Zoeken

Roofs 2005-07-10 Felsbanen zonder te felsen

De Italiaanse leverancier van metalen daksystemen Riverclack begint in Nederland voet aan wal te krijgen. Met de vijf verwerkers die het merk in Nederland voeren zijn inmiddels al een aantal projecten uitgevoerd. Een van de meest opvallende tot nu toe is de sporthal Boswijk, die momenteel in Ypenburg (Rijswijk) wordt gebouwd. Een gesprek met Kees Liket van Riverclack Benelux BV over het systeem.

Men kent Kees Liket natuurlijk voornamelijk als directeur van Liket Metaalbouw uit Vught. De nieuwe BV is opgericht om het systeem op een goede manier op de markt te zetten. Het bedrijf functioneert als Nederlandse afdeling van de leverancier en opereert als zodanig als importeur van het systeem. Bewust is ervoor gekozen het systeem met meerdere partijen op de markt te zetten, zodat een landelijke dekking en accurate service kon worden gewaarborgd.

Het Riverclack-systeem wordt door de volgende bedrijven aangebracht:

•          Viruma BV, Beverwijk

•          Erdo BV, Capelle a/d IJssel;

•          P.I.B. Holland BV, Nijkerk;

•          W.S.U. BV, Uden;

•          Liket Metaalbouw, Vught

Roeven

Dat het systeem in de huidige markt toekomst heeft, toont de bouw van de sporthal Boswijk. Het gebouw, dat vlak naast de bijbehorende school wordt gerealiseerd, krijgt een statige uitstraling. Men wilde op het dak een koperen uitstraling bereiken. Daarom was het oorspronkelijke plan een koperkleurige kunststof dakbedekking met roeven op het dak aan te brengen. Liket, die namens Liket Metaalbouw bij de ontwikkeling van de onderconstructie betrokken was, stelde hierop het aluminium systeem voor, dat juist op de Nederlandse markt werd geïntroduceerd. Het systeem bleek een goed alternatief en de plannen werden aangepast.

De duurzaamheid van aluminium bleek een belangrijk argument om voor het systeem te kiezen. Maar ook de specifieke voordelen van het Riverclack-systeem speelden een belangrijke rol. Waarin verschilt het systeem van de gangbare felssystemen? Men hoeft deze banen om te beginnen niet te felsen. De bevestigingssteuntjes worden aan de dakbanen geklikt, vervolgens worden deze aan de ondergrond geschroefd. Daarna wordt de andere dakbaan in het steuntje geklikt, deze is eenvoudig met de voet in het klemsysteem te drukken. ‘Deze werkwijze bevordert de snelheid van werken aanzienlijk,’ vertelt Liket. ‘Met een man of acht is het gehele dak van 50 x 50 m binnen een dag gelegd. Het systeem is vanzelfsprekend duurder dan een kunststof dakbedekking, maar kan, mede vanwege de snelle applicatie, met de prijs goed concurreren met vergelijkbare systemen.’

Een andere opvallende eigenschap van het systeem is dat het goed beloopbaar is. Door de vorm van de panelen en de dwarsribbels die erin zijn aangebracht, vervormt het materiaal niet als er krachten op worden uitgeoefend.

Klemsysteem

De dakopbouw van de sporthal, van onder naar boven, is als volgt:

•          geperforeerd staaldak;

•          cannelurevulling;

•          dampremmende laag;

•          EPS isolatie;

•          geluidsdemper (glaswol deken);

•          aluminium felsbanen.

De aluminium dakbanen zijn gemonteerd op houten regels die met een onderlinge afstand van 1.70 m op de onderconstructie zijn gemonteerd. Het klemsysteem (zie tekening) is er speciaal op ontworpen grote zuigkrachten als gevolg van de wind te kunnen weerstaan. Als door windzuiging de dakbaan wordt opgetild, wordt de klem dieper in het steuntje gedrukt. Het systeem kan een windzuiging tot 700 kg weerstaan. Dichter bij de dakrand is de zuigkracht groter, en heeft men besloten de houten regels dichter bij elkaar (1.35 m) te plaatsen.

Wat betreft de waterdichtheid heeft de fabrikant het systeem ook uitvoerig getest. De overlap, traditioneel een kritisch punt, is waterdicht doordat de felsbanen elkaar op een ingenieuze manier overlappen. Hiermee sluiten ze het systeem geheel waterdicht af. Tevens is het systeem, vanwege de ribbelige vormgeving, in hoge mate drainerend. Op vlakke (met Riverclack) en licht hellende daken (3-5%) (met Rivergrip) zijn de banen waterdicht.

Werkwijze

De dakbanen zijn op de bouwplaats met een mobiele machine gevormd en vervolgens met een kraan het dak op gehesen. Daar werden ze met de Rivergrip op het dak bevestigd. Het dak is verdeeld in twee ongelijke zijden, één van 33,5 meter (2/3 van het dak), het andere van 16,5 meter. Eenmaal op het dak waren de banen op eenvoudige wijze verder te verwerken. De gevels zijn aan de bovenzijde van hetzelfde materiaal voorzien. Met hetzelfde systeem zijn ook dakbanen van andere materialen te verwerken. Zo zijn in Nederland ook al projecten uitgevoerd in koper. In het buitenland weet men dat met andere metalen ook opvallende resultaten zijn te bereiken; Liket vertrouwt er vast op dat Nederland daar snel genoeg in volgt.

Sporthal Boswijk

Opdrachtgever: Dienst OCW, Den Haag

Hoofdaannemer: Pellikaan Bouwbedrijf Tilburg BV

Dakdekker: Liket Metaalbouw BV, Vught