Zoeken

Roofs 2006-06-22 Rollen over de dakbedekking

Het gebruik van een ladder voor kleine reparaties aan rieten, leien- of pannendaken is problematisch. Het uiteinde van de ladder beschadigt de dakbedekking; ook is het richten en op hoogte stellen van de ladder lichamelijk belastend voor de dakdekker. Voor Noël van der Linde van Rietdekkersbedrijf Van der Linde uit Wanneperveen was dit reden een nieuw hulpmiddel te ontwikkelen: de zogeheten Ladderrol.

Het eenmansbedrijf van Van der Linde is voornamelijk actief op rieten daken, maar is tevens werkzaam op pannendaken. Daarnaast houdt hij zich veelvuldig bezig met productontwikkeling. Enige jaren geleden introduceerde hij bijvoorbeeld de Lindenok, een gepatenteerde koperen nok voor rieten daken. Recent werd de zogeheten Ladderrol geïntroduceerd. Dit nieuwe hulpmiddel voor het werken op ladders is voortgekomen uit persoonlijke ergernis. Van der Linde heeft zelf rugklachten en was er daarom op gebrand een manier te vinden die het werk zou vergemakkelijken. Samen met metaalbewerker Bert Bovendeur ontwikkelde hij daarom de Ladderrol, die op iedere aluminium ladder met holle sporten te monteren is. Zijn vinding voorkomt bovendien dat de ladder het dak beschadigt.

Rol

De eigenlijke vinding is verrassend eenvoudig. Bovendeur demonstreert het product: ‘Het bestaat uit een rol die aan de bovenkant van de ladder wordt gemonteerd. Als de ladder op de juiste plek staat opgesteld, kan deze met behulp van de Ladderrol eenvoudig op hoogte worden gesteld. Het opdrukken en/of optrekken van de ladder wordt namelijk aanzienlijk vereenvoudigd: de ladder rolt over de dakbedekking naar boven of naar beneden, zonder deze te beschadigen.’

Het product is in twee uitvoeringen leverbaar: met één rol (voor rieten of leien daken) of met drie rollen (voor pannendaken). De variant met drie rollen, de Pannenrol, kantelt via de onderkant van de dakpan, zodat er geen onderwaartse druk op de pannen wordt uitgeoefend. De Pannenrol is uitgevoerd met een rubberen bekleding met een dikte van 1 cm, om beschadiging aan de dakpannen te voorkomen. Ook de ‘standaard’ Ladderrol is, voor de toepassing op leien daken, met deze rubberen bekleding te verkrijgen. De rol heeft een breedte van 75 cm, hierdoor wordt er minder druk uitgeoefend op pannen en leien vanwege het gespreide draagvlak.

Bevestiging van het hulpmiddel aan de ladder is evenmin moeilijk. Men bevestigt de Ladderrol aan de bovenste sport van de ladder door middel van een staaf die door de holle sport wordt gestoken en aan beide zijden met vleugelbouten wordt aangedraaid. Het product is in de breedte en hoogte verstelbaar, zodat het op vrijwel iedere aluminium ladder met holle sporten te monteren is. De extra rechthoekige beugel is aan de rol gemonteerd voor extra stevigheid en houvast.

Patent

‘Het richten en op hoogte stellen van de ladder betekent voor de dakdekker altijd een belasting op het lichaam,’ aldus Van der Linde. ‘Bovendien is er het risico dat de ladder achterover klapt. Met name bij een uittrekladder kan dit persoonlijk letsel en materiële schade aanrichten. Dit wordt met dit hulpmiddel voorkomen doordat men de ladder direct tegen het dak plaatst. De ladder staat hierdoor bovendien stabieler. Het is in het dagelijks gebruik het handigst als de Ladderrol aan de ladder bevestigd blijft, maar het hulpmiddel is eenvoudig te demonteren of te verwisselen. Een keuring voor dit product was niet nodig, omdat het een hulpmiddel betreft.’

Men introduceerde de Ladderrol dit voorjaar en inmiddels is de belangstelling groeiende. Voor het product is een Europees patent aangevraagd en op termijn zal men het ook in andere Europese landen op de markt zetten.

Lindenok

Een ander opvallend product dat Van der Linde in eigen beheer heeft ontwikkeld, is de Lindenok, een koperen nok voor toepassing op rieten daken. Van der Linde zet uiteen: ‘Deze nok wordt niet gewalst, maar gezet. Door vele kleine zettingen is uiteindelijk de ronde vorm verkregen. De vele zettingen geven de nok een steviger karakter en deze zal hierdoor beter op zijn plaats blijven. Deze nok heeft verder voornamelijk esthetisch een meerwaarde ten opzichte van de bestaande koperen nokken, omdat hij een grotere radius heeft, waardoor hij ook goed zichtbaar is als je vlak naast het gebouw staat. Met RVS onderbrekingen wordt het effect van een traditionele rietvorst nagebootst (bij een rietvorst zijn deze onderbrekingen van cement).’

‘Een koperen nok is bovendien gunstig voor de rieten dakbedekking. Het kopersulfaat dat van het materiaal afspoelt gaat de vorming van mos en algen tegen. Het dak moet, om optimaal van dit effect te profiteren, wel in de richting west-oost liggen; dan valt er immers het meeste regenwater op de nok en wordt het water het meest gelijkmatig over het dak verspreid. Tevens kan de Lindenok worden aangepast met een geïntegreerde bliksemafleider. Een dergelijke aanpassing kan door een aardingsbedrijf gemakkelijk worden geaard volgens NEN 1014. Tenslotte worden de halve nokken voorzien van zijschotten. Dit voorkomt dat de holte van de nok bij slijtage van de rieten dakbedekking zichtbaar wordt en bloot wordt gesteld aan weersinvloeden.’

Zowel de Ladderrol als de Lindenok levert het rietdekkerbedrijf uit voorraad; mocht de vraag naar deze producten al te groot worden, zullen ze wellicht in de toekomst bij een professionele groothandel worden ondergebracht.

?