Zoeken

Roofs 2006-08-43 Nieuwslijn

Corus Colors lanceert Bouwen met Colorcoat

Tijdens de Corus Architectendag 2006 hebben architecte Judith Korpershoek en designer Jan des Bouvrie het eerste exemplaar ontvangen van Bouwen met Colorcoat, een nieuw naslagwerk over bouwen met voorgelakt staal, uit handen van managing director Peter Strikwerda. Dit overzichtelijk vormgegeven boekwerk bevat informatie over kleur- en vormmogelijkheden, duurzaamheid en producttoepassingen van voorgelakt staal, aangevuld met technische specificaties, case studies en praktische tips.

Verwerkingsrichtlijnen O.C.-Plan ECB

Sinds de samenvoeging van de drie productiebedrijven Binné, Odenwald Chemie en Köster AG tot Polyfin AG is O.C.-Plan ECB in een nieuw jasje gestoken. Niet alleen het uiterlijk maar ook de typeringen zijn gemoderniseerd.

Dit product, voorheen uitgevoerd met een zogenaamde sinaasappelhuid, is tegenwoordig voorzien van een ruitjesmotief, hetgeen het uitleggen van de banen vergemakkelijkt. Tevens zijn de banen voorzien van een stempel met opdruk “NL”. Deze letters staan op een afstand van 120 mm van de zijkant van de baan. Dit is een hulpmiddel voor het uitleggen van de dakbaan bij een mechanische bevestiging onder de overlap.

Ondanks een relatief klein marktaandeel hebben de ECB dakbanen in het verleden meer dan bewezen langdurig waterproof te zijn; getuige ook het BDA rapport waarin wordt bevestigd dat de levensduur op minimaal 30 jaar wordt gesteld. Kelders Dakmaterialen BV is dan ook overtuigd van de kwaliteit en prettige verwerkingseigenschappen van dit product. Omdat ECB dakbanen worteldoorgroeibestendig zijn conform FLL en toegepast kunnen worden in een volledig gekleefd systeem, zijn ze geschikt om toe te passen onder dakbegroeningen. Een volledig gekleefd systeem biedt immers meer zekerheid onder een daktuin dan een losliggend systeem.

Kelders Dakmaterialen BV heeft de verwerking van de diverse typen, systemen en detailleringen samengevoegd in een klein en handzaam boekje “Verwerkings­richtlijnen O.C.-Plan ECB dakbanen”. Deze verwerkingsrichtlijnen zijn op alle vestigingen van Kelders Dakmaterialen BV verkrijgbaar.

SGB neemt isolatiespecialist Cleton over

SGB maakt bekend dat het op 20 juli 2006 de industriële isolatiespecialist Cleton heeft overgenomen. De overname past binnen de strategie van SGB om multidisciplinaire oplossingen aan te bieden voor industriële klanten. De activiteiten van SGB worden naast steigerbouw en de verhuur van hoogwerkers en klimmaterialen verder uitgebreid. De huidige isolatiecapaciteit van SGB zal door de overname van Cleton enorm toenemen.

Alle 380 medewerkers van Cleton Insulation BV, Cleton Insulation Belgium NV en Cleton Isolierungen GmbH worden overgenomen. De activiteiten van Cleton worden voortgezet onder de naam SGB Cleton. Cleton, opgericht in 1906, is een gerenommeerde serviceverlener op het gebied van akoestische en thermische isolatie voor de industrie. Door de overname beschikt SGB in Nederland over 18 vestigingen en 960 medewerkers.

Drievoudige certificering voor Blom Dakwerken

Steeds meer opdrachtgevers eisen in hun bestek dat dakdekkers werken volgens de BRL 4702. De Beoordelingsrichtlijn bevat technische en organisatorische eisen voor de uitvoering van dakbedekkingsconstructies. Blom Dakwerken BV in Wormerveer hecht veel belang aan kwaliteitszorg en ontving onlangs van Kiwa het KOMO procescertificaat op basis van de BRL 4702. Tevens werd het bedrijf opnieuw gecertificeerd volgens de kwaliteitssystemen ISO 9001 en VCA*. Hiermee is Blom Dakwerken een van de weinige dakdekkers met deze drievoudige certificering.

Isover brengt renovatie­brochure uit

Saint-Gobain Isover Benelux BV, fabrikant van isolatiematerialen, heeft een nieuwe brochure over renoveren en na-isoleren uitgebracht. De brochure geeft uitgebreide informatie over het na-isoleren van diverse constructies van een woning. Per constructie geeft de brochure praktische tips over de opbouw en verwerking en het geeft tevens de energiebesparing aan.  De brochure ‘Renovatie en na-isolatie’, inclusief Renocal cd-rom, is gratis aan te vragen op de website van de isolatiefabrikant of op het verkoopkantoor van Saint-Gobain Isover Benelux BV.

Compleet overzicht van erkende certificaten op vernieuwde website SBK

 De site van de Stichting Bouwkwaliteit (SBK) is compleet vernieuwd. Door de nieuwe vormgeving is de navigatie van de site overzichtelijker en daardoor toegankelijker geworden. Door onder andere het toevoegen van een begrippenlijst, een uitgebreid overzicht van nationale en internationale certificatie en informatie over CE-markering, wil SBK de bouw beter informeren over certificering.

Om die reden is ook de certificatendatabase geoptimaliseerd. Naast meer productinformatie en actuele overzichten van geschorste, opgeschorte en vervallen certificaten, gaat het zoeken naar beoordelingsrichtlijnen (BRL’en) sneller. Voorheen werd de bezoeker eerst doorverwezen naar de ‘moeder-BRL’, nu kom je direct uit bij de BRL die je zoekt. Ook recent aanvaarde en aangemelde onderwerpen van BRL’en zijn op de site te vinden.

SBK heeft als doel de integrale kwaliteitszorg in de bouw te stimuleren en te bevorderen en de certificatie en attestering in de bouwsector te coördineren en te harmoniseren. Om dit te realiseren beheert SBK collectieve merken, zoals KOMO, die worden gebruikt voor de herkenbaarheid en betrouwbaarheid van certificatie en attestering in de bouw. SBK adviseert daarnaast VROM ten aanzien van de erkenning van kwaliteitsverklaringen en de Richtlijn Bouwproducten. Internationaal wordt de confirmatie van KOMO-kwaliteitsverklaringen naar erkende verklaringen in andere Europese landen (en vice versa) gecoördineerd en fungeert SBK als liaison voor Nederland op het gebied van Europese certificering.

Nelskamp introduceert de nieuwe Flachdachpan "F-10-U"

Het Flachdachmodel is al niet meer uit ons dakbeeld weg te denken en iedere fabrikant van keramische dakpannen heeft dit model standaard in haar assortiment. Nelskamp dakpannen heeft haar succes o.a. te danken aan de Flachdachpan model "F-10". Aangezien de fabrikant voortdurend op zoek is naar verbetering, wordt nauw geluisterd naar de vraag in de markt. Hierdoor blijft het familiebedrijf innovatief om te kunnen blijven inspelen op de wensen van de ontwerper en verwerker.

Het bestaande model "F-10" is 10 mm variabel in de latafstand, hetgeen beperkingen oplevert. De opstaande rand bovenaan de wel moest worden verwijderd om de marge in de latafstand te vergroten. Daarnaast heeft het weghalen van de opstaande rand een esthetisch voordeel; de lengte wordt minder benadrukt, waardoor de pannen elkaar fraaier overlappen (gelijk aan een OVH model). Hier komt de toevoeging U vandaan = uberlappend.

Om de verwerker niet in de problemen te laten komen, is de grondmal van de "F-10" gebruikt om dezelfde dekkende breedte te houden als voorheen (ca. 240 mm), hetgeen ook geldt voor de linker gevelpan. Bij de rechter gevelpan was de dekkende breedte van de "F-10" ca. 165 mm. De rechter gevelpan van het nieuwe model "F-10-U" heeft een dekkende breedte van ca. 152 mm.

Nelskamp ziet de "F-10-U" als een verbeterde versie van de "F-10", waarbij de "F-10" op termijn het toneel zal verlaten. Naleveringen zullen altijd mogelijk blijven, maar de "F-10-U"  wordt als voorraadproduct opgenomen en is vanaf nu beschikbaar.

PERSONALIA

Van Rooij directeur MKB-Nederland

Het bestuur van MKB-Nederland heeft per 1 augustus A.P.R. (Noud) van Rooij (55) benoemd tot algemeen directeur.
Van Rooij was sinds januari al interim-directeur van de koepel van ondernemersorganisaties.

Van Rooij is de opvolger van Wim van der Maas (60), die sinds 2002 algemeen directeur was. De directie van MKB-Nederland bestaat verder uit Marcel Braakman (verenigingszaken) en Benne van Popta (internationale zaken). De leiding van de directie beleid, onderzoek en communicatie is in afwachting van definitieve benoemingen in handen van drie coördinatoren.

Van Rooij komt van het branchebureau Mode- en Sportdetailhandel in Zeist, waarvan hij sinds 2000 directeur was. Daarvoor heeft hij verscheidene andere directiefuncties vervuld, onder meer bij Cadans, voormalige instelling in de sociale zekerheid.

Nieuwe technisch adviseur Stichting Bouw­lood

Per 1 april 2006 is Piet van Soest, technisch adviseur van de Stichting Bouwlood, met de VUT gegaan. Toch zal hij voorlopig nog één dag per week voor de stichting actief blijven. Zijn taken zijn in grote lijnen overgenomen door Kamiel van Wijk. Van Wijk is 28 jaar en komt uit de airconditioning branche. Na een intensieve praktijkgerichte inwerkperiode van 1,5 jaar volgt Van Wijk nu Piet van Soest op als adviseur voor de Stichting Bouwlood.

Nieuwe directeur Stichting Bouw­kwaliteit (SBK)

Per 1 augustus 2006 fungeert de heer ir. Martin A. Lagendijk als directeur van de Stichting Bouwkwaliteit (SBK). De heer Lagendijk was gedurende acht jaar algemeen directeur van het Nederlands Instituut voor Lifttechniek, waar hij internationale samenwerkingsverbanden tot stand bracht en de organisatie transformeerde naar een succesvolle commerciële onderneming in veiligheids- en kwaliteitssysteemcertificatie met Europese notificatie. Hij vervulde voorts directie- en bestuursfuncties bij o.a. de (Rijks)overheid en Stork. Daarnaast werkte hij als zelfstandig adviseur voor de aerospace en beproevingscertificatie in het MKB.

Uitbreiding Dak/Informatie- en adviescentrum

Vanwege de voortdurende groei die het Dak/Informatie- en Adviescentrum te Almere de afgelopen jaren doormaakt, is per 1 augustus 2006 de heer M.P. (Michele) Cotugno (42) als directeur van het Dak/Informatie- en Adviescentrum begonnen.

De heer Cotugno leidde tot voor kort zijn eigen adviesbureau Dak- en Bouwmanage­ment Duiven (DBD) te Duiven. De marktpositie en het activiteitenpakket van beiden sluit uitstekend op elkaar aan en zal een bijdrage leveren aan de verdere groei en ontwikkeling van het Dak/Informatie- en Adviescentrum. De activiteiten van de heer Cotugno zullen de komende jaren liggen op het terrein van verdere ontwikkeling en invulling van zaken als conditiemetingen, strategische vastgoedplanbning en risico invenstarisatie en evaluaties (RI&E’s).

Afscheid Leo Benedict Stuur­groep KOMO

Leo Benedict heeft, tijdens de vergadering van 13 juni 2006, afscheid genomen van de Stuurgroep KOMO. Koos de Vos, voorzitter van de Raad van Toezicht van SBK, schetste in het kort de inspanningen van Benedict als voorzitter van de Stuurgroep sinds de oprichting in 2002. Leo Benedict heeft hiermee zijn laatste formele taak in de bouw neergelegd en gaat genieten van zijn vrije tijd. Hij wenste de Stuur­groep veel succes en benadrukte nogmaals het belang van promotionele inspanningen rond het merk KOMO.

Nelskamp levert met behulp van hoogkraan dakpannen op het dak

Nelskamp heeft de service bij de behandeling en uitlevering van de opdracht van de klant verder uitgebreid. Buiten het normale franco transport door de logistieke partner Grolleman Transport, beschikt het bedrijf sinds kort ook over zeven vrachtauto’s met een hoogkraan. Hiermee kunnen de dakpannen direct op het dak (tot op een hoogte van 28 meter) worden geplaatst. Een hoogkraan is voor elk panmodel te bestellen bij afname van 1.500 stuks pannen en wordt afgerekend op aantal draaiuren. Voor de opbouw en afbouw wordt telkens een half uur geteld.

Modulair bouwen met de Narvik Madura

Wienerberger heeft met de verbeterde Narvik Madura een passend antwoord in huis op de groeiende vraag naar snel en efficiënt modulair bouwen. De Narvik Madura is een groot formaat keramisch dakpanmodel met variabele zijsluiting en variabele kopsluiting. Deze verbeterde dakpan levert méér schuifruimte in de breedte dan zijn voorganger.

De dakpan is verbeterd en biedt nu 6 mm schuifruimte in de breedte. Daarmee kan iedere beukmaat worden ingevuld. Voortaan is nog maar bij twee stramienmaten een hulpstuk nodig in de vorm van een driekwart pan. De dakpan is daarmee - of het nu om nieuwbouw of renovatie gaat - een heel stuk gemakkelijker modulair te verwerken.

De dakpan is leverbaar in acht natuurlijke kleuren. De afwerkingsmaterialen zijn eveneens geheel keramisch en uitgevoerd in dezelfde kleurstellingen. De Narvik Madura heeft daarnaast een lange levensduur, is onderhoudsvriendelijk en kleurvast.

Afscheid Frans de Bruijn

Per 1 augustus 2006 is Frans de Bruijn teruggetreden als directeur van Sarnafil B.V. in Oisterwijk. De Bruijn heeft de afgelopen 22 jaar de belangen van het bedrijf voor de Benelux behartigd. Onlangs werd het bedrijf overgenomen door Sika. Wel zal De Bruijn het bedrijf de komende tijd nog met zijn jarenlange ervaring blijven ondersteunen. De Bruijn zal worden opgevolgd door de heer Eric Dehasque, general manager van Sika België.

Brand bij Esha

Op zondag 6 augustus woedde bij de productielocatie van Esha in Hoogkerk (Groningen) een zeer grote brand. De oorzaak van de brand is nog niet bekend, hier wordt momenteel onderzoek naar verricht. Ook de precieze omvang van de schade is nog niet bekend. Twee opslagloodsen met grondstoffen en materieel zijn bij de brand verloren gegaan. Door het snelle optreden van de bedrijfsbrandweer, in samenwerking met de regionale brandweer, kon erger worden voorkomen. Bij de brand zijn geen giftige stoffen vrijgekomen. De productie kon direct weer worden hervat, daar de getroffen opslagloodsen achter op het terrein stonden.

Het bedrijf verwerkt geaccrediteerde secundaire grondstoffen als koolzaadolie, reeds verouderde bitumen en plastic componenten uit o.a. luierstromen. Ondanks het stringente veiligheidssysteem dat de fabrikant t.a.v. brandveiligheid hanteert, is dit al de vierde brand in zeven jaar tijd. Men zal de komende tijd, mede aan de hand van de uitkomsten van het lopende onderzoek, het veiligheidssysteem evalueren en waar nodig maatregelen nemen.

Wienerberger completeert de Cottage serie

Met de introductie van de OVH Cottage maakt Wie­ner­berger de Cottage-serie binnen het Koramic dakpannenassortiment compleet. De Cottage staat voor een nieuwe keramische dakpan, volgens de modernste technieken gemaakt, maar met een authentiek verweerd uiterlijk. Het assortiment van Koramic bevatte reeds de modellen Oude Holle (OH) en de Verbeterde Holle Variabele (VHV) in de Cottage-look. De Cottage is geschikt voor historische gebouwen, renovatieprojecten en nieuwbouwwoningen met een landelijke uitstraling.

De nieuwe OVH Cottage en de reeds bestaande VHV Cottage en OH Vieilli uit het Koramic dakpannenassortiment beschikken over het bijzondere patina zoals eeuwenoude pannen dat ook vaak hebben. Dit effect wordt bereikt door een speciaal procédé, voorafgaand aan het bakproces. De Cottage is er in twee uitvoeringen: cottage rood (oud rood) en cottage blauw (oud blauw). Beide kleuren kunnen gemengd worden toegepast. Bij deze dakpanmodellen hoort een breed assortiment hulpstukken en toebehoren, dat speciaal voor deze modellen is geproduceerd. Op de pannen geldt een garantie van dertig jaar op breuksterkte, waterdichtheid en vorstbestendigheid.

AGENDA

Bouwrelatiedagen Gorinchem: 26-28 september 2006. Evenementenhal Gorinchem.

Bouwrelatiedagen Hardenberg: 17-19 oktober 2006. Evenementenhal Hardenberg.

Nationale Dakendag: 1 november 2006. Jaarbeurs Utrecht. Info: www.dakendag.nl

Toitdak 2006: 14-16 november 2006.

Brabanthal, Leuven. Info: www.toitdak.be

Bouwrelatiedagen Rijswijk: 28-30 november 2006. Evenementenhal Rijswijk.

Internationale Bouwbeurs 2007: 5-10 februari 2007. Jaarbeurs Utrecht