Zoeken

Roofs 2005-09-42 Eerste hulp bij Daklekkages

Een lekkend dak moet zo snel mogelijk weer dicht, en niet pas na een paar uur, als de regenbui voorbij is. Producent van afdichtingsproducten Illbruck Sealant Systems BV uit Arkel heeft hiertoe in samenwerking met Shell een compleet nieuw assortiment voor onderhoud en reparatie ontwikkeld. Een gesprek met Business Development Manager Michel Mureau.

De twee bedrijven hebben al eerder gezamenlijk een product op de markt gezet, namelijk het bekende Tixophalte. Met de introductie van het Shell All-weather Dakassortiment beschikt de dakenbranche over een uitgebreid assortiment producten voor onderhoud en reparaties van daken, die ongeacht de vochtigheidsgraad van de ondergrond kunnen worden toegepast: men claimt zelfs met een aantal van deze producten de reparaties op een natte ondergrond te kunnen uitvoeren.

Dakreparatieset

Het gaat hier om een reeks complementaire producten, met als uitgangspunt dat men eventuele calamiteiten op elk dak binnen de kortst mogelijke termijn, dus onder alle weersomstandigheden, kan opvangen. Het assortiment bevat verschillende soorten kits, coatings, lijmen en tapes, die geschikt zijn om reparaties te verrichten op platte daken met zowel bitumineuze als kunststof dakbedekkingen. De producten zijn zodanig ontwikkeld, dat ze op de meest uiteenlopende ondergronden hechten en zelfs ónder water kunnen worden aangebracht. Voor een correcte uitvoering heeft men met medewerking van BDA ter ondersteuning van de eindgebruiker een applicatiefilm gemaakt.

De verschillende producten zijn los te verkrijgen, maar men biedt ze als extra service ook aan in speciale sets. De All-weather Dakreparatieset is het S.O.S. hulppakket, waar veel van deze producten in zijn opgenomen. De set bevat:

•          een nieuw ontwikkelde bitumenkit;

•          een reparatietape (geschikt voor reparaties aan de dakgoot, in lood of in oude bitumineuze dakbanen)

•          een staalborstel;

•          een roller;

•          handschoenen;

•          reinigingsdoekjes.

'Met deze producten zijn de eerste problemen van een daklekkage snel en duurzaam te verhelpen,' aldus Mureau. Tevens levert men de Dakcoatingset (voor het aanbrengen van de dakcoating).

Milieuvriendelijk

Shell profileert zich al enige tijd als een organisatie die zich inzet voor productie van milieuvriendelijke producten. Voor deze productenlijn is er eveneens voor gekozen de milieubelasting en de risico's voor de gebruikers te minimaliseren. Ze zijn dan ook niet gelabeld, dus niet voorzien van een Andreaskruis of Vlamsymbool. De producten in dit assortiment zijn namelijk merendeels vervaardigd op basis van bitumen of rubber. Door toepassing van een pompsysteem in de verschillende spuitbussen, voorkomt men dat er schadelijke gassen vrijkomen.

De producten worden Europees op de markt gebracht. Afgelopen voorjaar vond de introductie succesvol in Duitsland plaats. Dit najaar zijn Nederland, België en Engeland net op tijd voor de herfst aan de beurt. De verkoop zal geschieden via gerenommeerde vakhandels. Mureau: 'Wij verwachten dat vooral de kleinere aannemer en de ZZP'er veel met deze producten zal werken. Wij richten ons bewust op de professionele verwerker omdat we wel graag willen dat er mensen met deze producten werken die weten wat ze doen en die de productvoorschriften volgen. Met de introductie van deze productenlijn zullen in de toekomst een hoop bijkomende schades, die een gevolg zijn van een daklekkage, kunnen worden  beperkt.