Roofs 2006-08-28 Nieuw stadion AZ voorzien van stalen sandwichpanelen
Dit seizoen verruilt voetbalclub AZ uit Alkmaar de vertrouwde Alkmaarder Hout voor het nieuwe DSB Stadion. Het nieuwe onderkomen heeft een fraaie vormgeving gekregen met stalen panelen op zowel de gevels als het dak. Profiled Cladding uit Zwanenburg was verantwoordelijk voor de montage van deze panelen.
De Alkmaarder Hout, waar de voetbalclub tot vorig seizoen speelde, voldeed niet meer aan de moderne eisen. Na uitgebreid overleg en discussie is besloten tot de bouw van een nieuw stadion. Dit nieuwe stadion, dat het DSB Stadion is gaan heten, is gebouwd aan de zuidzijde van de stad, pal langs de belangrijkste toegangsweg A9. Het complex zal ruimte bieden aan ruim 13.500 toeschouwers, dit aantal kan eventueel in de toekomst nog tot 17.000 worden uitgebreid. Daarnaast biedt het stadion ruimte aan accommodaties voor businessactiviteiten, horecagelegenheden, lounges en fanshops. Na anderhalf jaar hard werken werd het stadion op 4 augustus feestelijk in gebruik genomen met een wedstrijd tegen het Engelse Arsenal (Arsenal won met 0-3). De Nederlandse voetbalcompetitie is hiermee een aansprekend nieuw stadion rijker.
Rood-zwart
Profiled Cladding is een dak-en gevelbedekker uit Zwanenburg die is gespecialiseerd in het maken van metalen daken en gevels. Het is met vijf vaste medewerkers een relatief klein bedrijf, dat echter met een grote groep onderaannemers werkt en zodoende ook op de grote projecten actief is. Men houdt zo min mogelijk voorraad en heeft een eigen productielocatie.
Het bedrijf heeft ervaring met de bouw van voetbalstadions opgedaan door de uitvoer van de renovatie van de Galgewaard, het stadion van F.C. Utrecht. Met name de techniek van het dak heeft men bij dit werk goed onder de knie kunnen krijgen. Het DSB Stadion is door dezelfde architect ontworpen als de Galgewaard (Zwarts & Jansma Architecten), en door dezelfde hoofdaannemer (Midreth) uitgevoerd. Het lag daarom voor de hand ook op dit werk Profiled Cladding de dak- en gevelbeplating aan te laten brengen. Wat betreft de dakwerkzaamheden was het grotendeels een kwestie van herhaling van de technieken die in Utrecht waren toegepast.
De gevel was echter een ander verhaal. Deze is uitgevoerd in de kleuren rood en zwart. Dit effect is bereikt met de exclusief voor dit project ontwikkelde sandwichpanelen van Corus Colors met onzichtbare bevestiging (4640 m²). Het bijzondere aan deze panelen is de bouwbreedte: in tegenstelling tot de standaard maat van 1000 mm zijn deze op verzoek van de architect geproduceerd met een breedte van 800 mm. Dit was nodig om de rondlopende gevel met een grote variatie in raamverdeling toch een regelmatig gevelbeeld te geven. Kleurvastheid was belangrijk, als ook een lange levensduur en krasbestendigheid; daarom is gekozen voor de nieuwe Colorcoat Armatone. Projectleider Mike Ossendorp van Profiled Cladding vertelt: “Maar omdat de gevel een ronde vorm heeft, moesten de klikpanelen elke plusminus 7,5 meter worden gebogen. Dit was precisiewerk. De hoek waarin het paneel gebogen moest worden, verschilde namelijk per paneel. Hiertoe hadden we een speciale montagetafel in gebruik die zelf in de gewenste hoek kon worden gezet. Zo wisten we zeker dat de juiste hoek werd gefabriceerd.”
Koud- en warmdak
Voor de overkapping is gekozen voor het stalen dakprofiel 158 van Corus dat negatief (op zijn kop) is aangebracht. Tevens is er voor de waterdichtheid speciaal voor dit project een extra wals in aangebracht zodat het een profiel betreft met dubbele golven. Hierdoor overlapten de profielen beter; in de overlap werden de profielen aan elkaar bevestigd met afdichtingsbanden waarmee een waterdichte afdichting was gerealiseerd.
Ossendorp: “Het dak van het stadion bestaat uit twee onderdelen: een koud- en een warmdak. Het kouddak fungeert feitelijk als overkapping van de tribunes en loopt dan ook rond het hele veld. Aan de westkant is een uitbouw aan het stadion gebouwd, waar de kantoren en winkels zijn gevestigd. Hier is het warmdak op aangebracht, in de vorm van de HB-D95 sanwichpanelen van Hobone BV. Het dak is vanwege de kromming in het dak zowel vanaf de tribunes zichtbaar als van buiten het stadion. Het dakprofiel is daarom uitgevoerd in de kleur Aluzink, waarmee het dak een fraaie uitstraling krijgt. ”
“Het dak moest vanzelfsprekend in een ronde vorm worden uitgevoerd,” vertelt Ossendorp. “De vraag was dus: hoe is dit op een waterdichte manier met stalen dakpanelen te realiseren? Het antwoord lag in de toepassing van goten in de hoeken van het dak. Langs de gehele buitenzijde van het dak loopt een bakgoot. Langs de gehele binnenzijde van het dak loopt een binnengoot. Het hemelwater loopt via de profielen van de stalen dakplaten naar deze binnengoot. In de hoeken van het dak passen de dakplaten echter niet meer in elkaar, omdat ze in een waaier gelegd zouden moeten worden. Daarom is besloten de dakplaten niet verticaal, maar horizontaal te monteren. Voor de afvoer van hemelwater zijn extra goten aangebracht. De lichtmasten zijn overigens in de bakgoten aan de buitenzijde bevestigd, zodat deze niet in de beplating hoefden te worden gemonteerd.”
Transport
Doordat het DSB Stadion buiten de stad ligt, was het transport van de dakplaten relatief eenvoudig. “De Galgewaard in Utrecht ligt midden in bebouwd gebied, daar was het allemaal wat moeilijker,” vertelt Ossendorp. “Het vervoer van de grotere panelen moest aldaar voornamelijk ‘s nachts gebeuren met politiebegeleiding. In Alkmaar was dit allemaal niet nodig. Wel was ook hier de vraag hoe we bijvoorbeeld de panelen met een lengte van zo’n 30 meter het dak op zouden krijgen. Hier hadden we gelukkig al in Utrecht ervaring mee opgedaan: we hebben gebruik gemaakt van een kraan waarmee de panelen door middel van vacuümzuigers opgetild kunnen worden. Vooral voor de gevelpanelen was dit een prettige methode, de panelen konden immers eenvoudig verticaal gehouden worden zodat ze al klaar hingen voor montage. Maar ook voor de verwerking van de dakpanelen was dit een goede oplossing.”
De afgelopen twee seizoenen heeft de Alkmaarse voetbalploeg al boven verwachting gepresteerd. Met dit fraaie nieuwe stadion hoopt de club zich structureel in de (sub)top van het Nederlandse betaalde voetbal te nestelen.
DSB stadion te Alkmaar
Opdrachtgever: AZ Vastgoed, Egedi
Architect: Zwarts & Jansma Architecten te Amsterdam
Hoofdaannemer: Bouwbedrijf Midreth BV te Mijdrecht
Dak- en gevelverwerker: Profiled Cladding te Zwanenburg
Leverancier dak- en gevelpanelen: Corus SAB-profiel te IJsselstein
Leverancier sandwichpanelen: Hobone BV te Veenendaal