Roofs 2006-09-32 Een echt modulaire keramische pan
De Duitse dakpannenproducent Trost Dachkeramik GmbH heeft onlangs een Nederlandse verkooporganisatie opgericht. Sales manager Marco van Heumen, geen onbekende in de wereld van het hellende dak, laat in dit artikel zien met welke producten hij de Nederlandse markt wil veroveren.
Suzanne de Werd
Met de komst van deze nieuwe verkooporganisatie wordt de bestaande concurrentie op de Nederlandse dakpannenmarkt nog verder vergroot. Roofs vroeg Van Heumen op welke wijze hij een positie wil verwerven op de Nederlandse markt. Zijn antwoord: “Trost is een middelgrote dakpannenfabrikant met een uitgebreid assortiment keramische pannen. Voor de Nederlandse markt zijn met name twee producten interessant: de RG-9 Magicus en RG-10 Aureus. Dit zijn modulaire pannen met een maatvoering van 300 mm. Ik denk dat deze pannen een belangrijke aanvulling zijn op de modellen die momenteel verkrijgbaar zijn.”
Modulair
Tot nu toe zijn er volgens van Heumen namelijk nog geen kleidakpannen verkrijgbaar die écht modulair zijn: “Ook al beweren sommige dakpanproducenten van wel, bij de meeste pannen heb je toch een hulpstuk nodig (zoals een halve of een driekwart pan) om de beukmaat te vullen. Dat is bij ons niet nodig. Voor architecten is een pan van precies 300 mm erg aantrekkelijk. Architecten denken namelijk in beukmaten. En als je eenvoudig een dakraam in het dak kunt plaatsen zonder dat er aanpassingen nodig zijn aan de dakpannen, wordt het geheel makkelijker tekenbaar en verwerkbaar. De pannen worden geleverd met een compleet pakket hulpaccessoires, en zijn bovendien in de meest uiteenlopende kleuren verkrijgbaar. Ik verwacht daarom dat de RG-9 en RG-10 in de modulaire maat binnenkort zullen gaan doorbreken in Nederland. Momenteel worden er 117 nieuwbouwwoningen in Leidschenveen bedekt met de RG-9.
Waarom zijn er niet meer pannen met een maat van 300 mm op de markt? Van Heumen vertelt: “De meeste fabrieken hebben mallen die zijn ingesteld op de smallere standaardmaat. De kosten voor ombouw of vervanging van deze machines, zodat er ook een pan van 300 mm vervaardigd kan worden, zijn hoog, zodat nog maar weinig producenten deze stap hebben genomen. Trost heeft drie jaar geleden een nieuwe fabriek gebouwd, waarin een Japans fabricageproces is ingevoerd waardoor raak- en contactpunten zijn uitgebannen, zodat men nu dit product kan leveren.”
Vervanging betonpan
Van Heumen: “De nieuwe modulaire pan kan ook een belangrijke rol gaan spelen in de renovatiesector. De pan is namelijk universeel toepasbaar. Het is momenteel de enige pan die één op één gebruikt kan worden ter vervanging van beton dakpannen. In de jaren ’60 en ’70 zijn veel woningen gebouwd met betonpannen op het dak. Die zijn in de loop der jaren sterk verkleurd en vergrijsd, wat afbreuk doet aan de aanblik van het pand. Keramiek verkleurt niet, en dat is de reden dat bij renovatie ook gekeken wordt naar keramische pannen. Die zijn weliswaar wat duurder in aanschaf dan een betonpan, maar omdat de levensduur van een keramische pan langer is, is men over het algemeen wel geneigd om hierin te investeren. En dan is het natuurlijk gunstig wanneer de betonpan één op één vervangen kan worden door een keramische pan, zonder dat er aanpassingen nodig zijn.”
De keramische pannen van het Duitse bedrijf waren reeds in Nederland verkrijgbaar, maar door het oprichten van de nieuwe verkooporganisatie wordt de naamsbekendheid van het bedrijf vergroot. De Nederlandse tak van Trost wil bovendien meer zijn dan een verkoopmaatschappij. Van Heumen: “Wij willen ook zorgen voor een goede technische begeleiding, zodat de verwerking van de pannen op het dak juist gebeurt. Daarvoor zijn we een samenwerking aangegaan met A&T Dakadvies uit Malden. Zij geven verankeringsadviezen en zorgen voor de technische begeleiding, zodat de plannen van de architect goed kunnen worden vertaald naar de praktijksituatie op het dak. Veel aannemers hebben niet zelf de specialistische kennis op dit gebied in huis, en zijn er dus hartstikke blij mee dat wij deze service leveren.”
Van Heumen verwacht dat met de meer nadrukkelijke positionering van Trost op de Nederlandse markt het dakenlandschap gevarieerder zal worden: “Ik zie ons niet als een directe concurrent voor de reeds in Nederland actieve partijen. Wij bieden een aanvulling op het bestaande aanbod.”