Zoeken

Roofs 2005-11-16 Dach und Wand ondergaat grondige facelift

De vakbeurs die ooit dé ontmoetingsplaats was voor iedereen die iets met dak en gevel te maken had, heeft veel van haar pluimen verloren. Het aantal exposanten en bezoekers viel jaar na jaar schrikbarend terug tot een fractie van wat het ooit geweest was, zodat de beursorganisatie wel genoodzaakt was om zich te beraden en samen met de exposanten een nieuwe strategie te bedenken om het tij te keren. Op een grote internationale persconferentie op 26 oktober werden de nieuwe plannen en de voornaamste veranderingen uit de doeken gedaan.

Gunther Guinée

De persconferentie vond plaats in Keulen omdat de volgende editie van de beurs na tien jaar opnieuw zal plaatsvinden in de Kölnmesse en de cijfers liegen er niet om: het aantal exposanten liep van ruim 600 in Keulen in 1996 terug tot 372 in 2004 in München; het aantal bezoekers van 53691 tot 25040 en de totale beursoppervlakte van 85000 tot 41200. De internationale vakbeurs Dach und Wand werd dit jaar voor de tweede keer gehouden in Leipzig maar het was ook nu weer een triest gebeuren. Slechts één van de vijf hallen van het grote beurscomplex was ingericht als expositieruimte en zelfs die ene hal was nog te groot voor deze ooit zo druk door fabrikanten en dakdekkers bezochte beurs.

Karl-Heinz Schneider, president van de Duitse dakdekkersfederatie ZVDH, steekt zijn kop echter niet in het zand maar meent te weten wat er mede de oorzaak is van deze terugval.

Voortaan tweejaarlijks

‘Waar de bouw in Duitsland eens hoge toppen scheerde, is dit nu definitief voorbij. We verkeren in een serieuze crisis en dat heeft ook zijn gevolgen op een beurs als Dach und Wand. De diverse beurzen en evenementen hebben moeite om hun eens zo trouwe exposanten te behouden en hen te blijven motiveren en daar is Dach und Wand nu druk mee bezig,’ aldus Scheider. ‘Er is duidelijk behoefte aan een grote centrale vakbeurs maar niet meer elk jaar, vooral vanwege de kosten en investeringen die ermee gepaard gaan. Daarom hebben we na rijp beraad, na het wikken en wegen van alle voors en tegens en na uitvoerige gesprekken met de exposanten besloten om tweejaarlijks te gaan. Er zal voortaan een Dach und Wand zijn in elk even jaar. Zo wordt de volgende dus gehouden in 2006 en wel in Keulen van 15 tot 18 februari. Ook dat is nieuw, want voorheen was dat steeds rond het hemelvaartweekend in mei. Ook dit is specifiek op vraag van de exposanten besloten: het is vroeg genoeg voor de bouwsector om kennis te maken met de nieuwe ontwikkelingen en producten en voor de leveranciers om nieuwe orders te noteren voor het komende jaar.’

De organisatie is van mening dat deze nieuwe beursperiode de vakbeurzen Deubau en Bautec, die respectievelijk worden gehouden in januari en februari, niet in de weg zit, omdat het geen algemene bouwbeurs is maar wel een zeer specifieke dak- en gevelbeurs. De eerstvolgende editie na Keulen zal dus gehouden worden in 2008 van eind februari tot begin maart in het zuiden van Duitsland. In de oneven jaren zal er een dakcongres worden georganiseerd zonder een beurs.

Samensmelting met Holzbau und Ausbau

Volgens de heer Schneider zijn steeds meer klanten in de bouwsector op zoek naar bronnen die een complete service aanbieden. Dit zou dus betekenen dat de gespecialiseerde media en nichemarktevenementen stilaan zouden verdwijnen. Tegelijkertijd is de organisatie van mening dat steeds meer exposanten voorstander zijn van het laten samensmelten van verschillende beurzen vanuit economisch oogpunt. Met andere woorden, niet elke markt kan zijn eigen vakbeurs in leven houden en moet dus op zoek gaan naar geschikte partners. Zo hebben de twee belangrijkste takken in de dakenbranche – dakbedekking en houtbewerking – elkaar gevonden. Vanaf 2008 zal Dach und Wand dus gelijktijdig georganiseerd worden met  Holzbau und Ausbau en wordt er zo een punt gezet achter het eindeloze gevecht voor exposanten en bezoekers. Op Dach und Wand 2006 in Keulen zal een officiële delegatie van de houtbewerkerbranche aanwezig zijn tijdens de openingsceremonie om deze samensmelting officieel aan te kondigen.

Blikvangers en hoogtepunten

Om de beurs extra luister bij te zetten, worden er twee speciale studiedagen georganiseerd voor de dak- en houtbewerkersbranche in het noordelijk congrescentrum op de Kölnmesse met als thema’s “houtproducten” en “storten en recycleren van dakproducten”. Ook op de stand van de ZVDH worden heel wat activiteiten gepland. Verder zal ook het “binnenkoer” concept, dat dit jaar in Leipzig zeer goed werd ontvangen en waarbij op centrale plaatsen op de beurs diverse demonstraties werden gehouden, ook nu weer worden voorzien. Met medewerking van de lokale architectenvereniging wordt bovendien een groot architectenforum opgezet. Op zaterdag 18 februari wordt de particuliere bouwer uitgenodigd zodat ook de eindgebruiker de nodige vragen kan stellen en kennis kan maken met de laatste ontwikkelingen.

Voor het eerst in nieuwe beurshallen

Tijdens de persconferentie kon het internationale publiek alvast een kijkje nemen in de bijna afgewerkte nieuwe beurshallen. Dach und Wand 2006 zal namelijk de tweede beurs zijn die wordt georganiseerd in enkele van deze ultramoderne gebouwen, namelijk de hallen 6 en 7,
en zal met haar 250 exposanten on­?­ geveer 30.000 m² in beslag nemen.

Jan Pothof, managing director van de Kölnmesse: ‘Na tien jaar komt Dach und Wand opnieuw naar Keulen en dat maakt ons blij en trots. En we zullen de standhouders en exposanten in optimale omstandigheden kunnen ontvangen, want de nieuwe hallen zijn werkelijk het neusje van de zalm op het gebied van constructie, ligging, uitrusting, bereikbaarheid en service. We hebben maar liefst 300 miljoen euro geïnvesteerd om van onze gebouwen een ultramodern, internationaal beurscomplex te maken. Als vierde beurscomplex in de wereld zijn wij ervan overtuigd er aan bij te kunnen dragen Dach und Wand een nieuw elan te geven.’