Zoeken

Roofs 2005-03-23 Meer dan 110 duizend bezoekers op Internationale Bouwbeurs 2005

Op de Internationale Bouwbeurs 2005 zijn in totaal 113.311 bezoekers geweest. Samen hebben ze meer dan 1,6 miljoen standbezoeken afgelegd. Tweederde van de bezoekers is rechtstreeks betrokken bij investeringsbeslissingen. 83% van de bezoekers stelde tevreden te zijn met het aanbod. Het gemiddelde rapportcijfer voor de beurs is uitgekomen op 7,3.

De waardering van exposanten heeft met 7,6 een recordhoogte bereikt.

De Internationale Bouwbeurs 2005 werd van 21 tot en met 26 februari jl. in de Jaarbeurs in Utrecht gehouden.

Bauder BV vestigt aandacht op producten voor het platte dak

Bauder BV vestigde tijdens de Bouwbeurs met name aandacht op de systemen voor het platte dak uit het assortiment. BauderTEC is een compleet koudzelfklevend bitumineus dakbedekkingssysteem. De verschillende componenten zijn zoveel mogelijk op elkaar afgestemd en vormen daarom een homogene dakopbouw.

Het systeem bestaat uit:

•              de SBS dampremmer KSD, die thermische belasting van de ondergrond voorkomt en de positiestabiliteit van de harde isolatiematerialen verbetert;

•              de koudzelfklevende SBS onderlaag KSA fungeert als eerste laag op de isolatie of direct op de ondergrond;

•              De toplagen KSO en KSO SN zijn zelfklevende toplagen die hoge mechanische belastingen kunnen weerstaan; de BauderKARAT is een SBS brandrol voorzien van leislag en kan worden toegepast indien voor de brandmethode wordt gekozen.

Lafarge Dakproducten presenteert De Nieuwe Hollander

In de huidige markt van dakpannen is het aanbod groot en nog immer groeiend. Lafarge Dakproducten heeft besloten haar nieuwe keramische dakpan De Nieuwe Hollander een merklading mee te geven, waarin de onderscheidende productkenmerken vervat zijn.

Het ‘Hollandse’ in de naam verwijst naar de traditionele Nederlandse dakarchitectuur waarin deze dakpan door zijn vorm en kleuren thuishoort. Het ‘nieuwe’ verwijst in de eerste plaats naar de wijze waarop deze dakpan invulling geeft aan het modulaire bouwen. Het duidt ook op de grotere panafmetingen, waarmee de vertrouwde golving op het dakvlak een eigen aanzien krijgt.

De dakpan voldoet dankzij de maatvoering aan de eisen van het modulaire systeem. Onder meer dankzij de typisch Nederlandse gevelpan, die geen uitsparingen heeft en dezelfde breedte kent als de overige dakpannen, is De Nieuwe Hollander gemakkelijk te verwerken voor de dakdekker en eenvoudig te detailleren door de architect. De dakpannen zijn verkrijgbaar in natuurrood (op rode scherf) en zwart vol donker (op donkere scherf).

Om snel een brede bekendheid te genereren bij de relevante doelgroepen, heeft Lafarge ervoor gekozen een opvallende campagne in te zetten. In deze campagne wordt het Hollandse karakter van de dakpan benadrukt door gebruik te maken van typisch Nederlandse sfeerbeelden van landschappen of plaatsen, mensen en producten.

Eternit introduceert de Boronda

Eternit vierde tijdens de Bouwbeurs de honderdste verjaardag met de introductie van de Boronda, een nieuwe leipan. De Boronda is uitgevoerd met afgeronde randen. Door de vormgeving en vernieuwde afwerkingslaag stroomt water (en vuil) er heel makkelijk af. Deze afgeronde randen geven mossen weinig kans. Eternit is de enige producent ter wereld die deze innovatie aanbiedt.

In vergelijking met andere leien bezit de nieuwe lei enkele bijzondere kenmerken. De afgeronde randen en het extra gladde oppervlak bezitten een drievoudige krasbestendige afwerkingslaag. Dit zorgt niet alleen voor een esthetische verbetering, ook de fysische eigenschappen van de lei zijn aanzienlijk geoptimaliseerd. De fabrikant biedt een garantie van 10 jaar op een homogene veroudering.

De Boronda lei is vervaardigd uit een mengsel van cement en minerale vezels. Elke lei wordt door drie verflagen beschermd. De pan kan gebruikt worden op daken met een hellingsgraad vanaf 25° en is bestand tegen de meest extreme weersomstandigheden. De lei is medio 2005 uit voorraad leverbaar, past op elk dak en is leverbaar in een strakke donkergrijze tint en in twee formaten: 60 x 32 cm en 45 x 32 cm.

Tijdens de Bouwbeurs ontving het bedrijf het ISO-certificaat

Zelfdragend dampdicht sandwichpaneel

Top-Trading, importeur van de Endele isolatiesystemen voor metalen daken en gevels, introduceerde tijdens de Internationale Bouwbeurs het Endele Plus-paneel, een zelfdragend dampdicht sandwichpaneel. Het paneel is opgebouwd (van binnen naar buiten) uit aluminium witgelakt plaatmateriaal (80 mm), PIR-isolatie (15 mm), akoestische isolatie (15 mm), gelamineerde plaat en een aluminium toplaag. Tussen deze toplaag en de metalen afdekking (zink, koper, aluminium of RVS) wordt een scheidingslaag aangebracht. Voorts is er een ingenieus koppelmechanisme in het paneel aangebracht, waardoor de panelen naadloos scharnieren. Het Endele plus-paneel is met name geschikt voor vlakke toepassingen.  Het nieuwe paneel is het eerste zelfdragende paneel dat voor de markt beschikbaar is.

De Endele systemen, en dus ook dit nieuwe systeem, maken het mogelijk een metalen dak ongeventileerd te isoleren. Het paneel is eenvoudig en snel te monteren. Op het zelfdragend sandwichsysteem zijn alle metalen in alle systemen te bevestigen.

Lunchcongres Ubbink: nieuw licht op verantwoord bouwen

Producent van bouwproducten voor de schil van de woning Ubbink Nederland BV uit Doesburg organiseerde tijdens de Bouwbeurs een lunchcongres onder leiding van pianist Cor Bakker. Het congres werd op drie achtereenvolgende dagen gehouden. Thema van het congres was: ‘Nieuw licht op verantwoord bouwen.’ De sprekers, waaronder Jan Weijers van Stichting Het Hellende Dak en André van den Engel van Vebidak, gingen in op milieu- en veiligheidsaspecten van het werken in de bouw.

Weijers kondigde het nieuwe A-blad voor het werken op hellende daken aan, dat naar verwachting eind 2005 gereed zal zijn. Hij pleitte ervoor dat veiligheid in de gebruiksfase van het gebouw wordt opgenomen in het Bouwbesluit. Andere sprekers waren o.a. Geert Verlind van Stichting Natuur & Milieu, Arno van Breemen van de Unie van Waterschappen, Harry Nieman van Adviesbureau Nieman en Dick van Schellebeek van Ubbink BV.

Ubbink introduceert Ubiflex

Ubbink introduceerde tijdens de Bouwbeurs Ubiflex. Dit product kan worden toegepast in alle bouwdetails waarin een waterdichte laag is vereist (zoals voor loketten van schoorstenen, aansluitingen van de fundering, kozijnen aan de langsgevel, aansluitingen van het hellende en platte dak, slabben onder ramen en dakkapellen). De waterdichte lagen zijn in alle opzichten betrouwbaar en hebben een levensduur die aansluit bij de levensduur van gebouwen.

Het product is in alle fasen niet schadelijk voor het milieu: zowel in de productie, bij de verwerking, over de volle levensduur en na sloop. Omdat er geen schadelijke stoffen uit het materiaal vrij komen, kan het zonder gevaar voor de gezondheid van de verwerker worden toegepast. Ook in de verwerking biedt de innovatie voordelen. Het product kan zonder problemen op grote lengten worden verwerkt. Omdat het zeer licht is, kan de verwerker gemakkelijk hele rollen (afhankelijk van de breedte: 6 of 12 meter lang) mee naar de werkplek nemen. Een rol Ubiflex weegt maximaal 19 kg.

Lintjes voor KOMO-gecertificeerde bedrijven in dakenbranche

Op de eerste dag van de Internationale Bouwbeurs 2005 werd aan de KOMO-gecertificeerde exposanten een geel lintje met bijbehorende oorkonde uitgereikt. De actie was bedoeld om het belang van onafhankelijke kwaliteitsborging te benadrukken en maakt deel uit van de KOMO promotiecampagne. Deze campagne heeft tot doel de KOMO-systematiek duidelijk te maken. Met de oorkonde en het lintje prominent in de stand werd op de Bouwbeurs zichtbaar gemaakt welke bedrijven in het bezit zijn van een KOMO-certificaat, en daarmee voldoen aan de minimale kwaliteitseisen. Een (onvolledig) overzicht.