Zoeken

Roofs 2005-05-36 Nieuwslijn

Onderzoek naar milieueffecten van dakbedekking (2)

In aanvulling op het artikel ‘Onderzoek naar milieueffecten van dakbedekking’ (Roofs 4-2005) plaatst Roofs met dank aan Erik Steegman, APR Group/B&U bijgaand de resultaten van de nieuwe berekening van de SKZ-studie "Levensduur van EPDM dakbanen" op basis van een 50-jarige levensduur van EPDM. In de SKZ-studie worden criteria geformuleerd voor het bepalen van de te verwachten gebruiksduur en de minimale levensduur  van EPDM.

Op basis van de door het NIBE berekende levensduur van 50 jaar voor EPDM, kunnen de milieu-effecten van dakbedekkingen als volgt worden geclassificeerd:

Product                                  V. milieukosten    Milieuklasse

Elastomeer EPDM – membraan

levensduur 50 jaar               _            1,71         1a

Elastomeer EPDM - dakbanen

(met SBS gecacheerd)

levensduur 50 jaar                   _       2,63         1c

TPO – dakbanen  _                         4,00         2c

POCB – dakbanen _                       4,77         3a

PVC – dakbanen  _                         6,40         3b

APP – dakbanen  _                         6,71         3b

SBS – dakbanen  _                         7,39         3c

Bij een voor het NIBE-onderzoek gehanteerde levensduur van 25 jaar EPDM was dit:

Product                                      V. milieukosten    Milieuklasse

Elastomeer EPDM – membraan

(levensduur 25 jaar)  _                             3,41         1a

TPO – dakbanen  _                                 4,00         1b

POCB – dakbanen               _                 4,77         1c

Elastomeer EPDM  dak

banen (met SBS gecacheerd)                  5,26         1c

PVC – dakbanen  _                                6,40         2a

APP – dakbanen  _                                6,71         2a

SBS – dakbanen  _                                7,39         2b

In deze tabel staat ‘Klasse 1’ voor de beste keuze op het gebied van milieu, waarbij ‘A, B en C’ de subklassen vertegenwoordigen. Dat een levensduur van 50 jaar realistisch is, wordt onderschreven door de heer Abrahams van het NIBE; de resultaten van de SKZ-studie waren echter te laat bekend om mee te nemen in de juist veranderde milieukwalificatie.

Nieuw vakblad: Bouw & Veiligheid

Vanaf mei 2005 zal Mandate Publishers een nieuw, tweemaandelijks vakblad op de markt zetten: Bouw & Veiligheid. Dit is een vakblad dat zijn inhoud exclusief afstemt op de ontwikkelingen en technieken in het vakgebied veiligheid en dat daarmee toonaangevend wil zijn in de sector.  De redactie heeft zich tot taak gesteld vakgerichte informatie ter kennis te brengen aan een brede lezerskring die beroepshalve is betrokken bij besluitvorming, ontwerp of andere veiligheidswerkzaamheden met betrekking tot de bouw. Een keur aan specialisten uit gezaghebbende organisaties en toonaangevende bedrijven werkt aan het blad mee. Bouw & Veiligheid wordt tweemaandelijks gratis verspreid in een oplage van ongeveer 14.000 exemplaren onder een zeer brede doelgroep, waaronder woningbouwverenigingen, aannemersbedrijven, producenten, toeleveranciers, architecten, overheidsinstellingen, onderwijsinstellingen, spoorwegen en luchtvaart, etc. Het eerste nummer, dat medio mei verschijnt, zal werken op hoogte als centraal thema hebben.

Dirks Klimmaterialen ontvangt KOMO-Klimkeur certificaat

Dirks Klimmaterialen uit Helmond heeft maandag 18 april jl. in Wageningen het KOMO- KlimKeur certificaat voor professioneel klimmateriaal in ontvangst mogen nemen. Het certificaat dat werd uitgereikt door de directeur van de Certificerende Instelling SKH, de heer Wigboldus, bevestigt de kwaliteit van de ladders en trappen. Naast Dirks Klimmaterialen ontvingen nog twee producenten het onafhankelijke kwaliteitskeurmerk. Het is het eerste keurmerk dat door KOMO op productniveau in Nederland wordt uitgegeven.

AGENDA

Dakontmoetingsdagen 2006

Deze vakbeurs voor de dakensector zal plaatsvinden op 24,25 en 26 januari 2006 in de Evenementenhal te Gorinchem

Renovatie & Onderhoud 2005

Libéma Exhibitions organiseert van 25 tot en met 27 mei 2005 de nieuwe vakbeurs Renovatie & Onderhoud in de nieuwe Brabanthallen in Den Bosch.

Installatie & Sanitair Vakbeurs

De vakbeurs voor installatie en sanitair vindt plaats van 24 t/m 26 mei in de Brabanthallen te ’s-Hertogenbosch.

Symposium EPBD en Europese energieprestatienormen

NEN organiseert op 15 juni 2005 samen met SenterNovem een symposium over de gevolgen van de Europese Richtlijn EPBD (Energy Performance for Buildings Directive). De exacte locatie, aanvangstijden en prijzen zullen later bekend worden gemaakt.

Uitbreiding assortiment Tegola Canadese

Aabo Trading heeft twee nieuwe, vormvaste perliet-bitumenleien van Tegola Canadese in het programma opgenomen. Het betreft een exclusieve bitumenlei met een een zink-titanium toplaag en eenzelfde type lei met een groen patina koperafwerking, die Prestige Antique wordt genoemd. Beide leien zijn ontworpen voor exclusieve projecten met allure en passen in zowel klassieke ontwerpen als moderne dak- en geveldesigns. Dankzij de dikke lei ontstaat een robuust en duurzaam design; de leien kunnen desgewenst dragend worden aangebracht.Voor beide varianten is een uitgebreid accessoire-programma verkrijgbaar.

Deze producten zijn een toevoeging aan het bestaande assortiment van Tegola Canadese dat al in vele landen aansprekende projecten heeft gerealiseerd met deze exclusieve serie.

Altrex neemt certificaten KOMO-KlimKeur in ontvangst

Op 18 april 2005 heeft Altrex de certificaten van het onafhankelijke kwaliteitskeurmerk KOMO-KlimKeur voor professioneel klimmateriaal officieel in ontvangst genomen. Het betreft de certificaten voor de professionele trappen, types Andes en Taurus en de professionele ladders, types Nevada, Rocky en Mounter.  Vanaf juni zullen deze producten met de herkenbare groene KOMO-KlimKeur sticker de markt instromen.

De Altrex KOMO-KlimKeur producten voldoen gegarandeerd aan de Nederlandse Arboregelgeving (NEN 2484 en Warenwet) met enkele aanvullende veiligheidseisen. Zo zien werkgevers, werknemers én de Arbeidsinspectie in één oogopslag aan de groene KOMO-KlimKeur sticker of het product voldoet aan de geldende eisen.

DVD "Van Dak tot Wegdek"

Op 14 april werd de DVD "Van Dak tot Wegdek" officieel overhandigd aan de gedeputeerde van milieu van de provincie Noord-Brabant. Het gaat hier om een DVD waarop informatie te zien is over het hergebruik van bitumineus materiaal.

Hergebruik van grondstoffen vormt één van de peilers van een duurzaam ingerichte samenleving. Realisatie van hergebruik vereist goede samenwerking tussen alle schakels in de keten en de bereidheid om innovaties een kans te geven. De toepassing zal niet alleen milieutechnisch, maar ook economisch aantrekkelijk moeten zijn. Bij het project "Van Dak tot Wegdek" wordt bitumen dakbedekking opgewerkt tot grondstof voor de wegenbouw. Hierbij komen alle belangrijke aspecten aan de orde. Het is daarmee een mooi voorbeeld om ketenbeheer van grondstoffen zichtbaar te maken. Aangetoond wordt dat hergebruik van bitumen dakbedekking mogelijk is.

Het project is tot stand gekomen door samenwerking van de Provincie Noord-Brabant, Stichting Dak & Milieu en verschillende bedrijven. De film is te bekijken op de website van Probasys (www.bitumeninfo.nl) en bij stichting Dak & Milieu te bestellen.

PERSONALIA

Philip Demey: Technical Support

Philip Demey is per 1 maart 2005 aangesteld als Technical Support bij Recticel Insulation Benelux. Hij verzorgt in deze functie bouwtechnische ondersteuning naar klanten en relaties toe. Bovendien tekent hij de afschotplannen van de Benelux-organisatie uit en verleent hij ondersteuning bij projectopvolging. Demey heeft in zijn vorige functie veel ervaring opgedaan met tekenprogramma’s. Dit zal de service van Recticel Insulation extra versterken.

Leo Hoekstra commercieel directeur Troelstra & de Vries

Per 1 april 2005 is de heer Leo Hoekstra als commercieel directeur toegetreden tot de directie van Troelstra & de Vries BV. De heer Hoekstra was reeds enkele jaren als verkoopleider werkzaam binnen het bedrijf en zal in nauwe samenwerking met de heren F.R. Troelstra en J.B. de Vries het directieteam gaan vormen.

Unilin presenteert Unirepur

Op de vakbeurs Renovatie & Onderhoud, die van 25 t/m 27 mei in de Brabanthallen in ’s-Hertogenbosch wordt gehouden, presenteert Unilin Systems B.V het vernieuwde renovatie dakelement type Unirepur. Om de isolatiewaarde te verhogen, wordt het element uitgevoerd met aan boven en onderzijde een cacheerlaag van Alu/Polyetheen. Door deze aanpassing verbetert de warmtegeleidingscoëfficiënt (lambda waarde) sterk waardoor het element in een nog dunnere uitvoering kan worden toegepast. De aanpassingen aan de dakconstructie en goten zullen door toepassing van deze dakplaat tot een minimum kunnen worden beperkt. Het element is bij uitstek geschikt om een bestaand dakbeschot na te isoleren en wordt vooral toegepast in de woningrenovatie.

Door de hoge isolatiewaarde van de PU isolatieplaat, met aan beide zijden een aluminium  gecoate polyetheenlaag, heeft een dakconstructie voorzien van dit Unilin element- in vergelijk met Polystyreen renovatieplaten met een gelijke dikte- een ca. 20% betere isolatiewaarde.

Innovatie Van Wylick

Van Wylick Isolerende Mortels BV heeft in april van dit jaar een compleet nieuwe (afzak)installatie in gebruik genomen. Gerrit van Wylick heeft volledig aangestuurd op deze nieuwe ontwikkeling. ‘Tot enkele maanden geleden werkten onze medewerkers met verschillende producten, die deels in ons magazijn geproduceerd werden, deels werden we door leveranciers beleverd. Zakken gerecycled polystyreen, ENCI-C cement, toeslag- en hulpstoffen en water waren de basis voor Betopor C-EPS, die op de bouwplaats werden vermengd tot isolerende mortel. Door investeringen kunnen we nu kant-en-klaar zakken produceren, palletiseren en vervoeren naar het bouwproject. Er hoeft slechts water toegevoegd te worden om een kwalitatief hoogwaardige isolerende mortel te verkrijgen.’

Van Wylick: ‘Recycled polystyreen en cement worden nu in bulk ingekocht. Enerzijds komt dit het product ten goede doordat continu dezelfde kwaliteit geleverd wordt, maar anderzijds, in tegenstelling tot wat velen denken, kan er goedkoper geproduceerd worden. In de huidige markt, waar veel op prijs geconcurreerd wordt, zijn wij als onderaannemer afhankelijk van onze relaties, met name dakdekkersbedrijven. Door deze investeringen en daaruit voortvloeiende prijsverlagingen, zijn we zelfs nog beter in staat te concurreren in de nieuwbouwmarkt met een product van hoogwaardige kwaliteit. De investering vormt de basis voor bredere afzetmogelijkheden en vormt een stabiele basis voor de toekomst. We zijn erg benieuwd of onze relaties net zo enthousiast zijn als wij en iedereen is uiteraard van harte welkom in Heeswijk Dinther om de installatie te komen bewonderen.’