimten terecht kunnen komen.

In Roofs 11-2004 zijn alle nominaties van de Nederlandse Bouwprijs bekend gemaakt.

Een andere interessante happening op de Bouwbeurs is bijvoorbeeld in Hal 7 op standnummer D124 de expositie ‘Material Skills, Evolution of Materials’, een reizende tentoonstelling over de meest uiteenlopende bouwmaterialen, van transparant beton tot staal, zink en aluminium, die op de Bouwbeurs zijn première beleeft. In Hal 1 is het Aluminiumplein in ere hersteld, op het buitenterrein zal een expositie met groot materieel worden ingericht en de VSB organiseert op donderdag 24 februari de steigerbouwwedstrijden. Voor architecten is de Fototentoonstelling ‘De essentie van bouwen in beeld’ wellicht interessant: in Hal 2 is een expositie van 22 architectonische  foto’s ingericht; waarbij binnen het thema ‘De essentie van bouwen’ is gekozen voor het onderwerp bescherming. Verder organiseert NEN gratis inloopseminars.

Filippijnen

In plaats van een feest rond het vijftigjarig jubileum van de Internationale Bouwbeurs, heeft men besloten in samenwerking met Habitat for Humanity achttien huizen in de Filippijnen te bouwen voor mensen die zijn aangewezen op krotwoningen. 28 gegadigden (exposanten, architecten en aannemers) hebben deze huizen van 17 tot en met 26 september 2004 samen met de lokale bevolking gebouwd in Lucena City, op drie uur reizen van de hoofdstad Manilla. Habitat for Humanity gaat uit van het ‘niet geven maar delen’- principe: toekomstige bewoners investeren zelf honderden uren in de bouw van hun eigen huis, voor de financiering krijgen zij een renteloze lening.

Openingstijden en bereikbaarheid

De Internationale Bouwbeus 2005 wordt van maandag 21 tot en met zaterdag 26 februari 2005 georganiseerd in de gehele Jaarbeurs in Utrecht. De beurs is dagelijks geopend van 9.30 tot 17.30 uur. Op zaterdag is de beurs korter geopend: van 9.30 tot 16.00 uur.

De Utrechtse Jaarbeurs is het gemakkelijkst per trein te bereiken: het complex bevindt zich aan de achterkant van het station Utrecht CS. Voor automobilisten is er een Park+Ride service verzorgd. Het Park+Ride terrein is direct gelegen aan de A27 op het Utrechtse Veemarktterrein. Vanaf woensdag 23 februari pendelen de Stiho shuttle bussen met grote frequentie tussen het Veemarktterrein en de Jaarbeurshallen.

De vorige editie van de Internationale Bouwbeurs, die in 2003 werd georganiseerd, telde de organisatie ruim 114.000 bezoekers. Gemiddeld werd de beurs door bezoekers gewaardeerd met een 7,3; exposanten deelden het cijfer 7,4 uit.