Zoeken

Roofs 2006-08-24 Dealer grondverzet­machines verbreedt terrein

Sinds mei 2005 wordt de verkoop en verhuur van de Klaas ladderliften verzorgd door Eshuis BV te Moerdijk. Hoofdactiviteit van het bedrijf is de verkoop van JCB grondverzetmachines. Omdat het bedrijf daarvoor slechts sporadisch in de dakensector actief was, is sinds kort Jet Eshuis als sales & marketing medewerker verantwoordelijk voor de ladderliften in het assortiment.

Het familiebedrijf Eshuis BV is sinds 1988 dealer van een uitgebreid assortiment JCB grondverzetmachines. Naast de verkoop en onderhoud van deze machines is men in 1997 begonnen met de verhuur van verreikers. De ladderliften van het Duitse Klaas GmbH & Co.KG werden voorheen door groothandel Aliso BV uit Breda op de markt gebracht (de kranen van Klaas worden verkocht en verhuurd door Vlutters). De verkoop van ladderliften was echter een nevenactiviteit van het bedrijf. Toen de groothandel overging in Spectraroof BV werd besloten de focus op de kernactiviteit te houden, en dat was de verkoop van de meer bijzondere dakbedekkingen (zie ook Roofs 4-2006). De ladderliften gingen dus niet mee en kregen onderdak bij Eshuis BV.

Het materieel sloot volgens de directie van het verkoop- en verhuurbedrijf goed aan bij het bestaande assortiment, met name de verreikers, waarmee een groot deel van de doelgroep al werd bediend. Aan de andere kant bleek de markt voor ladderliften zodanig te verschillen van het tot dan toe geldende activiteitengebied, dat men het noodzakelijk achtte iemand aan te nemen die zich speciaal zou richten op het in de markt zetten van de ladderliften. Deze persoon werd gevonden in de persoon van Jet Eshuis-van der Wolf, echtgenote van directeur Shane Eshuis.

Professionele gebruiker

“Een ladderlift vervult een totaal andere functie binnen een bouwbedrijf dan een grondverzetmachine,” vertelt Jet Eshuis. “Dat betekent dat het aankoopproces ook totaal anders is: de beslissing voor de aan­ schaf van een ladderlift is dikwijls veel sneller gemaakt dan die van een grondverzetmachine. Dit vraagt dus ook een heel andere benadering in de verkoopstrategie, een andere manier van werken. Dit was de reden dat ik gevraagd ben de verkoop van de ladderliften voor mijn rekening te nemen. Zelf heb ik geen achtergrondtest in de bouwsector, maar dat zie ik niet als nadeel: het stelt mij in staat de markt op een frisse en onbevangen manier te leren kennen.”

Hoe gaat het bedrijf de verkoop aanpakken? “Wij zullen ons in de verkoop van de ladderliften voornamelijk richten op dakdekkers, verhuizers en professionele verhuurders,” aldus Eshuis. “Wij zullen ons niet op de particuliere markt begeven; daar zijn andere partijen beter in en bovendien zouden we dan de concurrent van sommige van onze eigen klanten worden. Wij richten ons op de professionele verwerker. Wij denken met deze ladderliften een goed product in handen te hebben, dat een meerwaarde betekent voor het werk in o.a. de dakensector. Doordat de marketing van deze liften tot nu toe wat is achter gebleven, zijn de ladderliften van Klaas nog maar weinig bekend in de markt. Maar onze ervaring is dat dakdekkers die eenmaal met deze liften werken, niet meer anders willen. De ladderliften zijn tevens middels lease of verhuur bij ons te betrekken.”

Eenvoud

Waarin onderscheidt de Klaas ladderlift zich van de overige merken? Eshuis: “Belangrijke punten zijn de stabiliteit van de ladderlift en de eenvoud in het gebruik. Naar onze mening zijn dit allebei sterke punten van deze ladderliften. De stabiliteit tijdens het vervoer achter de personenauto wordt verzekerd door de geringe hoogte van de ladderlift in opgevouwen toestand, hierdoor ligt het zwaartepunt laag wat de stabiliteit vergroot. De motor en hydrauliektank, de zwaarste onderdelen, bevinden zich dicht bij de as en relatief ver van de auto, ook dit is gunstig voor de stabiliteit. Voor het gebruik zijn de ladderliften zo eenvoudig mogelijk gehouden. De lift is bijvoorbeeld met één hand te bedienen doordat de hendels slank zijn en dicht bij elkaar zijn gepositioneerd. De stabiliteit van de ladder is geoptimaliseerd, niet in de laatste plaats omdat de ladderliften zijn voorzien van een dubbele hefcilinder en de ladderpakketten zijn voorzien van verstevigende profielen aan de binnenzijde.”

De ladderliften zijn verkrijgbaar in verschillende maten en uitvoeringen, bijvoorbeeld met of zonder kniestuk om tot aan de nok te kunnen klimmen. De hoogste uitvoering (op aanhanger) reikt tot een hoogte van 31 meter, bij opbouw op een vrachtwagen chassis tot 64 meter. Recent introduceerde de fabrikant de lichtgewicht variant: de Klaas Toplight. Deze ladderlift (met een totaal gewicht van 750 kg en een werkhoogte van 21 m) kan achter de personenauto vervoerd worden met alleen het Rijbewijs B. “Dit is een uitkomst voor veel dakdekkerbedrijven, waar lang niet al het personeel in het bezit is van een B/E-rijbewijs,” aldus Eshuis. “Verder is bij de ontwikkeling van deze ladderlift speciale aandacht geschonken aan manieren om de ladderlift zo compact mogelijk uit te voeren, zodat hij op straat zo min mogelijk ruimte inneemt.”

Het bedrijf is aangesloten bij de BMWT, de branchevereniging voor Bouwmachines, Magazijninrichtingen, Wegenbouwmachines en Transportmiddelen. Dit houdt in dat het assortiment is voorzien van het BMWT-Keur, waarmee inzichtelijk wordt gemaakt dat het materiaal voldoet aan alle kwaliteitseisen en veiligheidsvoorschriften. Ook het onderhoud is hiermee gegarandeerd. Het bedrijf verricht overigens ook keuring en onderhoud voor ladderliften van elk ander merk. Jet Eshuis ziet de toekomst zonnig tegemoet: “Ik heb er vertrouwen in dat we het aandeel van de Klaas Ladderliften in de dakensector op deze manier aanzienlijk te kunnen vergroten.”

?