Roofs 2006-02-16 Stadskantoor Goes uitgevoerd met atrium
Water wil je zo min mogelijk op het dak. Het tast de dakconstructie aan en kan daaronder een hoop ellende veroorzaken. In Goes zien ze dat anders. Daar pompen ze bij het Stadskantoor water uit een vijver op maaiveld terug het dak op. Via een atrium loopt het water dan weer over dertien plateaus van verschillende niveaus terug naar de vijver. De betrokken bouwpartijen werden voor dit bijzondere dak genomineerd voor de Dak Award.
Opvallend veel stad- en gemeentehuizen krijgen een luxueuze uitvoering. Dat het de moeite loont om de keuzes niet primair op prijs te baseren, bewijst het Stadskantoor te Goes. Een bijzonder ontwerp werd uitgevoerd met een selectie materialen die in een hogere prijsklasse vallen, maar die de kans op problemen achteraf tot een minimum reduceren. Het atrium kreeg uiteindelijk een waterdichte uitvoering die voldeed aan de hoge isolatie-eisen, door vakmanschap en de inbreng van zowel opdrachtgever, architect, leveranciers en dakdekker. Wim Kok, directeur van het verantwoordelijke dakdekkerbedrijf Daktechno BV te Helmond, vertelt over het bijzondere project.
Atrium
‘Wij zijn bij het project betrokken geraakt via hoofdaannemer Ballast Nedam te Breda, waar wij vaker voor werken. Ons werkgebied is doorgaans Noord-Brabant en Limburg maar we werden gevraagd onze specifieke expertise ook in Goes in te zetten. Wij zijn dealer van een aantal producten die zich in de markt ruimschoots hebben bewezen. Op het Stadskantoor Goes kwam het er natuurlijk nog extra op aan dat het dak waterdicht zou worden uitgevoerd. Daarom was het van belang dat de juiste producten op een juiste manier zouden worden toegepast. Deze productkeuze kwam door intensief overleg tot stand.’
Het Stadskantoor heeft als dak een enorm atrium gekregen, waarover water vanaf een reservoir op het dak naar beneden stroomt in een vijver die op het maaiveld ligt. Van daar uit wordt het water weer naar het reservoir op het dak gepompt. Zo stroomt het water langs de kantoren en boven het publiek dat het Stadskantoor bezoekt. Het atrium is bovendien voorzien van glasplaten, zodat de centrale ruimte door daglicht wordt verlicht. De vijver op maaiveldniveau is met natuursteen afgewerkt. Onder de vijver bevindt zich bovendien een bibliotheek en een parkeergarage; het was dus belangrijk dat ook de vijver goed waterdicht was afgewerkt.
Duurzaam dak
Het gaat hier om een staaldak, dat in de vorm van een atrium is aangelegd en waarover als eerste damp- en waterdichting een dampremmende laag is aangebracht. Als isolatiemateriaal was in eerste instantie gekozen voor een polyurethaan isolatie. Dit was in deze situatie echter niet de beste oplossing, omdat dit materiaal water opneemt. Bij een eventuele lekkage zou het isolatiemateriaal dan ook volledig doorweekt raken. Kok: ‘Uiteindelijk is na overleg gekozen voor een toepassing met Foamglas isolatie. Dit materiaal neemt geen water op en is bovendien drukvast. Bijkomend voordeel was dat het materiaal meteen een extra dampdichting vormde. De constructie diende bovendien goed geïsoleerd te zijn. Warme lucht stijgt immers op en omdat het pand op het hoogste punt van het atrium een hoog plafond heeft, was het belangrijk dat de warmte zoveel mogelijk behouden zou blijven. Met een dikte van 160 mm Foamglas hebben wij een waarde van Rc=4 bereikt.’
Hier kwam vervolgens een EPDM dakbedekking overheen voor een goede waterdichte afwerking. ‘Een belangrijk ander argument om voor dit materiaal te kiezen, was het verwerkingsgemak,’ vertelt Kok. ‘De Resitrix SK is een zelfklevende EPDM, waarmee de details en opstanden relatief eenvoudig konden worden ingewerkt; in de overlap werd deze dakbedekking geföhnd. Met deze materialen is naar ons een idee een duurzaam dak verkregen, dat moeiteloos 40 jaar meegaat.’
Aluminium kappen
Feitelijk bestaat het dak uit verschillende plateaus, waar overheen het water via ‘overstorten’ geleidelijk naar beneden stroomt. Daarom zijn er over de dakconstructie aluminium kappen geplaatst, zodat het water daar, via de stijlen, overheen kan stromen. Deze aluminium kappen zijn met speciale rubberen aansluitingen eveneens waterdicht ingewerkt. Aan weerszijden zijn de glasplaten bevestigd, die ervoor moesten zorgen dat de ruimte door daglicht zou worden verlicht. Deze dienden natuurlijk eveneens waterdicht te worden ingewerkt.
Het platte dak op het Stadskantoor Goes is uitgevoerd met Resitrix EPDM dakbedekking van 3,1 mm dik en een polystyreen afschotisolatie. Op de plaats waar de glazenwassersinstallatie is geïnstalleerd, aan weerszijden van het atrium, is echter ook weer Foamglas toegepast vanwege de drukvastheid van het materiaal. Als laatste is de vijver waterdicht gemaakt met EPDM en afgewerkt met natuursteen.
Proefopstelling
‘Om ervoor te zorgen dat de verwerking zonder veel problemen zou verlopen, is vooraf uitgebreid gesproken over de juiste aanpak,’ aldus Kok. ‘Wij hebben een proefopstelling gemaakt, aan de hand waarvan wij alle details konden doorspreken. De inbreng van onze bouwpartners hebben wij als zeer prettig ervaren. Wij hebben dan ook vertrouwen ook in de toekomst goed met onze partners samen te kunnen werken en op deze manier nog meer bijzondere projecten uit te kunnen voeren."
?
Nominatie DakAward 2006
Project: Stadskantoor Goes
Opdrachtgever: Gemeente Goes
Hoofdaannemer: Ballast Nedam te Breda
Dakdekker: Daktechno BV te Helmond
Architect: Architectenbureau Uijtenhaak te Amsterdam
Leveranciers: Phoenix Benelux BVBA, Pittsburg Corning