Roofs 2006-08-36 Trots op het vak
“Dakdekken is een ambacht waar je trots op mag zijn.” Dat was de boodschap van Karel Jan Batenburg, directeur van opleidingsinstituut Tectum tijdens de jaarlijkse diploma-uitreiking op 29 juni jl. Een interview met dhr. Batenburg over de diploma-uitreiking en de toekomstplannen van Tectum.
Suzanne de Werd
Batenburg: “Hoe kun je dat gevoel van trots beter tonen dan door van de diploma-uitreiking een groots feest te maken waar bijna iedereen die ertoe doet in de branche aanwezig is? Door hun aanwezigheid tonen de dakdekkersbedrijven, de branche-organisaties en de leveranciers hun waardering voor de bereikte resultaten.” Alle geslaagden werden tijdens de feestavond uitgebreid in het zonnetje gezet door presentatrice Froukje de Both.
Moldavië
Naast de uitreiking van de diploma’s vond er ook een aantal prijsuitreikingen plaats. Een daarvan was de Tectum Award, de prijs voor de vier beste leerlingen uit de Primaire Opleiding. Batenburg: “De prijs bestaat uit drie onderdelen: eeuwige roem, een horloge met inscriptie en als derde het maken van een dak in een armlastig land. Tot nu toe is dat altijd Moldavië geweest. Moldavië ligt tussen Oekraïne en Roemenië en er heerst enorme armoede. Drie jaar geleden is contact gelegd met een school in de hoofdstad Chisinau, en in de afgelopen jaren hebben we een gedeelte van het dak van een weeshuis gemaakt en het dak van de school zelf aangelegd. Bovendien is vorig jaar de lesstof van de Primaire Opleiding dakdekken vertaald in het Roemeens. Deze lesstof is erkend door de Roemeense overheid, zodat ook in Moldavië zelf jongens op de ambachtsschool kunnen worden opgeleid. Dit jaar was de beurt aan het dak van een flatgebouw waar de leerlingen van de school en hun ouders wonen. Dit dak hebben we aangelegd samen met de Roemeense dakdekkersleerlingen.”
Dit jaar was er speciale aandacht voor het EVC-traject (erkenning van elders of eerder verworven competenties). Dit is een speciaal traject om oudere dakdekkers die nog nooit een diploma hebben behaald in het bezit te laten komen van het diploma op primair niveau. Dat gebeurt op grond van aantoonbare competenties en praktijkervaring en eventueel aanvullende scholing. De dakdekker hoeft dus niet de volledige cursus te volgen. Inmiddels zijn 120 mensen (vorig jaar 40, dit jaar 80) via EVC geholpen aan een diploma. Daarmee is het EVC-traject een groot succes. Batenburg: “Steeds meer bedrijven zien er de meerwaarde van in om aan te kunnen tonen dat het personeel geschoold is.”
Competentiegericht
Tectum bestaat nu zes jaar. Wat zijn de verwachtingen voor de toekomst? Batenburg: “We beginnen vanaf september met een pilot competentiegericht opleiden in de Primaire Opleiding. Praktijkgericht leren staat daarin centraal: de leerling doet zijn vakkennis in de praktijksituatie op. In de toekomst wordt het zo, dat de voorman of leermeester de voortgang van de leerling bepaalt. Wanneer die zegt dat de leerling eraan toe is, mag hij zijn twee proeven van bekwaamheid afleggen (kunststof en bitumen) in onze opleidingshal. Die afsluitende toetsen blijven bestaan. In de opleidingshal toetsen we namelijk vooral op hechting en waterdichtheid door het dak open te snijden; dat kan in de praktijk niet.”
Maar de plannen blijven niet beperkt tot de Primaire Opleiding. Ook de Voortgezette Opleiding is aan verandering onderhevig en zal vanaf september 2007 competentiegericht worden ingevuld. Het is bovendien de bedoeling dat de Primaire en de Voortgezette Opleiding beter op elkaar aan zullen sluiten. Batenburg: “Nu hebben we de jongens vaak één jaar in dienst voor de Primaire Opleiding. Ik heb als doel gesteld dat 50 van de 100 jongens een tweejarige opleiding zullen gaan volgen (Primaire plus Voortgezette Opleiding). Zo ontstaan er doorlopende leerlijnen. Op termijn zal ook een nieuwe opleiding voor het middenkader (calculator etc.) competentiegericht worden ingevuld.”
Plannen
Tot de andere plannen van Batenburg behoort verder het inrichten van een computerlokaal. Batenburg: “We merken dat computervaardigheid tegenwoordig tot de basiskennis van de moderne mens behoort. Daarom willen we ook de leerlingen daarin scholen. “Een andere nieuwe ontwikkeling is dat we ook een begin maken met het opleiden van werknemers uit andere branches. Zo zijn er sinds kort contacten met de installatiebranche, om te onderzoeken of wij voor hen cursussen kunnen organiseren. Installateurs doen bijvoorbeeld bij nieuwbouw ook wel eens een dakje ‘erbij’. Maar als het fout gaat, straalt dat af op onze branche. Dus dan kunnen we ze maar beter opleiden dan de negatieve publiciteit over ons heen laten komen. Zo blijven we als opleidingsinstituut bezig met de ontwikkeling van onze branche.”
Geslaagd in cursusjaar 2005-2006
Primaire Opleiding Dakdekker, specialisatie Bitumineus en Kunststof Dakdekken: 72 geslaagden
Voortgezette Opleiding Dakdekker, specialisatie Bitumineus en Kunststof Dakdekken: 24 geslaagden
Eerder of Elders Verworven Competenties
(EVC-trajecten): 83 geslaagden
Ondernemers- en Kaderopleidingen Dakbedekkingsbranche (OKD): 26 geslaagden