Zoeken

Roofs 2005-09-44 Nieuwslijn

RSS breed verspreid

Het Roof Safety System (RSS) heeft een landelijk netwerk dealers opgezet, waarmee iedere verwerker het veiligheidssysteem in de buurt kan verkrijgen. Hiermee heeft men zich het doel gesteld het systeem nog breder in de markt te zetten dan al het geval was.

Het RSS-systeem is een gepatenteerd valbeveiligingssysteem dat geschikt is voor zowel plat als hellend dak. Het is een uit lichtgewicht aluminium vervaardigd hekwerk dat eenvoudig op de dakrand kan worden geplaatst. Met behulp van een staander steunt het hek tegen de gevel, het hek zelf wordt in de dakrand of dakgoot gehaakt. Hiervoor is geen extra ballast nodig. Het systeem is vanwege het gewicht snel en eenvoudig op het dak te plaatsen en ook gemakkelijk weer te verplaatsen. Dit heeft een kostenbesparend effect. Ook wordt geen schade aan tuinen toegebracht.

Het veiligheidssysteem is sinds begin dit jaar volgens de Europese norm NEN-EN 13374 gecertificeerd en wordt sinds die tijd ook in de rest van Europa (en zelfs daarbuiten) verkocht. In Nederland hebben diverse dealers het systeem in het assortiment opgenomen om een brede verspreiding van het systeem te bewerkstelligen. Op de website van Roof Safety Systems is een volledige lijst van verdelers te raadplegen.

Unidek introduceert de Kolibrie

Op 20 september introduceerde Unidek in Gorinchem het nieuwste element in haar Hellend Dak programma: de Unidek Kolibrie. Dit zusje van de Condor is eenvoudig, snel en fraai verwerkbaar met overspanningen tot bijna vier meter. Daarmee voldoet het aan wet- en regelgeving maar ook aan de eisen van de meest kritische consument. Het Hellend Dak programma van Unidek is nu op volle sterkte.

De Kolibrie is tot stand gekomen in nauw overleg met constructeurs, verwerkers, handelaren en aannemers en is gebaseerd op de behoeften uit de markt, maar ook op maatschappelijke ontwikkelingen en op de nieuwste inzichten in effectief bouwen. Bovendien is de Kolibrie berekend op de steeds zwaarder wordende eisen van milieuverdragen, arbowetgeving en opeenvolgende Bouwbesluiten.

Het nieuwe element is een verbeterde versie van het bestaande Hellend Dak programma van Unidek. De folie met ruitmotief aan de buitenzijde vergemakkelijkt de verwerking. Dankzij de witte zichtzijde is het resultaat vergelijkbaar met professioneel schilderwerk. De optimale lichtreflectie en de hoge isolatiewaarden zorgen voor een opvallende besparing in de energiekosten.

Veilig tillen met de Mini-Daklift

Mennens Groningen B.V. brengt een nieuwe uitvinding op de markt: de Mini Daklift. Deze is inzetbaar bij kleine reparatieklussen, het plaatsen van een dakkapel of andere verbouwingen. De lift maakt bouwliften, kranen, steigers en ladders overbodig en voorkomt slijtage aan rug en knieën. Met deze uitvinding wordt al vooruit gelopen op de nieuwe wet die per 1 januari 2006 van kracht wordt: er mag vanaf deze datum geen zware last meer op een ladder verplaatst worden.

All Risk introduceert Paralock

All Risk BV uit Gorinchem introduceerde in juli de nieuwe vanglijn Paralock. George Philips, adjunct directeur: ‘De vanglijn onderscheidt zich op een aantal fronten van de bestaande vanglijnen.

Zo zijn de kern- en mantelvezels in het touw onderling verbonden, waardoor bijvoorbeeld de mantel van het touw ook niet bij scherpe randen opengereten kan worden. Daarnaast worden de op het touw vrijkomende krachten gelijkmatig verdeeld over de kern- en mantelvezels. Daardoor heeft deze vanglijn een veel hogere treksterkte.’ Door deze nieuwe productietechniek is het mogelijk om vanglijnen te produceren die wat betreft veiligheid, vormvastheid, stabiliteit en levensduur andere, reeds bestaande vanglijnen overtreffen. De techniek waarmee de Paralock wordt gemaakt, is wereldwijd gepatenteerd.

Sneller staal op staal schroeven

Voor het schroeven van korte zelfborende schroeven heeft Poppers Senco een aantal speciale uitvoeringen van de DuraSpin bandschroefmachine in haar assortiment. Met deze machines verwerkt men snel en moeiteloos zelfborende bolkopschroeven van 4,2 x 19 mm met square bitpassing.

De SENCO DuraSpin werkt met bandschroeven; 50 kwalitatief hoogwaardige schroeven op een flexibele strip. De schroef wordt steeds automatisch voor het bit geplaatst. Dit heeft als voordeel dat men slechts één hand nodig heeft om te schroeven en men hoeft de schroeven niet meer zelf voor het bit te plaatsen. Het systeem is bij uitstek geschikt bij het verbinden van luchtkanaalleidingen, het schroeven van de overlappen op stalen daken en het verbinden van binnendozen. De DS300 - waarmee men staand kan schroeven - is geschikt voor het verwerken van de populaire formaten warmdak profielplaten zoals 70R, 106R, 135R en 158R.

Roofwalker markeert veilige zone op het dak

Gebouweigenaren zijn verplicht om passende voorzieningen tegen valgevaar te nemen voor iedereen die buiten de veilige zone (4 meter van de dakrand) het dak betreedt. Binnen die zone mag iedere dakbetreder zich vrij bewegen. Daarbuiten moeten zij gebruik maken van leeflijnen, een veiligheids- of harnasgordel. Een duidelijke markering van de veilige zone is eveneens een verplichting. Eurosafe Solutions introduceerde daarvoor onlangs de Roofwalker.

De Roofwalker is een robuuste daktegel, gemaakt van PVC en rubber. De tegels hebben een afmeting van 100 x 60 cm en zijn 3 cm dik. Met een gewicht van 20 kg blijft de tegel ruim onder de maximale tilnorm. De beide lange zijden van de tegels zijn voorzien van een felgele bies. Aan elkaar gekoppeld vormen deze biezen de belijning waarmee de veilige zone op het dak wordt gemarkeerd. Op de bovenzijde van de kunststof daktegel is een tranenprofiel aangebracht waarmee de noodzakelijke stroefheid ook bij regen is gegarandeerd. De onderzijde is voorzien van een profiel dat zorgt voor goede afvoer van hemelwater en voor een goede drukverdeling. De tegel is getest conform NEN 6702. In het afgelopen jaar is de nieuwe daktegel aangebracht op 240 Nederlandse BP benzinestations. Inmiddels hebben ook landelijk opererende ketens en gemeente-instellingen besloten om te investeren in de Roofwalker voor de daken.

Windak introduceert naadloze dakkapel

Dakkapelproducent Windak uit Bladel introduceert een nieuwe dakkapel op de Nederlandse markt. Naast de productie van de verschillende type polyester (kunststof) dakkapellen, breidt Windak haar assortiment verder uit met een dakkapel met een naadloze schrotenmotief die niet van hout te onderscheiden is.

Het innovatieve van deze dakkapel zit hem in de naadloze constructie. Er bevinden zich geen kieren tussen de verschillende onderdelen en daardoor kan er geen vocht in de dakkapelconstructie ontstaan. Dit komt ten goede aan de lange levensduur. De dakkapel wordt uit één stuk vervaardigd van hoogwaardige polyester materialen, gecombineerd met een houtnerfmotief.

AGENDA

Nationale Dakendag 2005:

26 oktober, Beatrixgebouw/ Jaarbeurs, Utrecht.

Info: www.dakendag.nl

Symposium ‘De toekomst van gebruiksdaken’:

3 november 2005, Living Tomorrow, Amsterdam.

Info: www.levenopdaken.nl

Batimat 2005:

7-12 november 2005, Paris Expo, Porte de Versailles, Parijs.

Info : www.batimat.fr

Nationaal symposium Valbeveiliging: 28 november 2005, Evoluon, Eindhoven.

Info: www.valbeveiliging.nl

Nederlandse Bouwvakbeurs:

17-20 januari 2006,

WTC Leeuwarden.

Info: www.bouwvakbeurs.pbh.nl

Dakontmoetingsdagen 2006:

24-26 januari 2006, Evenementenhal Gorinchem.

Info: www.dakontmoetingsdagen.nl

Bouwbeurs Zuid-Nederland:

13-16 maart 2006, Brabanthallen,

‘s-Hertogenbosch

Nieuwe vestiging ZinCo en versterking team

Per 1 september 2005 is ZinCo Nederland BV in de nieuwe vestiging ZinCO Benelux BV. Deze nieuwe vestiging zal het advies en de verkoop van de ZinCo daktuinsystemen voor de drie Benelux landen voor haar rekening nemen. Olivier Copijn zal de bedrijfsleider van deze organisatie zijn. Voor de Nederlandse markt is het team versterkt met Peter Koop. Als technisch commercieel adviseur is hij per 22 augustus 2005 gestart. ZinCo Benelux adviseert en levert systeemoplossingen voor alle dakinrichtingen, van sedumdaken tot parkdaken en dakpleinen.

Dakdetectie voorkomt supermarktdiefstal

Kimmenade Nederland biedt, in samenwerking met de Twentsche kabelfabriek, een oplossing tegen het systematisch leegroven van o.a. supermarkten. Aangezien is gebleken dat de bendes vaak via het dak naar binnen komen, is dakdetectie een betrouwbare en onzichtbare oplossing. Deze zogenaamde optical detection wordt onder de bitumen dakbedekking aan de rand, brandtrap of lichtkoepels of over het gehele dak toegepast en is ook na integratie niet te traceren. Als aanvulling op het optical detection concept kan (video)registratieapparatuur of een meldkamer worden aangestuurd met het detectiesignaal. Het signaal is ongevoelig voor omgevingsfactoren, zoals sneeuw en bliksem; de gevoeligheid is instelbaar.

Op het dak worden sensorkabels en een profielnet tussen een speciaal ontwikkelde sandwichrol van dakbedekkingmateriaal verwerkt. Hierop komt een waterafdichtende laag van koud gespoten dakbedekkingmateriaal die zorgt voor een onzichtbare afwerking van het oppervlak. De sensorkabel wordt aangesloten op de detectiemodule, die bestaat uit een zender en ontvanger die respectievelijk licht versturen en waarnemen. Door druk uit te oefenen op de dakbedekking wordt druk uitgeoefend op het profielnet, die de sensorkabel (minimaal) laat verbuigen. Deze verbuiging van de sensorkabel wijzigt de lichtsamenstelling. Dit neemt de ontvanger waar. Als gevolg van deze veranderende lichtsamenstelling genereert de detectiemodule een signaal.  Dit systeem kan op elk nieuw en te renoveren (plat) dak worden toegepast.

Detectiesysteem, bestaande uit profielmat en sensorkabels, aangebracht onder vloeibare dakbedekkingslaag

Innovatieve dakbedekking bij L’Innovation

Onlangs zijn op het bekende Brusselse warenhuis Galeria Inno (het voormalige L`Innovation) zeer moderne parkeerdekken beschikbaar gekomen. Hierbij is gebruik gemaakt van de expertise en materialen van Triflex België. Dit vanwege de hoge eisen van opdrachtgever Redevco Belgium CV op het gebied van veiligheid, duurzaamheid en esthetiek. Met name de duurzaamheid van Triflex producten, haar reputatie op het gebied van gedetailleerde afwerkingen en duidelijke wegmarkeringen gaven de doorslag voor de ontwerper Bureau Bouwtechniek. In totaal ging het bij dit project om twee verschillende parkeerdekken met een totaaloppervlak van 7.000 m2 en een niet beloopbaar dak van 1500 m2, die in één doorlopend uitvoeringstraject van 3 maanden werden gerealiseerd.

Om een duurzame afdichting te kunnen garanderen heeft men een totaal concept voor het afdichten van parkeerdaken toegepast. Dit concept behelst niet alleen een berijdbare afdichting van het parkeerdek, maar in de totale opbouw wordt eveneens isolatie en een drukverdeellaag aangebracht. Voordeel bij het toepassen van een direct berijdbare afdichting is dat losse onderdelen zoals tegels achterwege worden gelaten. Eveneens kan binnen het concept worden gekozen uit vele kleuren en structuren die goed aan de architectuur van Galeria Inno en parkinguitbater Q-Park Belgium NV aangepast konden worden. Als materiaal werd gebruik gemaakt van Triflex DFS. Dit is een deels gewapend, scheuroverbruggend en naadloos afdichtingssysteem voor zowel nieuwbouw als voor renovatie.