Zoeken

Roofs 2006-08-20 Stalen dakpanelementen zijn volwaardig dakbedekkingmateriaal

Nederland is van oudsher een dakpannenland. Stalen dakpan­elementen werden tot voor kort maar zeer mondjesmaat toegepast in de woningbouw. Het product werd vooral geschikt geacht voor toepassing op bijvoorbeeld vakantiehuisjes. De laatste jaren is dat beeld echter aan het bijdraaien, niet in de laatste plaats vanwege de vele innovaties die op dit gebied plaatsvinden. Een gesprek met Werner Hendriks en Anton van Oostrom van leverancier Bouwimpex.

Bouwimpex is een handelsonderneming die actief is in zowel de bouwsector als de agrarische sector. Het bedrijf is in 1982 opgericht en telt momenteel negen medewerkers. De materialen levert men voornamelijk via de bouw- en dakgroothandels. “Doordat wij een relatief klein bedrijf zijn, kunnen wij flexibel opereren,” zet directeur Werner Hendriks uiteen. “Afspraken nakomen is in onze bedrijfsfilosofie het belangrijkste element.” Het assortiment wordt binnenkort aanzienlijk uitgebreid.

Verzinkt stalen kernplaat

De dakpanelementen die het bedrijf verkoopt, worden geproduceerd door de Nieuw-Zeelandse fabrikant Metrotile. De fabrikant is al meer dan 60 jaar wereldwijd actief met een breed assortiment dakproducten en heeft productie-eenheden in Nieuw-Zeeland, Maleisië, de Verenigde Staten en België. Hendriks: “Vooral in Noord-Amerika en Scandinavië worden deze lichtgewicht dakproducten veel toegepast. In deze landen is de cultuur veel meer op stalen dakpannen ingesteld. In Nederland is de markt voor deze producten veel kleiner, omdat hier de traditie, met onze kleigronden, veel meer is georiënteerd op gebakken dakpannen. Wij merken echter dat er een structurele verschuiving in de richting van stalen dakpannen plaatsvindt. Dit heeft voornamelijk te maken met de wens lichte constructies te bouwen en daar waar al een lichte onderconstructie aanwezig is, zoals bij renovaties van projecten met (bitumineuze) shingles kan het product een goed alternatief betekenen. Een dak met stalen dakpanelementen weegt namelijk maar een zesde van het gewicht van een dak met ‘normale’ dakpannen.”

De producten worden bevestigd door ze van onderen aan de panlatten te nagelen, veelal door middel van een tacker op luchtdruk. De bevestiging is hiermee snel en zeker te realiseren. De bevestigers zijn verkrijgbaar in de kleur van het dakpanelement, zodat ze het kleurbeeld van het element niet verstoren. Het product wordt zo compleet mogelijk geleverd; dat betekent dat men voor de afwerking alle bijpassende hulpstukken en elementen levert.

Het standaard product van de producent is MetroBond, een dakpan met een verzinkt stalen kernplaat waarop een laag natuursteengranulaat is aangebracht. Dit natuursteengranulaat ‘beschermt’ de kernplaat tegen corrosie en geeft het product een natuurlijke kleurstelling. Hieraan ontleent het product de karakteristieke uitstraling. Het product is beschikbaar in zes standaardkleuren en op projectbasis is het aantal kleurmogelijkheden verder uit te breiden. Naast dit standaardproduct levert men tevens MetroShake, een stalen dakpanelement met een leien uitstraling; MetroRoman heeft een meer mediterraan model en MetroShingle benadert de uitstraling van een shingledak.

Dit assortiment maakt al een complete indruk, toch zal men binnenkort een aantal nieuwe modellen introduceren, waarmee men de toepassingsmogelijkheden van het product verder hoopt uit te breiden. Een bijzondere vernieuwing in het assortiment is bijvoorbeeld het koperen dakpanelement: om de stalen kern is een verkoperde laag aangebracht, die na verloop van tijd, als elk koper, op een mooie groene manier patineert. Het koper verleent aan het product een meer luxe uitstraling.

Volwaardig dakbedekkingmateriaal

Sales manager Anton van Oostrom vertelt: “Nog steeds wordt het stalen dakpanelement als een ‘namaak’ product gezien. Onze inzet heeft als doel het product erkend te zien als een volwaardig dakbedekkingmateriaal, met onderscheidende kwaliteiten. Het geringe gewicht is natuurlijk het belangrijkste argument. Dakpanelementen zijn niet beter, duurzamer, goedkoper of sneller te monteren dan traditionele dakpannen, ze zijn vooral lichter. Hiermee positioneert het product zich vooral in de renovatiemarkt en bij nieuwbouw van lichte onderconstructies.  Ook het gegeven, dat de elementen tevens zijn toe te passen op lichthellende daken vanaf een hellingshoek van 10°, is belangrijk. Je ziet nu nog vaak dat deze daken worden bedekt met golfplaten of bitumen; de oplossing met stalen dakpanelementen is een esthetisch meer verantwoorde keuze. Tevens garanderen wij dat de elementen minimaal 30 jaar met een minimum aan onderhoud de prestatie zullen blijven leveren.”

De fabrikant is nu al de grootste producent van stalen dakpanelementen ter wereld, maar investeert aanzienlijk in nieuwe fabrieken. Zo wordt binnenkort weer een nieuwe fabriek geopend in de buurt van Moskou. Hoewel Nederland voor de producent nog een kleine markt vormt, duiden deze vernieuwingen in het assortiment er op dat het aandeel van stalen dakpanelementen in Nederland wel eens een aanzienlijke groei zou kunnen gaan doormaken.